reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Thermaltake Big Typhoon
19.1.2006, Jan Vítek, recenze
Vzhledem k mnoha vašim žádostem o zařazení chladiče Thermaltake Big Typhoon do testů dnes především z tohoto důvodu přinášíme jeho recenzi. Chladič je to na první pohled vskutku originální a evidentně v sobě skrývá velký potenciál, takže bude jistě zajímavé zjistit, zda porazí i nedávno testovaný ThermalRight HR-01 „HighRiser“, jenž si vedl na výbornou.
TBO | 27.1.20067:40
Za 1100 Kc bych ocekaval kvalitu a ne ze budu hrubou silou prosroubovavat na dodanych sroubkach zavity ­(kombinacky+krizovy sroubovak­). Jinak kdyz uz tohle clovek udela, chladic instaluje a pak utahuje ­(kdo ma nejaky klic na sroubky z Merkuru, ma vyhrano, jinak holt smula­), dela mu to ze zakladni desky pekne ­"U­"cko, nejaky mantinel neexistuje, nakonec jsem to snad nejak utrefil, chladic drzi pekne ­(ale na klidu ta vaha monstra neprida­) a deska zatim nepraskla. chladi pekne, slysitelny moc neni, ale absolutni ticho taky ne­-e.
Odpovědět0  0
Krizon | 22.1.200622:49
Mam doma Thermaltake BigWater, a pridam nasledujici postrehy... Uchyceni chladice na CPU je stejne, vazne to chce dve kovove podlozky, nechapu proc je TT nepridava... Taky by me dost zajimalo jestli to pujde chytit na Socket AM2...
Co se vetraku tyce... mam to na radiatoru, a no hruza, ze zacatku byl krasne tichy a neslysitelny, po cca trech mesicich zacal delat straslivy randal takze sel pryc. Ted tam mam Aerocool turbine a jsem zvedavy jak dlouho vydrzi zticha.
Odpovědět0  0
JnZ | 21.1.200614:59
Hm,tak jsem nad orientaci HP premyslel taky. Mam Freezer 64 PRO, umisteny ve stojate skrini tak, ze jsou HP jedny nahoru a jedny dolu. Vetrak fouka smerem dozadu,kde je proti nemu hned AC TC3 fan, ktery fouka ven. Prave enkoduju nejake HD, takze procik na jede na 100%. Teplota 50°C. Nedalo mi to a otocil jsem skrin nalezato,tak aby HP byly od CPU smerem vzhuru. Po cca pulhodine se teplota ustalila na 49°C.Tedy rozdil cca 1°C. Kdyz uvazim, ze takhle nalezato byl v kejsu trosicku horsi odvod tepla ­(zdroj nahore je ted naboku,takze tolik neodsaje tepleho vzduchu­), tak je jasne, ze na orientaci HP zalezi. Na desce mimo kejs by byl rozdil jeste vyraznejsi. Je mozne, ze teplota pri zmene polohy uz tak moc neklesa, protoze je HP nastaven na neco kolem 50°C. Jeste dodam: CPU Opteron 144@2800MHz.
Odpovědět0  0
VencaG | 20.1.200614:08
Dobry den.
Tak trochu jsem a premyslel ­(potlesk­) a zajimala by me funkcnost onech HEATPIPE ­(dale HP­). Co si pamatuju ze jsem nekde cetl tak jde o to ze se na strane u procesoru kapalina odpari a na strane chladice kondenzuje a vraci se zpet. To je pokud je HP ve verikalni poloze celkem jasne. Jaka je ale funkcnost HP pokud je v jine poloze. Hodne casto lze najit HP ktere jsou ruzne pokrouce a zohybane a me by zajimalo jaka je v tomto pripade jejich funkcnost. Kapalina prece do kopce netece ­(teda aspon doufam ze ne­).
Odpovědět0  0
Ufon | 20.1.200614:35
Kapalina do kopce tece pokud vzlina nejakou kapilarou ­- a tak prave fungujou novy HP. Problem je spis s plynem ­- ten se tlaci porad nahoru a jak je psano vyse muze to mit negativni vliv na funkcnost ­- v tomhle pripade asi dojde k snizeni vykonu spodnich tri HP.
Odpovědět0  0
mirek2 | 19.1.200619:20
Tak to zkusim jeste jednou ­- nevi nekdo jak to bude s kompatibilitou tohohle chladice na nadchazejici socket AM2? :­)
Odpovědět0  0
KKaazz | 19.1.200617:35
nač sledovat teplotu jestli mám při 3,6Ghz 40 nebo 80? když při 3,7 už je to nestabilní? až už máš 45 nebo 85 ? :D nebo když netaktuji a mám 30 nebo 60 když je to tak i tak stabilní? :­) pokud nepoužíváte stejné CPU 10 let tak bych to viděl jako zbytečnou starost :P
Odpovědět0  0
JirkaH (93) | 19.1.200610:22
Tak především děkuji autorovi za test, i já jsem jeden z těch, kdo o něj žádal. Jak je z výsledků provedených testů a srovnání zřejmé, jde o velmi dobrý chladič za slušnou cenu. Navíc zcela oficiálně podporuje všechny aktuální ­(i odumírající­) socketové platformy.
Odpovědět0  0
DigitaldooM (137) | 19.1.200610:15
Tak přesně takhle to dopadlo i v zahraničních rezenzích a konečně to máme i česky černé na bílém ... :­) kam se hrabe nynja apod kam navíc ještě musíte 120x120 větrák koupit :­) tady máte všechno stačí připojit a máte super chlazení :­) a za výbornou cenu :)
Odpovědět0  0
-senky-cz- | 19.1.200616:11
no ­"nynju­" nikdo nezna ale Ninju uz jo a moc dobre ;­-­)
Skoda ze Typhoon nebyl v tom velkem testu chladicu co byl na pct. Ale neverim tomu ze by preskocil takovou jednicku v chlazeni vzduchem,jako je Ninja Scythe.
http:­/­/www.dzikie.net­/index.php?art=zalman9500_vs_reszta&full=true&cpage=1
zde je jeden z vydazenych vylekych testu kde tesne ale prece jen vyhral ninja :­)­) prednim uz je jen vodni blok 8­-)
Odpovědět0  0
xBl4d3x | 20.1.200615:16
ten test, co jsi uvedl je na rozdíl od testu na pct velmi dobře zpracovaný a výsledky se dají považovat za objektivní. díky za odkaz :­-)
Odpovědět0  0
Bobman | 19.1.20069:47
vážení, tento chladič mám již mnoho měsíců a můj intel s jádrem prescott při 3.0Ghz v idle neklesne teplota pod 59 při běžné pokojové teplotě!!! V load si to topíte okolo 72 a to je dost!!! při taktu 3,6Ghz překročíte hranici při load přes 80 stupňů. Měřeno pomocí asus probe. Jo a tenhle chledič rozhodně nedáte do klasiké case! musel jsem mu udělat otvor v bočnici na míru. Jinak se chladič ­(dusil, zhruba tak jeden centemetr od lopatek k bočnici. A teplota hned samozřejmě letěla nahoru. Docela bych byl rád aby se občas provedl test chladičů na prescottech,je to docela hojně zastoupený procesor, jenže hold nikdo nechce vidět vysoké teploty. Prescottem ušetříte za topení:­-­)
Odpovědět0  0
subz3ro | 19.1.200611:54
Problém asi nebude v chladiči­- povedal by som :­)
Ja mám pretaktovaný Prescott 3.0G@3.6GHz, chladič TT SonicTower s 12cm ventilátorom zapojeným ­"v sendviči­" medzi rebrá a teploty Idle: 30, Burn: 39. Samozrejme tomu pomáha aj kvalitne odvetraná case a intake­/exhaust 12cm ventilátory + 12cm ventilátor v zdroji. Každopádne tento TT BigTyphoon mal v zahraničných testoch dosť podobný výkon, takže skús hľadať problém u seba a nie v chladiči ;)
Odpovědět0  0
manos | 19.1.200612:28
tak kamo to máš niečo blbé. ja mám PD 820 a chladič AC freezer 7 pro a také teploty som vživote ako máš ty nevidel ani pri 2800@3400 . V idle tak 45 stupnov. nepretaktovany este menej a to dokonca nasavaš priamo cez dieru v bočnici ak som spravne pochopil
Odpovědět0  0
JirkaH (93) | 19.1.200613:13
Může být pravda, že je něco špatně. Především bych provedl důkladnou kontrolu nasazení chladiče na CPU, nastavení napětí ap. Jinak ovšem není vyloučeno, že máš smůlu na procesor. Každé CPU je, jak známo, ­"originál­". Některý se povede více, jiný méně. Vím o čem píši, máme doma 2 Bartony 2500+, při přetaktu na 11*200 doslova fantastická topidla.
