reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti VGA chladičů pro HD 3870

7.7.2008, Jan Vítek, recenze
Test šesti VGA chladičů pro HD 3870
Dnes se opět podíváme na chladiče grafických karet. Na trh přichází sice již nová generace grafických karet AMD, ale aktuální je stále i řada Radeon HD 3800. Pokud se tedy chystáte vylepšit si chlazení svého Radeonu HD 3800, na výběr budete mít z šesti modelů.

Thermalright HR-03 GT


Mezi nadšenci pro chlazení počítačových komponent je společnost Thermalright velmi dobře známá pro své kvalitní chladiče, kam patří i dnes nejmocnější model klasického vzduchového procesorového chladiče, jaký jsme testovali – Thermalright IFX-14, jenž využívá čtyřech duálních heatpipe a masivní plochu žeber. A ve stylu „čím víc heatpipe, tím víc Thermalright“ pokračuje i dnes recenzovaný chladič Thermalrigh HR-03 Plus jenž zaměstná celkem šest heatpipe.


Model
Thermalright HR-03 GT
Rozměry
133 x 156 x 38 mm
Hmotnost
410 g (bez ventilátoru)
Materiál
měď, hliník, 6x heatpipe
Ventilátor
volitelný
Kompatibilita
NVIDIA - seznam, ATI - seznam

HR-03 GT vychází z verze HR-03 Plus a předtím také existoval základní HR-03 (jedná se o sérii HighRiser). Avšak předchozí jsou určeny pro starší high-end (ATI 1950 / NVIDIA 7900, respektive ATI HD 2900 / NVIDIA 8800 - G80). Pro řadu NVIDIA 8800 (G92) nebo ATI HD 3800 je nutné použít verzi GT. Thermalright také dodržuje svou tradici balení produktů a místo navoněného obalu hýřícího barvami své chladiče dodává v obyčené hnědé lepenkové krabici. V té jsou ale jeho produkty velmi dobře chráněny okolním pěnovým materiálem a o to tu jde především.



Z útrob krabice tedy vyjmeme nejdříve jednoduchý manuál v podobě listu A4, známou podlouhlou samolepku, která u mě úspěchy nesklízí, bílou krabičku s příslušenstvím a montážním kitem a nakonec samozřejmě samotný chladič, dodatečně zabalený v igelitu. Chladič má celkové rozměry 133 x 156 x 38 mm.





Jeho zpracování je, jak jsme si u Thermalrightu mohli zvyknout, na pohled velmi pěkné a kvalitní. Jedná se o takovou koncepci, kde je v poniklované měděné základně (43 x 45 x 10 mm) zapuštěno šest heatpipe (každá o průměru 0,6 cm). Ty vycházejí všechny ven jedním směrem, otáčejí se nahoru, symetricky rozdělují na dvě trojice a pak se napojují na celkem 35 žeber, s nimiž jsou evidentně sletovány v jeden celek, jako jsou přiletovány k základně. Žebra se proto nerozjíždějí a jejich vzdálenost je tedy konstantní.



Tloušťka žeber je zde 0,4 mm a odstupy činí téměř 2 mm. Tento chladič však patří do série High Riser, jak jsem se již zmínil (od toho označení HR-03). Znamená to, že jeho žebra byla na několika místech vyseknuta a ony výseky ohnuty o 90°. Dle firmy toto má zlepšit průběh vzduchu skrz chladič, a tím i zvýšit chladicí účinek. HR-03 Plus má také zarovnány a vyhlazeny obě strany základny. Uživatel se tedy stejně jako u předchozích verzích rozhodnout, zda bude jeho žebroví na lícní nebo rubové straně karty, což mu dává jistou volnost v tom, aby si rozmyslel konfiguraci svého chlazení.



Pro efektivní zkrocení teploty karet jako GeForce 8800 Ultra je však nutné použít dodatečný ventilátor, jinak se teploty vyšplhají příliš vysoko a chladič kartu v podstatě neuchladí. Tento ventilátor si však musíte obstarat sami, a máte tedy v tomto směru jistou volnost.


Příslušenství


Co se týče příslušenství, pak mezi ním nalezneme opravdu vše, co je potřeba ke korektnímu nasazení chladiče na grafickou kartu, samozřejmě kromě nástrojů a ventilátoru. Z bílé krabičky vytáhneme celkem tři igelitové sáčky. V jednom jsou montážní šroubky, matičky a gumové podložky, druhý má v sobě množství pasivků pro BGA paměti a ostatní výkonné prvky karty.



A nakonec tu máme ostatní výbavu v podobě dvou různých spon (jejich způsob použití závisí na orientaci chladiče), dvě kovové drátové spony pro instalaci ventilátoru a pěkně velkou tubu bílé teplovodivé pasty Thermalright.


Instalace


Oproti instalaci verze HR-03 Plus zde šlo vše hladce, především proto, že rozteče otvorů v kartě odpovídaly rozmístění šroubků ve sponách. Proto jsem na žádný problém při nasazování ani sundávání chladiče nenarazil.

Tento Thermalright můžeme nainstalovat dvěma způsoby - jednak klasicky, kdy bude chladič nad GPU, a tedy v klasické ATX skříni pod grafickou kartou, nebo naopak na druhé straně karty. Pro oba způsoby se však použijí dvě stejné spony a stejné šroubky. Základna chladiče se může připevnit na GPU z obou stran a my si pouze vybereme dle manuálu, na jaký rámeček připevníme šroubky a jakým rámečkem chladič z druhé strany zajistíme. Logicky tedy nejde o složitý úkon, ale kvůli problémům s nepřesnými součástmi je realizace již o něco těžší.



Před samotnou instalací však nesmíme zapomenout nainstalovat na paměti a napěťové měniče příslušné pasivy. K tomuto chladiči si také uživatel musí sám (pokud chce využít jeho plný potenciál) dokoupit ventilátor o hraně 92 mm, ke kterému Thermalright dodává pouze pružné drátky pro uchycení. My jsme použili model Papst 3412 N/2GLE na otáčkách 1600 RPM. Celkově však chladič s 25 mm vysokým ventilátorem zabere celé tři sloty, pokud je tedy umístěn nad čipem GPU a to může být již příliš. Pokud dáme chladič na druhou stranu karty, pak se může zase omezovat s chladičem procesoru, což se stalo i v našem případě, a karta se tak musela odstěhovat do spodního PCIe x16 slotu.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu ThermalRight HR-03 GT poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama