reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.2.2012, Jan Vítek, recenze
V dnešní recenzi se zaměříme na pět chladičů se 120mm ventilátory, jež můžeme považovat za výkonné modely. Jejich součástí je dvojice zbrusu nových modelů od firmy Cooler Master. Na kobylku se jim budou snažit dostat chladič od Akasa, Scythe a Thermalright.
ghost32 | 1.3.201217:26
hoj chci se zeptat, co byste doporučili výkonějšího než cm hyper 212+ na taktování i5 2500k . nejlépe takový chladič kam si budu moct nasadit svůj noctua fan na pevné otáčky a něco s rovnou styčnou plochou. mám totiž problém s výkyvy teplot především v zátěži se mi rozchází teplota prvního jádra a čtvrtého někdy až o 10°C. na stabilitě se to neprojevuje, ale trochu mě to znervožnuje. díky
Odpovědět0  0
Jaro_akasa | 9.3.201215:59
Odporucil by som testovany Akasa Venom Voodoo. Dosiahol najlepsie vysledky a tak sa mu odpojili vetrak. Je to najspickovejsia konstrukcia za prijatelnu cenu. Len pre porovnanie linka na test s CM a Scythe: http:­/­/www.tech­-kings.net­/home­/index.php?option=com_content&view=article&id=167%3Aakasa­-voodoo­-cooler­-review&catid=44%3Acooling&showall=1
Odpovědět0  0
lama22 | 29.2.201221:20
co by bylo ctenari nepochopitelne na tom, ze cidla meri hovadiny a proto tu jsou jen rozdily teplot? bylo by to lepsi, nez tu psat hodnoty, ktere jsou poradne ujete a zbytecne matou lidi, ze cpu ma jen 22°
Odpovědět0  0
mikeczcom (126) | 29.2.201211:24
jsou okolo 20­-22 stupňů, přičemž ve článku máte zmíněno že měříte při cca 20­-21 stupních v místnosti...... nemohu si pomoct, ale tohle jen dokazuje nepřesnost měření teplot na počítačových sestavách :­-­( nedovedu si představit že by jakýkoli procesor při nečinnosti dokázal dosáhnout na teplotu v místnosti, to je prostě bez speciálního chlazení blbost....
P.S.: Core Temp je možná dobrý na braní teplot z Intelu ale u AMD jsem nikdy nedostal výsledky které by mohly být brány za relevantní :­-(
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.2.201211:39
Kalibrace je vždy problém, nicméně jednak teploty z Core Temp souhlasily s aplikací EasyTune od Gigabyte dodávané přímo k desce a stejně jde především o teplotní rozdíly v zátěži.
Odpovědět0  0
mikeczcom (126) | 29.2.201211:48
právě sám mám taky 1100T, základní frekvence i napětí a chladič Scythe Ninja 2 ­(provozován bez ventilátoru ale ve skříni je docela slušný průvan­) a když jsem v core tempu v klidu viděl na všech jádrech cca 22 a AMD overdrive hlásilo +­- to samé ­(a to mě překvapilo že na všech jádrech naprosto stejně­), začal jsem ­(A HODNĚ­) pochybovat o kvalitě čidel v procesorech.... prostě... pokud to není kalibrovatelný teploměr s vlastními čidly... nedá se tomu věřit....
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1083) | 29.2.201211:56
Konkrétní hodnoty jsou jedna věc, ale v rámci srovnávacího testu jde primárně o porovnání testovaných produktů vůči sobě ­(což bude platit naprosto vždy, pokud nebudeme mít k dispozici klimatizovanou místnost se stejnou teplotou vzduchu 365 dní v roce­). A pokud měli všechny testované chladiče stejné podmínky ­(údaje z čidel, teplota vzduchu­), nevidím zde nic závadného.
Odpovědět0  0
mikeczcom (126) | 29.2.201212:09
a teplota procesoru ­(a to prosím kusu se zvýšeným napětím­) shodná s teplotou v místnosti Vám divná nepřipadá? že by jako procesor dokázal veškerou energii využít pro práci a ani se nezahřál? se mi nezdá.... ale jinak ano, srovnání přímo produktů ok. však jsem taky nepsal že by to porovnání bylo špatné...
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1083) | 29.2.201212:35
Viz výše, jde o srovnávací test produktů proti sobě. Procesor zde slouží jen coby generátor zátěže, kterou je třeba mít pro srovnávání chladičů v rámci 1 testu stejnou.

Kdysi jsme přemýšleli o tom, jak toto řešit jinak ­- pomocí regulovatelné zátěže ­(tzn. nikoli měřením chladičů na procesoru­), ale nakonec z realizace sešlo díky náročnosti provedení tak, aby to bylo stále opakovatelné za zcela shodných podmínek. Je možné, že tento nápad znovu oprášíme a zkusíme jej dotáhnout do konce. Tento konec však musí být opodstatněný a musíme si tím být jistí, nemůže to být jen na efekt :­-­).
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 29.2.201212:10
Máte pravdu v tom, že teplota 20°C je dost nereálná. Bohužel je to obecná vlastnost CPU AMD, které měří teplotu s určitým posunem vůči reálné teplotě. Zatím nelze tento posun nijak vykalibrovat. Každopádně u testu chladičů jde hlavně o delta. Tedy o rozdíl teplot, které vůči sobě podávají. Ten bude vždy změřen správně. Ve výsledku by tedy bylo možné uvádět klidně pouze rozdíl teplot, ale nebylo by to pro čtenáře zcela pochopitelné. Takto je to myslím lepší.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.