Odpovědět0  0
Zahno | 19.1.200617:50
Ja bych to nezvelicoval, ono taky hodne a tim myslim HODNE udela i zakladni deska, jeji power management a jeji zpusob odectu teplot. Mel jsem 8desku Intel tusim 915GAV a muj prescott 3,4 v ni s freezerem 7 mel idle­/load teploty 38­/52, freezer sel az na 750 v idle. Ted mam MSI 915P Combo ­(vice slotu, DDR2­) a stejny procesor na 3,4 ma 47­/60, pricemz mereni teploty nejakym digitalnim kontaktnim teplomerem na medene zakladne freezeru ukazalo 37­/38 stupnu. To sice neni jadro, ale teplota udavana obema deskama mela byt hodne podobna, a neni.

Co z toho plyne ? Muzes mit problem v case, s usazenim chladice apod., ale mozna taky proste deska blbe meri teplotu. I proto mozna PCtuning hrde publikuje nerealne vysledky, i kdyz tam uz je to spis neprofesiaonalita ­- kdyz neco vychazi divne, tak to nepublikuju, ale spis se to snazim overit jinou cestou...
Odpovědět0  0
ASD | 19.1.200622:02
Keby si ten clanok na PCT citel nie len pozeral obrazky tak by si nasiel odstvec kde bolo pisane, ze teploty kolisali a vybrana bola vzdy najnizsia, tiez bolo spomenute ze sa teplota nemusi zhodovat z realnou ale na uceli porovnania to staci
Odpovědět0  0
xBl4d3x | 20.1.200615:08
kolísat můžou, ale rozhodně ne v takovém rozsahu, jako se zde píše. Test na PCT je HODNĚ neobjektivní co se teplot týče ­(měřili na Abitu a ten si teploty měří jak chce ­- někdy dobře, někdy zcestně, vím z vlastní zkušenosti­). Takové výkony jako přetaktované CPU v klidu 18st a v max. zátěži 30st jsou od reality hodně daleko..to by se spíš dalo považovat za rozdíl oproti pokojové teplotě a ne reálnou teplotu...
Odpovědět0  0
Koloděj | 19.1.200613:54
Zeptám se blbě ­- není to namontované ve věžové skříni? Už jsem to tady kritizoval, ale autor nereagoval adekvátně. Ty testy se provádějí s deskou položenou na stole, kdežto při montáži desky nastojato ta kapalina v heatpipe steče do míst, kde to není zahřívané, ale chlazené. Výsledek je ten, že se teplo odvádí pouze materiálem trubek a protože jsou u tohoto kusu žebra hodně daleko od základny, tak je odvod tepla mizerný. Lze ověřit jednoduchým pokusem ­- položte skříň tak, aby byla deska naspodu ­(disky to na chvíli přežijí­) a pozorujte, co udělá teplota. Pokud někdo nenavrhne heatpipe tak, aby to fungovalo i na desce nastojato, tak je nutno použít klasiku.
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 19.1.200616:45
co keby si si nastudoval nieco o heatpipe technologii skor nez budes klast taketo otazky...pri hp je uplne jedno ako je trubka s kvapalinou otocena.
Odpovědět0  0
Koloděj | 19.1.200617:51
No tak teda základy fyziky ­- kapalina je těžší než plyn. při zahřátí se mění na plyn a ten stoupá. Pokud se někde nahoře ochladí, tak zase klesne. Při tomto koloběhu odnese teplo vzhůru. Pokud v heatpipe není čerpadlo, tak není šance na jiný koloběh. Tedy, zahřívaná plocha musí být dole, jinak smůla.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 19.1.200619:03
Jenže ono to s největší pravděpodobností pracuje na principu rozdílného tlaku ­- obsah bude mít velkou teplotní roztažnost, v místě zdroje tepla bude tlak vyšší než u žeber, ale tento se bude rychle vyrovnávat, a tudíž bude docházet k rychlému přenosu energie. Toť můj neodborný názor.
Odpovědět0  0
Koloděj | 19.1.200619:21
Tak to mám obavy že na tlaku to nebude. Je­-li v uzavřeném prostředí plyn, tak je tlak v celém prostoru stejný ­- tedy měnil by se s nadmořskou výškou, ale to tady nehrozí. Aby tam docházelo k nějakým tlahovým rozdílům, musely by ty změny být takřka explozívní. Jinak se změny tlaku šíří takřka rychlostí zvuku ­(zvuk je změna tlaku­).

Opravdu bych poprosil autory recenzí, aby vyzkoušeli, co to udělá s teplotou, pokud tu desku dají nastojato. U tohoto chladiče může být rozdíl podle orientace ­- pokud by v pozici naboku byly trubičky u základny v horizontálním směru, pak pojedou ještě ty horní tři heatpipe, i když ten výkon nebude tak velký. Pokud by ty trubičky byly ve svislé poloze, tak mám obavy, že veškeré heatpipe budou zablokovány.
Odpovědět0  0
asd | 19.1.200622:10
Problem, ktory to popisujes sa vyskytoval v pociatkoch heatpipe, dnesne heatpipe su shcopne pracovat pri lubovolnej orientacii­(aspon to tvrdia vyrobcovia­) neviem presne ako to funguje, ale videl som nejake materiali, kde bolo ukazane, ze vo vnutri heatpipe je nejaka porezna hmota, ktora by mala zabezpecit spravne fungovanie.
Odpovědět0  0
Koloděj | 20.1.20069:45
Je pravda, že použití porézních materiálů je také známé a asi dost dlouho. Tím se dá řešit odvod kapaliny proti gravitaci. Nicméně Po odpaření má teplý plyn tendenci zůstávat nahoře, takže celková efektivita určitě na poloze bude záviset a doplnění recenze o test polohy by určitě byl cenný.
Odpovědět0  0
honza22 | 20.1.20060:00
Mily Kolodeji,prestan uz prosimte do kazde diskuze vkladat tve teorie podlozene znalostmi ze sedme tridy ZS. Skutecne nemas pravdu, jednak to mam vyzkousene, a kdybys mi neveril tak si najdi na silentpcreview test TR XP­-120, kde to mas i s teplotami. Rozdil teplot pri pouziti chladice v ruznych polohach byl 1 stupen.
P.S. Ale nejsem si uz jisty jestli to bylo prave tady, kdyztak dej vedet a ja ti to najdu.
Odpovědět0  0
Koloděj | 20.1.20069:41
Zaprvé ­- toto nejsou znalosti ze ZŠ, ale střední škola a termodynamika se učí i na VUT.
Zadruhé ­- díky za link ­(našel jsem to­), je to poprvé, co jsem zaznamenal, že někdo vůbec řeší orientaci chladiče. V tom testu se tím zabývali zejména proto, že to výrobce sám deklaruje. A už z tohoto přístupu je patrné, že tento test s deskou nastojato by byl férový u všech chladičů s heatpipe. Nejsem si zdaleka jist, že by takto spolehlivě fungovaly všechny testované chladiče. Jen pro úplnost dodám, že ten test se týká zcela jiného chladiče, chladič, který byl představen v této recenzi by v určité poloze mohl fungovat velice špatně. Škoda, že se neozval Bobman, jak se změnily teploty ve skříni naležato.
Je jen velká škoda, že se do recenzí nazařadí test s deskou nastojato, určitě by se ukázalo, že některé chladiče jsou do věže vhodnější, některé méně. Recenzenty by to zdrželo jen o pár minut.
