reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test procesorů: Sandy Bridge přichází

17.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test procesorů: Sandy Bridge přichází
Úvod letošního roku zaznamenal příchod nových procesorů Intel Sandy Bridge, které znamenají již druhou generaci procesorů s architekturou Core. My si je v tomto testu srovnáme se staršími modely procesorů Intel i novými AMD z konce minulého roku.

Benchmarky - hry s Radeonem HD 5870


Nyní se zaměříme čistě na herní testy, kde budou figurovat testy 3DMark včetně nejnovější verze 11 a dále pět her - ArmA2, Company of Heroes, Operation Flashpoint: Dragon Rising, Starcraft 2 a také nová Civilization V.



3DMark 11 ukazuje výkon v nastavení Performance, kde je však situace velmi vyrovnaná. Pokud ale budeme důslední, pak musíme vyzdvihnout opět procesory Sandy Bridge, které jako jediné dokázaly překonat hranici 4300 bodů, tedy až na slabší Core i3-2100.



V testu 3DMark Vantage jsou již rozdíly mezi procesory daleko větší, a tak se více projevuje výkonnostní propad modelů Core i3 a procesory AMD již také nejsou výkonu modelů Sandy Bridge tak blízko.



Úvodní test v ArmA2 však dosavadní převahu Sandy Bridge zrovna nepotvrzuje. Jako nejlepší se totiž ukázal Phenom II X6 1100T a mezi Intely to byl překvapivě Core i5-2400, jenž je papírově slabší než Core i5-2500K i Core i7-2600K, ale přesto i v opakovaných testech se ukázal jako lepší.



Ve starším titulu Company of Heroes je ale situace již podstatně odlišná. Všimněme si především propadu nízko taktovaného Phenomu II X4 840T a pak staršího Core i3-550. Ten má o 100 MHz vyšší frekvenci než Core i3-2100, ale přesto nabídl výrazně nižší výkon.



Operation Flashpoint: Dragon Rising vyloženě nesedl procesorům Core i3 a pak už jsme viditelně narazili na strop daný výkonem grafické karty, takže zbytek procesorů až na Phenom II X4 840 tvoří vyrovnanou řadu.



Starcraft 2 je již kompletně jiná pohádka, kde se výkon procesorů velmi projevuje a jak můžeme vidět, Sandy Bridge se opět jednou ukázaly jako nejlepší a dokonce i Core i3-2100 překonal to nejlepší od AMD.



Novinkou je test Civilization V měřený pomocí integrovaného benchmarku Late Game View a FRAPS. Zde jsou rozdíly ještě propastnější než u Starcraft 2, takže Sandy Bridge jej vyhrávají s ještě větším náskokem.
reklama