Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Level 10M: industriální myš

13.11.2012, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Level 10M: industriální myš
Thermaltake nás po celý tento rok připravuje na příchod myši Level 10M, na níž spolupracoval s DesignWorksUSA (BMW). Nyní je již tato myš konečně na trhu, takže se můžeme podívat, zda ona mediální masáž byla oprávněná a před sebou máme kvalitní kus hardwaru.

Instalace a software


Nyní se podíváme na to, jaké možnosti nabízí software myši. Ještě dřív bude ale vhodné ze stránek výrobce stáhnout utilitu pro aktualizaci firmwaru, což zrovna náš kousek potřeboval. Ta má k sobě přibalen už samotný nový firmware, takže stačí párkrát kliknout myší a je hotovo. Dalším krokem je instalace samotné obslužné aplikace (cca 45 MB), kterou jsme zkoušeli ve verzi LEVEL 10 M Mouse AP V1.1. Zajímavé je, že samotná aplikace udává verzi 1.0, ale to bohužel není její jediný problém.




- klikněte pro zvětšení -


Thermaltake se bohužel rozhodl vytvořit "cool" uživatelské rozhraní s industriálním nádechem, ale pouze tak dal vyniknout nešikovnému grafikovi se špatným vkusem. Také pestrá plejáda různých fontů musí každého typografa přímo zfackovat.

Nicméně se i v této omalovánce lze zorientovat. Nahoře si v hlavním okně budeme pomocí záložek jednoduše přepínat mezi jednotlivými pěti profily, přičemž zároveň s tím se bude přepínat také myš, což poznáme na jejím podsvícení. Dále vás asi bude ihned zajímat, co znamená přepnutí z normálního módu do "Battle" módu. Ten po varování zapne "detekci bitvy" což znamená, že myš bude měnit své podsvícení v závislosti na tom, jak moc divoce budete mačkat její tlačítka. Pokud vůbec, bude pohasínat tmavě modrým světlem a čím víc různých tlačítek budete mačkat, tím více začne hrát různými barvičkami. Bezesporu užitečná funkce.

Dále tu je menu s výběrem profilů. Jednotlivé si můžeme totiž zálohovat přiřazovat do samotných profilových slotů a pak už pravý sloupec pro přiřazování funkcí jednotlivým tlačítkům. Po chvilce zkoušení zjistíme, že T Key znamená makra, Single key je zřejmý - přiřazení jedné funkce, a to pouze s výběrem základních funkcí myši plus přepínačů Ctrl, Shift a Alt, pak je tu také jasná volba Default pro návrat k výchozímu nastavení a nakonec Launch Prgm pro spuštění vybrané aplikace. A pak mi není vůbec jasné, proč sem Thermaltake musel dát tlačítka Air Through a 3D Axis Movement, které ihned a bez ptaní spustí videa popisující tyto vlastnosti. To asi kdyby uživatel zapomněl, že má jeho myš v plášti díry pro lepší větrání či že umožňuje jeho naklánění.

Nakonec tu máme čtyři tlačítka v pravém horním rohu okna. První šipka zajistí reset celého profilu do továrního nastavení, tlačítko R nás přenese na stránku s registrací, otazník je nápověda a pak už zbývá jen křížek pro zavření aplikace. Co se týče nápovědy, ta je dostupná v češtině a obsahuje pouze málo hodnotné informace jako obsah balení, systémové požadavky, instalaci hardwaru a také hlavní vlastnosti této myši. Překlad přitom vypadá jako strojový s dodatečným zásahem korektora s kvalifikací druháka základní školy. Jeden příklad za všechny: "Řízení 3D pohybu osy pomocí sofistikované osy X/Y pro nastavení výšky a úhlu myši."




- klikněte pro zvětšení -


Nyní už budeme ale vážní, následuje osvětlení myši. To lze upravit na třech místech, zatímco ukazatele dpi na pravém tlačítku zůstanou vždy červené. Zbývá tak logo Tt eSports pod průduchy, kolečko a obdélník na levém tlačítku. Stačí si dané místo označit, zapnout u něj osvětlení a vybrat si barvu. Jeden by očekával, že tu budou ještě další volby jako styl podsvícení (oblíbené pohasínání aka breathing), ale ne. Ty si myš ovládá sama automaticky.




- klikněte pro zvětšení -


Následuje tvorba maker probíhající stejně jako u jiných myší pomocí tlačítka record. Nejdříve zvolíme název makra, pak provedeme jeho záznam ukončený stiskem tlačítka stop a nakonec můžeme udělat nějaké úpravy jako změnu prodlev mezi jednotlivými akcemi a vložení speciálních příkazů, jejichž seznam vidíte v obrázku nahoře. I zde je jakýsi mix mezi českými a anglickými výrazy, přičemž ani ty anglické nejsou stoprocentně bez chyb (Marco Name, Delet). U firmy Thermaltake je ostatně slabý důraz na správnost jazyka dobře známý.

Při přiřazování samotných maker si pak může uživatel zvolit, jakým způsobem má být provedeno. Jsou tu čtyři klasické volby - jednou, několikrát (až 255x), po dobu stisku tlačítka nebo do té doby, než opětovně stiskneme ono tlačítko. Způsob provedení se tak neváže na makro, ale na tlačítko, které je vykonává.





Následuje nastavení výkonu myši, což se týká hodnot dpi a dalších podobných záležitostí. Rozlišení si můžeme upravit v krocích pod jednom dpi, a to pro každou osu zvlášť. Pak tu je nastavení rychlosti dvojkliku, rychlosti ukazatele a rolování, dotazovací frekvence a nakonec odstupu od podložky. Čím nižší, tím dříve přestane myš po zvednutí reagovat. Zde mě velmi pobavilo, že v případě nastavení pod hodnotu 1,3 myš přestane pracovat, protože i podložka, na níž přímo sedí, je pro ni moc daleko. Pokud pak nemáte po ruce jinou myš, máte problém. Klávesnicí tato aplikace ovládat nejde a přepnutí myši na jiný profil nepomáhá. Ale aspoň můžeme vidět, že toto nastavení má skutečně svou odezvu.





Nakonec tu je správa profilů, které můžeme mazat, kopírovat, čili duplikovat, přejmenovat a označit jako aktivní či nečinné. Nechybí ani jejich import a export, a tedy i možnost sdílení s jinými uživateli a zálohování. Software myši mimochodem zahrnuje ještě OSD notifikace, které nás informují v dolní části obrazovky třeba o zvýšeném dpi nebo i o stisknutém tlačítku zpět/vpřed.