Odpovědět0  0
Koloděj | 20.1.200613:31
Ten chladič XP­-120 je konstruován tak, že i v otočené pozici mají některé trubice teplejší část níže než chladnou, proto také stále funguje. Jestli u těch ostatních pomůže vzlínavost, tak prostě výrobe nekecal. Ovšem nevěřím, že všechny chladiče tuto otočenou pozizi vzládnou uchladit bez ztráty efektivity.

http:­/­/www.silentpcreview.com­/article186­-page4.html
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 20.1.200611:58
Vždyť právě proto ­- tlak determinuje teplotu a pokud se dokáže šířit extrémní rychlostí, pak si myslím, že přesně takto to bude fungovat. Mimochodem, už jsem slyšel o několika případech, kdy z prasknuté heatpipe vytryskl plyn či jemné kapičky ­- jinými slovy mi přijde jako silně expandující kapalina či plyn umístěný v uzavřeném prostoru pod vysokým tlakem.
Odpovědět0  0
Koloděj | 20.1.200613:09
Šíření tlakových vln neznamená přesun média. Ten přesun se děje tím, že odpařený plyn stoupá a ochlazená kapalina klesá. Pokud se ohřívá plyn nebo kapalina v uzavřeném prostoru, pak tam naroste tlak, ale nemá to vliv na pohyb hmoty uvnitř. Za ustálených podmínek je tlak uvnitř heatpipe stálý, i když tam neustále dochází k odpařování a kondenzaci.
Odpovědět0  0
Koloděj | 20.1.200613:27
Nebudu malovat již namalované.
http:­/­/www.neoseeker.com­/Hardware­/faqs­/kb­/5,37.html
Na obrázku je patrné, že optimální je teplý konec dole, ochlazování nahoře. Obráceně je možné jen s kapilárním vzlínáním, ldy se kapalina dostane vzhůtu i přes gravitaci, ale následně odpařený plyn má tendeci stále stoupat vzhůru, takže efektivita nutně klesne.
Odpovědět0  0
Koloděj | 20.1.200611:04
Když už jsem to studoval, ještě jsem našel nějaké materiály, nejsem sám se svými názory. Nevhodná orientace je prostě problém.

http:­/­/www.heatsink­-guide.com­/content.php?content=heatpipes.shtml

Myslím, že s tím studiem na tom tak špatně nejsem.
Odpovědět0  0
honza22 | 20.1.200612:26
Omlouvam se, nechtel jsem se dotknout Vasich znalosti, byla to jen mala nadsazka v reakci na tato Vase slova: základy fyziky ­- kapalina je těžší než plyn. při zahřátí se mění na plyn a ten stoupá. Pokud se někde nahoře ochladí, tak zase klesne.
Odpovědět0  0
Maňo (31) | 20.1.200622:14
S tými heatpipe ma asi Koleděj pravdu a preto by ste mohli testovať chladiče v shriniach a nie na stole, veď kto ma dosku len tak na stole. Naozaj by bolo tento chladič vyskúšať aj vo vodorovnej polohe.
Odpovědět0  0
Novasss | 1.8.200617:54
Nemyslel jsem si ze heatpipe je založená na odpařování chladícího média uvnitř jí, ale z obrázku na heatpipe.com to vyplývá, ovšem mluví se tam o původní heatpipe a ta už se určitě mezitím vyvinula­(a vůbec na heatpipe.com není o myšlence chladit takto procesory ani zmínka. Je tam něco o odvlhčovači vzduchu, jehož produktem je navíc voda...viz.: co je to heatpipe http:­/­/www.heatpipe.com­/heatpipes.htm­). V tom případě mohou mít HTP chladiče problémy při chlazení, ne????
Odpovědět0  0
a8n | 19.1.20068:48
V první tabulce máte u Intelu socket 754, patří tam 755.
Odpovědět0  0
Hirogen (142) | 19.1.200611:04
Asi tě zklamu, ale Intel nemá ani s754 a ani s755, nýbrž 775. Když už se spleteš ty, toleruj to redakci.
Odpovědět0  0
xBl4d3x | 19.1.20061:54
konečně reálné teploty a ne ty nesmysly, co publikovali na PCT ­(ala 18st v klidu s pasivnim chladičem apod.­) ... Dobrá práce.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.