Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Big Typhoon

19.1.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Big Typhoon
Vzhledem k mnoha vašim žádostem o zařazení chladiče Thermaltake Big Typhoon do testů dnes především z tohoto důvodu přinášíme jeho recenzi. Chladič je to na první pohled vskutku originální a evidentně v sobě skrývá velký potenciál, takže bude jistě zajímavé zjistit, zda porazí i nedávno testovaný ThermalRight HR-01 „HighRiser“, jenž si vedl na výbornou.
Thermaltake Big Typhoon je velmi dobrý chladič, ale rozhodně ne dokonalý. Má v podstatě dvě základní chyby. První je způsob jeho uchycení, které není nejjednodušší a nejpohodlnější. Ocenil bych již vzpomenuté delší šroubky, aby byla instalace snadná i pro plastové rámečky AMD socketů. Musíme tak používat celý instalační kit od Thermaltake, který instalaci zbytečně prodlužuje, ale, ruku na srdce, to může opravdu vadit snad jen recenzentům, kteří chladiče mění jako ponožky. Normální uživatel chladič nainstaluje, třeba si malinko zanadává, ale poté s ním celé měsíce nehýbe.



Další nevýhodou je poměrně malý výkon při velmi nízkých otáčkách kolem 700RPM, kterých využívají především ti, kteří chtějí mít své PC co nejtišší. Při zvýšení otáček na hodnotu 1200RPM se ale již plně projeví kvality Big Typhoonu, kdy mu přestává stačit i jinak velmi výkonný ThermalRight HR-01 a přesně pro takovéto použití ho doporučuji. Zkoušel jsem i plné otáčky 1350RPM, ale jediným přínosem bylo diskutabilní a nestálé snížení teplot o 0,5°C.



Výkonný při vyšších otáčkách
Výkon prudce klesá s otáčkami
Kvalitní a tichý ventilátor
Menší problémy při instalaci na AMD sockety
Kvalitní zpracování
Těžiště je poměrně daleko od socketu
Příjemná cena
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 1250,- Kč s DPH


Za zapůjčení chladiče ThermalTake Big Typhoon děkujeme firmě JSC-Computers


Dále děkujeme firmě Ridea distribution za poskytnutí základní desky DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D