Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Big Typhoon

19.1.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Big Typhoon
Vzhledem k mnoha vašim žádostem o zařazení chladiče Thermaltake Big Typhoon do testů dnes především z tohoto důvodu přinášíme jeho recenzi. Chladič je to na první pohled vskutku originální a evidentně v sobě skrývá velký potenciál, takže bude jistě zajímavé zjistit, zda porazí i nedávno testovaný ThermalRight HR-01 „HighRiser“, jenž si vedl na výbornou.
Kapitoly článku:
Chladič jsem instaloval na následující sestavu:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz 1.6V, Cool’n’Quiet vypnuto
  • Operační paměť: Mushkin PC3200 (2*512MB)
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.8 250GB
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W

Prvním krokem instalace bylo připevnění zadní spony a šroubů na desku. Thermaltake mě nejdříve potěšil, když v manuálu zdůraznil, že je možné si ponechat originální zadní rámeček k desce. Ovšem když jsem se pokusil se zadním rámečkem připojit chladič přes přední sponu, zjistil jsem, že přibalené šroubky jsou příliš krátké. Podíval jsem se tedy zpět do manuálu, který situaci popisuje slovy, že pokud máme zadní sponu se závity vespodu a ne kovovou se závity, jež prostupují otvory v desce nahoru, šroubky budou krátké a musíme použít celý retenční kit. Opravdu by byl takový problém k balení přidat ještě dva o trošku delší šroubky, abychom nemuseli používat celý složitý kit? Nu, postoupíme dále.


Chladič jsem tedy sejmul a jal se instalovat spodní sponu. Ta se pro bezpečnost desky ještě musí podložit pěnovou a mylarovou vložkou, jinak byste si snadno mohli jejím přítlakem zničit SMD součástky zespoda socketu. Po přiložení k desce se dvěma otvory prostrčí dlouhé šroubky a deska se obrátí na druhou stranu.


Na druhé straně se nejdříve na šroubky nasunou dvě podložky a na ně teprve distanční sloupky, které zadní rámeček k desce připevní. A zde je další kámen úrazu. Šroubky jsou totiž podstatně užší, než otvory v desce a tak se v nich nepříjemně pohybují. To by nebyl až takový problém, kdyby Thermaltake k balení vedle měkkých papírových podložek ještě dodal nějaké tvrdší, třeba kovové. Ty by v kombinaci s papírovými, coby ochrany před poškozením desky jistě dodaly potřebnou stabilitu. Takhle ale hrozí nebezpečí, že se papírové podložky časem prohnou. Proto bych doporučoval, abyste při instalaci k papírovým podložkám přidali ještě kovové. Thermaltake tak dostává za instalaci na Socket 939 mínus.


Máme tedy desku s připravenými šrouby. Nyní je čas na přiložení chladiče na procesor, samozřejmě až poté, co jsme aplikovali teplovodivou pastu. Pak již stačí kolem heatpipe prostrčit horní sponu (ta je mimochodem naprosto stejná jako spodní) a pomocí dvou matiček s ní zajistit chladič na svém místě. Potencionálním problémem může být také odhad dostatečného přítlaku. Šroubky totiž mají jemné závity a matičky tak jdou na ně šroubovat celkem lehce a tak si také musíme hlídat, abychom to s nimi nepřehnali a nepoškodili si tak desku nebo procesor.


Na desce se chladič vyjímá jako nepřehlédnutelná dominanta a pokud se vám zdá, že je připevněn trochu našikmo, zdá se vám to naprosto správně. On tedy není připevněn našikmo, ale je to dáno tím, že základna není se žebry dokonale rovnoběžná. Jeho funkci však ono pootočení ani v nejmenším neohrozí, leda by se kvůli tomu mohl urazit nějaký útlocitný perfekcionista.


Z předního pohledu se také může zdát, že heatpipe ze strany zabraňují zasunutí paměťového modulu do 4. slotu, ovšem je tu přesně tolik místa, kolik je potřeba pro instalaci modulu i s chladičem. Postoupíme teď k tomu nejdůležitějšímu bodu - teplotním testům.