reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermalright V1 Ultra: chladič pro majetné

8.3.2006, Jan Vítek, recenze
Thermalright V1 Ultra: chladič pro majetné
Recenzí VGA chladiče Arctic Cooling Accelero X1, NV Silencer 5 a Zalman VF700-Cu jsme načali téma, na které teď navážeme testem chladiče z horní hranice cenového pole, modelu Thermalright V1 Ultra. Uvidíme, jak se popere s třikrát levnější konkurencí.
Kapitoly článku:
  1. Thermalright V1 Ultra: chladič pro majetné
  2. Instalace chladiče
  3. Teplotní testy a závěrečné hodnocení
Na jedné straně tu tedy máme zdaleka nejdražší aktivní VGA chladič (cca 1900Kč), jaký u nás můžeme sehnat a na straně druhé jsou tu na pohled konkurenceschopné chladiče od neméně atraktivních výrobců, pro které promlouvá především cena (cca 650-750Kč). Cílem testu je tedy poskytnout odpověď na otázku, zda se V1 Ultra vyplatí a pokud ano, nakolik.

Thermalright V1 Ultra je chladič neobvyklé konstrukce, pokud si ovšem uvědomíme, že se toho už dnes v oblasti aktivních chladičů s heatpipe technologií vymyslet nedá. Je tvořen z předního pasivu z hliníku a poniklované mědi, trojice heatpipe vedoucích přes horní hranu grafické karty dozadu, zakončené velmi jemným hliníkovým žebrováním s nízkoprofilovým 80mm ventilátorem.



V1 Ultra je zabalen ve stejném duchu, jako jsou zabaleny i ostatní výrobky firmy Thermalright. Skrývá se v masivní lepenkové krabici, kde je dobře chráněn tuhým pěnovým materiálem. Chladič se dodává již sestavený, což je první věc, která se mi líbí. Zvláště kvůli tomu, že chladiče, které si musí zákazník sestavit sám, mívají nekvalitně vyřešený přechod tepla z čipu na heatpipe, kde jsou třeba kvanta teplovodivé pasty a v tomto má tovární sestavení jistou výhodu. Zde je to ovšem nutnost, neboť bychom si jen těžko v domácím prostředí připevnili na heatpipe tak jemné žebroví, jaké V1 Ultra nabízí. Pokud mluvíme o heatpipe, dlužno je ještě podotknout, že předchozí verze nesla pouze označení V1. Ta oproti verzi Ultra měla jen dvě heatpipe, ale také stála o 1/3 méně, což se mi zdá jako příliš velký cenový rozdíl – kvůli jedné měděné trubičce.

Specifikace Thermalright V1 Ultra:

Rozměr styčné základny30 * 24 * 2mm
Rozměr předního pasivu80 * 80 * 20mm
Rozměr zadního pasivu + vent.80 * 80 * 28,5mm
Hmotnost310g (bez vent.)
Ventilátor80 * 80 * 15mm, kuličková ložiska
Ikona Odkaz na databázi2500RPM, 12V
24,84CFM při 31,3dBA





Horní pasiv, jenž se připojuje na VPU, je bohatě vybaven silnými žebry a skládá se z menší dolní části vyrobené z poniklované mědi pro lepší rozvod tepla na heatpipe a z horní hliníkové žebrovaté části. Ta ještě navíc nabízí otvory pro přimontování dodatečného 80mm ventilátoru, ale ten si již musíte obstarat sami. Styčná plocha je velmi dobře opracována a zahlazena.



Trojice rovněž poniklovaných heatpipe vede na druhou stranu, kde ústí v hustě žebrovatý chladič. Žebra tohoto chladiče jsou velmi dobře a kvalitně připevněna na heatpipe a dohromady tvoří jednotný celek. Ovšem už od pohledu musím zapochybovat nad dostatečným výkonem tohoto chladiče, však rozměry zadního pasivu, na kterém především bude záviset celkový chladicí výkon nepřesahují ani instalovaný ventilátor a také jeho hloubka nepatří mezi rekordní. Celková aktivní plocha se v porovnání s originálním chladičem grafické karty Gigabyte GeForce 7800GTX, na které se testovalo, prakticky vůbec nenavýšila a to není dobrý start.



Příslušenství tvoří dva černobílé manuály popisující instalaci chladiče jádra a pamětí, velká samolepka s logem firmy a bílá krabička s retenčním kitem a teplovodivou pastou.



Nakonec tu máme osm kousků pasivů na paměti v BGA provedení. Jsou opatřeny samolepící hmotou, takže stačí strhnout ochranný štítek a přiložit je na patřičně očištěné a odmaštěné paměti.

reklama