reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti VGA chladičů pro HD 3870

7.7.2008, Jan Vítek, recenze
Test šesti VGA chladičů pro HD 3870
Dnes se opět podíváme na chladiče grafických karet. Na trh přichází sice již nová generace grafických karet AMD, ale aktuální je stále i řada Radeon HD 3800. Pokud se tedy chystáte vylepšit si chlazení svého Radeonu HD 3800, na výběr budete mít z šesti modelů.

Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2


Arctic Cooling Accelero S1 je pasivní chladič, který má vedle sebe ještě slabší verzi S2, která je výrazně menší a využívá pouze dvě heatpipe. Dodává se v plastovém obalu, kde si jej můžeme dobře prohlédnout i s dodávaným příslušenstvím. Druhá revize se od první viditelně liší pouze základnou, díky níž je možné ji namontovat i na novější grafické karty.


Model
AC Accelero S1 Rev. 2
Rozměry
138 x 215 x 33 mm
Hmotnost
268 g
Materiály
hliník, měď, heatpipe
Chlazení pamětí
8x BGA pasivy
Ventilátor
-
Heatpipe
4x

Accelero S1 ke svému provozu využívá čtyři heatpipe rozvedené mezi velmi velkou plochu žeber. Heatpipe vychází z měděné základny, na kterou jsou rovněž přimontovány spony pro montáž chladiče na kartu.



Heatpipe se pak po dvou rozdělují a následně protínají množství hliníkových žeber. A že jde především o pasivní chladič využívající přirozeného proudění vzduchu do skříně přes zadní záslepku, žebra nejsou na sebe nijak nahuštěna, aby chladič kladl vzduchu co nejmenší odpor.



Pokud by to ale nestačilo, Arctic Cooling ještě připravil Turbo Module se dvěma 80mm ventilátory, který si můžeme dokoupit a jednoduše na chladič nasadit.




Příslušenství


Příslušenství máme dobře uložené v plastovém výlisku vedle chladiče. Máme mřížkovanou záslepku pro zajistění proudění vzduchu dovnitř skříně (ta pochopitelně není vůbec nutná), hliníkové pasivy pro BGA paměti, sadu šroubků a plastových výlisků a také hliníkový chladič napájení. Teplovodivá pasta (nejspíše typ MX-2) je již nanesena na styčné ploše chladiče, takže s tou si dělat starosti nemusíme.




Instalace


Nasadit chladič na grafickou kartu není žádný problém. Nejdříve samozřejmě nalepíme a přimontujeme všechny hliníkové pasivy, co jsou v příslušenství a pak již můžeme na kartu přiložit vlastní chladič.



Chladič se následně po slícování otvorů a závitů postupně utáhne dodávanými šroubky. Posledním krokem, který není povinný, ale je vhodný pro zajištění dobré pevnosti konstrukce, je umístění plastových dílů, které se zaklesnou za žebra a okraje karty.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama