reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Element S: profesionální skříň?

16.3.2009, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Element S: profesionální skříň?
Thermaltake propaguje svou novou skříň Element S, v jejíž spojení mluví především o designu, u nějž se inspirovala v automobilovém průmyslu a předurčuje ji především pro "kreativní profesionály". Uvidíme, jak se výrobci zadařilo.
Bočnice vzadu přidržuje trojice menších přítlačných šroubků, což je trochu nezvyklé, protože u skříní takové velikosti bývají v drtivé většině případů dva. To je ale pouze detail, zaměřme se na samotné bočnice. Jejich plech je zde o tloušťce 0,8 mm (bez barvy možná spíše 0,7 mm) a z obou stran jej výrobce obarvil načerno. Trochu zamrzí, že se zde objeví známé kroucení bočnic, takže ty se nedokáží udržet úplně rovné a vždy se zkroutí na jednu, či druhou stranu. Můžeme tak narazit na problém při jejich nasazování, kdy je nutné zasadit všechny jejich packy do těla skříně.


- klikněte pro zvětšení -

Už při prvním pohledu do útrob Element S je jasné, že výrobce zde myslel také na vedení kabeláže s možností využít prostoru mezi trayem základní desky a pravou bočnicí. Navíc, stále častěji se setkáváme také s otvorem v trayi, díky němuž je možné zezadu přistupovat k základní desce a zadnímu rámečku chladičů, aniž bychom ji museli předtím sundat. Tray samotný také neoplývá přílišnou pevností a zde jsem byl na pochybách, zda nebyl využit dokonce ještě tenčí plech než 0,8mm. Sílu plechu se mi však v tomto případě nepodařilo přesně změřit, protože má všechny hrany zaoblené.


- klikněte pro zvětšení -

Přepážka nad pozicí zdroje je ale zcela jistě pouze z 0,6mm plechu, což se velmi odráží na tom, že se všelijak prohýbá a viklá, ovšem za to může také její nešťastný způsob připevnění pouze pomocí dvou přítlačných šroubků. Sílu plechu traye základní desky se mi však nepodařilo přesně změřit, protože ten má všechny hrany zaoblené. K čemu tato přepážka ale je? Jednak by měla pomáhat držet pevný zdroj na místě, ovšem osobně vidím její vyšší smysl v tom, že na sobě má dvě pozice pro 2,5" pevné disky, či spíše SSD. Jde ale v podstatě jen o vyseklé packy, do nichž z jedné strany disk nasadíme a z druhé jej dvěma šroubky připevníme. Pokud ale takové disky využívat nebudeme, jsem toho názoru, že je lepší přepážku sundat.


- klikněte pro zvětšení -

Pevný zdroj se na místě udrží bez problémů sám, pokud tedy nehrozí, že budete skříň otáčet vzhůru nohama a pouštět ji na zem. Povšimnout si můžete také malé zarážky připevněné dvěma přítlačnými šroubky, která má zdroj jakoby zajistit ještě zezadu. To už považuju za naprosto zbytečný prvek a výrobce by udělal lépe, kdyby nám místo takovýchto vymožeností nabídl normální záslepky a ne vylamovací, jež můžeme poté akorát tak vyhodit.

Pak mám ještě pár slov k prachovému filtru pod pozicí zdroje. Jedná se o tenký perforovaný plastový pás držící zaklesnutý za několik kovových pacek. Na několika místech však odstává a takové řešení mi zkrátka pro skříň, jež má být dle prezentace dokonalost sama, zrovna dokonalé nepřijde.



Pohled do zadní části skříně nás nijak nepřekvapí, protože téměř vše bylo jasné již z vnější strany. Zastavíme se pouze u ventilátoru, jenž má hranu o velikosti 140 mm a otáčky 1000 RPM při 16 dBA. Ventilátor má označení TurboFan, snad díky jeho vzhledu s devíti velmi ostrými a tenkými lopatkami.

Zde mě osobně Thermaltake opět zklamal, protože napájení vyvedl pouze na konektory Peripheral Power s využitím dvou vodičů, takže na sledování otáček můžeme zapomenout a hlavně budeme nuceni využít tento neelegantní způsob zapojení. Zajímalo by mě, od čeho si výrobce myslí, že jsou třípinové konektory na základních deskách. Ovšem bohužel v tom není ani zdaleka sám.



Možná nyní zním už trochu nesmířlivě a zaujatě, ovšem věřte, že číst si v průvodních materiálech skříně podobné marketingové bláboly, jako jsem zmínil na začátku recenze, a poté narazit na takovéto nedostatky, to má na úsudek jistý efekt.

Nyní ale k přední části skříně. Thermaltake se zde rozhodl nevyužít žádného rychloupínacího mechanismu pro instalaci optických jednotek, což samozřejmě vůbec není na škodu. Navíc příslušná šachta se jeví jako velmi pevná a stabilní, což platí i pro šachtu určenou 3,5" pevným diskům.



Do ní jich lze umístit až sedm, takže spokojeni snad budou všichni a navíc ji lze snadno vysunout po odstranění dvou přítlačných šroubků a stisknutí dvou plastových pacek. Na rozdíl od přepážky zdroje také disková šachta drží ve své pozici pevně a zde je tedy vše v pořádku. Disky samotné se instalují pomocí speciálních šroubků, díky nimž zapadnou do drážek pak se díky plastovému mechanismu ukotví. Zde tedy Thermaltake na rychlou montáž myslel.



Před šachtou pak máme dvě pozice pro 120mm ventilátory, z nichž dolní je již osazena a horní na to teprve čeká. Využijeme k tomu plastové rámečky a k vedení kabelů také i připravená plastová poutka - stejná, jako jsou na zadní straně traye.


- klikněte pro zvětšení -

Skříň také můžeme zcela zbavit plastového krytí. Nejdříve je třeba trhnout s horním panelem, pod nímž se objeví 230mm ventilátor a pak teprv můžeme pomocí spodní páčky sundat i přední panel. Samostatný modul s předními porty, tlačítky a světelnými diodami může zůstat přišroubovaný na svém místě.


Příslušenství


U této skříně se nedočkáme žádné velké "přidané hodnoty" v podobě rozsáhlého příslušenství. Je zde v malé krabičce jen v podstatě to důležité - šroubky, distanční sloupky a několik málo stahovacích pásek pro kabely. Vedle toho nesmí chybět manuál, zde se schematickými nákresy.





reklama