reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Element S: profesionální skříň?

16.3.2009, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Element S: profesionální skříň?
Thermaltake propaguje svou novou skříň Element S, v jejíž spojení mluví především o designu, u nějž se inspirovala v automobilovém průmyslu a předurčuje ji především pro "kreativní profesionály". Uvidíme, jak se výrobci zadařilo.

Instalace


Před testy si ještě povíme několik slov o průběhu instalace. Zdroj jsem se rozhodl nainstalovat ventilátorem dolů, což je v tomto případě díky spodním průduchům možné a hlavně příhodné. Pevný disk o velikosti 2,5" nebyl využit, a tak jsem přepážku nad zdrojem rovnou demontoval, aby nepřekážela. Po nainstalování komponent ji zase můžete umístit dovnitř, ale je to zbytečné, protože její smysl je dle mého názoru bez 2,5" HDD nicotný.

Základní deska se do skříně vejde bez problémů, i když nahoře by mohla mít o něco více prostoru. Co se týče vedení kabeláže, pak prostor mezi pravou bočnicí a trayem se dá využít dobře. Ovšem co bych uvítal, jsou očka pro stahovatelné pásky, za něž by se mohly kabely na tray připevnit. To zvláště pokud budeme disky instalovat kvůli lepšímu vedení kabelů konektory napřed, a počítač se tedy bude často otevírat i zprava.


- klikněte pro zvětšení -

Thermaltake nezapomněl také na malý otvor v pravé horní části traye, kudy se může protáhnout 12V kabel pro napájení základní desky. A pak skrz něj jde také napájecí kabel ventilátoru vedoucí stejně jako ostatní dva dolů ke zdroji. Alespoň že napájení ventilátorů výrobce vyřešil alespoň takto, když už nám tedy nenabídl možnost připojení na základní desku.

Instalace pevných disků je snadná, pouze si musíte dávat pozor na rozložení speciálních šroubků, protože v pravá kolejnička není tak dlouhá. Disky se šroubky pak tedy zasunete do šachty, až se ozve cvaknutí plastového jistícího mechanismu. Na tomto systému se mi ale vrcholně nelíbilo, že nedokázal disky zajistit pevně. Celkem snadno se tedy dají i bez nadzvednutí plastové páčky ze šachty vysunout, což může být problém při převážení počítače. Samozřejmě ale není možné, že by vám pak disk poletoval uvnitř skříně a ničil komponenty. Dotažený však tento systém není.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Teplotní testy


Thermaltake Element S je vybaven celkem třemi ventilátory, jež uvádím ve výpisu. Výrobce se chlubí nízkou hlučností skříně, avšak tomu tak zcela není. Ušní bubínky vás po dlouhém sezení bolet nebudou, avšak i tak se z útrob ozývá hluboké hučení, jež je celkem výrazné. A to jsem skříň v tomto případě zkoušel s nenainstalovanými komponentami, takže hluk tvořily pouze a jen její ventilátory. Ono je to jasné už ze specifikací, že tichý Element S být nemůže:
  • přední 120 x 120 x 25 mm TurboFan, 1300 RPM, 17 dBA
  • zadní 140 x 140 x 25 mm TurboFan, 1000 RPM, 16 dBA
  • horní 230 x 230 x 20 mm red LED fan, 800 RPM, 15 dBA

Nyní přistupme k samotným testům, jež probíhaly při teplotě okolního vzduchu cca 21 °C a k zátěži byly použity aplikace 3DMark03 (Mother Nature) a Prime95, teploty pak odečítal Speedfan a Rivatuner. Rozhodl jsem se provést celkem tři testy - první s oběma zadními ventilátory zapnutými a pak další dva, kde se uplatnil pouze jeden - buď horní, nebo spodní. Přední ventilátor má vzhledem k bočním průduchům a nesnadnému přístupu k čerstvému vzduchu kvůli přednímu panelu a záslepkám s filtry smysl pouze pro chlazení pevných disků. Proto o něm dále nebudu mluvit a pouze uvedu, že dokáže jeho teplotu srazit o 5 °C.

Oba ventilátory zapnuté
CPU
34 °C
49 °C
Chipset
39 °C
40 °C
GPU
54 °C
81 °C

S oběma ventilátory zapnutými jsou teploty celkem slušné, ale nás budou spíš zajímat rozdíly mezi jednotlivými konfiguracemi.

Pouze zadní zapnutý
CPU
34 °C
49 °C
Chipset
40 °C
41 °C
GPU
56 °C
83 °C

Pokud necháme zapnutý pouze zadní, má to vliv především na teplotu grafické karty, což je pochopitelné. Vrchní ventilátor totiž chladiči procesoru příliš nepomůže, protože je na něj nalepený z boku. Ventilátor CPU chladiče tak posílá vzduch přímo k zadnímu ventilátoru, a že je nad ním 230mm kolos, to je mu v podstatě jedno. Spíše se v tomto případě ještě s ním "hádá" o vzduch.

Pouze horní zapnutý
CPU
36 °C
52 °C
Chipset
39 °C
40 °C
GPU
54 °C
82 °C

To je vidět, když zadní ventilátor vypneme a zapneme pouze vrchní. Teplota procesoru jde ihned nahoru o tři stupně, zatímco ostatním komponentám je to v podstatě jedno. Využití ventilátorů skříně tedy velmi záleží i na tom, jaké chladiče u své konfigurace využijete. Potenciálně nejvhodnější by tedy asi byl velký pasivní chladič, jako Scythe Orochi, apod. Pokud se tedy do skříně vejde.


reklama