reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test pouzder pro Qtek 9000/HTC Universal

14.9.2006, Ondřej Nývlt, recenze
Test pouzder pro Qtek 9000/HTC Universal
Qtek 9000 je v současné době jedním z nejvybavenějších, ale také i nejdražších PDA na trhu, proto si ho každý majitel chrání jako oko v hlavě. K tomu slouží nejen kvalitní folie na displej, ale především i kvalitní pouzdro. V České republice máme na výběr z pěti druhů pouzder - jednoduché pouzdro, které je součástí balení Qtek 9000; kožené pouzdro Krussel; luxusní pouzdro Piel Frama Cowskin, jež je k dostání ve čtyřech různých barvách; klasické kožené pouzdro od SmartAx a nově i kovové pouzdro taktéž od SmartAx.
Na vyzkoušení tohoto pouzdra jsem se docela těšil, protože QTek 9000 si zaslouží jen tu nejlepší ochranu, a tu 100% zaručí kvalitní hardcase (tedy pevné pouzdro). Když jsem ho dostal poprvé do ruky, byl jsem překvapen, že toto pouzdro nevidím poprvé - to samé má ve své nabídce i firma Piel Frama a myslím že i SmartAx (docela by mne zajímalo, která firma vlastně tyto obaly vyrábí).





Jak už jsem psal výše, je toto pouzdro kovové - hliníkové (prý stejně kvalitní materiál, jaký se používá v leteckém průmyslu), takže by toho mělo docela dost vydržet. Každopádně pouzdro vypadá dost masivně a robustně. Jako jedno z mála pouzder nabízí možnost pracovat s Qtek 9000 v landsacpe módu, ale i v portrait módu, kdy pouzdro zůstává uzavřeno. Hardcase se skládá ze dvou částí, které jsou spojeny kloubem, a malou západkou (která bohužel moc nedrží) se obal uzavře. Displej je pak překryt pevnou průhlednou umělou hmotou, která sice displej dobře chrání, ale znemožňuje jakoukoli práci s ním. Vnitřek pouzdra je vystlán neoprénem, díky kterému PDA v pouzdru drží velmi pevně a zároveň tato vrstva tlumí nárazy.

PDair dokonale obalí celé PDA a zanechá jen otvory pro všechny konektory (kromě připojení externích antén - tam je umístěn kloub pouzdra), tlačítka, blesk a obě kamery. Samozřejmě nechybí výřezy pro všechny reproduktory Qteku. Ze spodní strany (na které pouzdro leží) je umístěn otvor pro našroubování konektoru pro klip na opasek (oboje přiloženo v balení) - to znamená, že jsou "záda" skoro rovná. Pro vyrovnání malého hrbu jsou zde hliníkové nožky (na rozdíl od původních gumových se neošoupou). Celkově je pouzdro i přes kovovou konstrukci docela lehké a objem příliš nezvýší – podle výrobce jen asi 3% , což je oproti koženým pouzdrům o dost méně.



Mé výtky


Celé pouzdro nepříjemně klape a zavírání by mohlo být tužší - obal se dost často samovolně otevírá. Dále nalepení neoprénu je trochu "odfláklé", někde se překrývá a jinde je zas nalepeno nakřivo. Obávám se, že není radno často vyndávat a zandávat PDA z a do pouzdra, protože neoprén se z úchytů pro držení PDA asi brzo strhne a pak bude hliník škrábat povrch stroje. Navíc při vyndávání lepidlo či neoprén nechává za sebou na PDA lepivou stopu. I když jsou ze spodní strany malé nožičky, přesto je PDA v pouzdru trochu nestabilní - ale daleko méně než u koženého pouzdra Krusell. Ocenil bych vyklápěcí kryt na displej, aby se dal při portrait módu požívat, ale to už je jen taková drobnost.



Celkově nemám žádné opravdu velké výhrady (na rozdíl od výše zmíněného pouzdra). Je to kvalitně vyvedený hardcase, který mohu jen doporučit. Toto hliníkové pouzdro se mi opravdu líbí a asi jím nahradím výše zmíněné pouzdro Krusell, kterým jsem zklamán.

Pouzdro do testu zapůjčil PDair, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 28 USD (cca 630 Kč)
reklama