reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Mambo: nečekaně levný case

30.1.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Mambo: nečekaně levný case
Thermaltake donedávna vyráběl skříně především pro vyšší segment trhu. Zvláště je známá její série Xaser se svým nenapodobitelným designem předního panelu. Nyní tu máme zástupce nejnižší cenové kategorie a uvidíme, jak se výrobce popral s omezeným rozpočtem.
Kapitoly článku:
Bočnice se otevírají klasickým a všem známým způsobem – posunutím směrem dozadu, čímž se jejich packy vyvléknou ze svého uložení. Díky použitému materiálu a jeho tloušťce se bočnice celkem snadno zkroutí, co ale jiného také můžeme čekat.


Interiér je velmi prostý a velmi přístupný. Pravou část tvoří hlavně pozice pro 5,25“ a 3,5“ zařízení, zabírající celou výšku skříně. V levé části je k vidění hlavně jediný namontovaný ventilátor a pozice pro rozšiřující karty. V celé skříni tak není ani jedna vzpěra omezující přístup dovnitř, ovšem to není až tak nutné, neboť celkově se kostra jeví na svou hmotnost stabilně. To ale také neznamená, že zdroj je připevněn pouze přes čtyři šroubky za zadní stěnu; zároveň je totiž jednou stranou opřen na vzpěře umístěné podél pravé bočnice.


Zadní záslepky jsou jednoduše vylomitelné a nepotřebujete k tomu žádné kleště, bohatě postačí prsty. Stejně tak zadní štítek kryjící porty motherboardu se dá jednoduše vylomit. Dobré je, že nevzniknou ani příliš ostré hrany, o které byste se mohli pořezat, ovšem to špatné je, že Thermaltake ke skříni dodává jen jednu záslepku. Ty vylomené se pochopitelně opětovně již použít nedají.


Pro upevnění základní desky dovnitř je již připravena šestice napevno přidělaných sloupků se závity. Pro desky využívající celých devět sloupků jsou tu samozřejmě připraveny ještě tři klasické distanční sloupky, ty si už ale musíte namontovat sami.


Horní pozice pro 5,25“ zařízení jsou opatřeny poměrně originálním způsobem rychlého uchycení. Stejně jako v případě rozšiřujících karet si musíte vybranou pozici připravit vylomením předních kovových záslepek. Pouze ta nejvrchnější je připravena už od výroby. Zajištění ve správné poloze je tak možné díky klasickým šroubkům, které lze namontovat do dolní řady závitů, nebo přes trny opatřené plastovými hlavičkami, které mají dvě polohy – vysunuté a zasunuté.




Jejich uložení pak spolehlivě zajistí, aby pevně seděly v jedné z těchto dvou poloh. Dají se samozřejmě také zcela vyjmout a přesunout o kousek doleva či doprava podle umístění závitu na mechanice.


Stejně tak jsou osazeny pozice pro externí 3,5“ zařízení. Pouze pětice pozic pro pevné disky využívá konvenčních šroubků. Přímo proti čtyřem pozicím je také připraveno místo pro montáž 80, 92, nebo 120mm ventilátoru. Dlužno říci, že bylo pro mě velmi příjemné zjištění, že vše je v interiéru zakulacené a nikde nejsou ostré hrany. Ke koši pro disky mám ale dvě výhrady. Jednak se do něj dají disky namontovat jen jedním způsobem – tak, že nevhodným způsobem zasahují do prostoru základní desky. To je sice nutné v případě, že máme nainstalovaný i přední ventilátor, ale ten kolikrát není nutný a proto nevidím důvod, proč by se disky nemohly posunout i na jeho místo.



Druhá věc je vypoulení v oblasti připevnění disku šroubky, které disk izoluje od kostry skříně a tím i znesnadňuje přenos tepla na ni. Jinak ovšem nemám k interiéru výhrady; vše je snadno přístupné a plně odpovídá takovéto cenové relaci. Musím se ještě zmínit o příslušenství, pokud se mu ovšem tak dá říkat. Tvoří ho totiž pouze zmíněná osamocená záslepka a několik šroubků, jejichž počet je tak akorát určen pro instalaci nezbytných komponent.


Instalace

Instalace všech ostatních komponent proběhla bez problémů a díky dobrému přístupu ke všem částem skříně, snad až na zadní šroubky disků, kvůli kterým musíte odstranit i druhou bočnici. Základní deska dosedla na své místo přesně a nezaznamenal jsem tedy žádné problémy s lícováním a dosedáním přídavných karet či šroubků k jejich upevnění. Toto už ovšem dnes beru jako samozřejmost a spíše bych se divil, pokud by tomu bylo jinak.


Testovací sestava byla následující:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: ThermalRight XP90C + Papst 3412 (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: Mushkin PC3200 (2*512MB)
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Quantum Fireball LM 15GB 7200RPM
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ALCY 450W

Oproti předchozím testům počítačových skříní jsme testovací sestavu lehce obměnili. Konkrétně jsme do testu zapojili lepší zdroj s 12cm ventilátorem, jenž lépe reflektuje dnešní sestavy. Navíc se zde jedná o výrobek zcela jiné cenové kategorie a tak teplotní srovnání s předchozími skříněmi musím tentokrát vypustit. Velmi mě totiž překvapily dosažené výsledky, na kterých se také ale podepsalo momentální mrazivé počasí - testy totiž probíhaly při teplotě nepřevyšující 17°C. Nucen jsem byl také obměnit disk a zapojit do testu starší disk, do této doby sloužící pouze jako model při focení, od již neexistujícího výrobce Quantum (kterého mimochodem před lety koupil již také neexistující výrobce Maxtor). Ovšem tato změna nemá na výsledné teploty vliv.


Modře je zvýrazněna poloha 80mm ventilátoru v bočnici a průduchu proti grafické kartě

Jak je z obrázku vidět, průduchy naproti grafické kartě, jež se dají využít také k instalaci ventilátoru, jsou velmi dobře a efektivně umístěny. Oproti tomu je horní místo pro ventilátor zvláště na deskách s paměťovými sloty nahoře poněkud mimo a pro účely windtunnelu se moc nehodí. Ovšem vzduch z ventilátoru má i tak široký záběr a pokryje tak daleko větší plochu, než je jeho průměr, samozřejmě, pokud není nějak usměrněn.



Přední USB a audio porty mají vyvedeny dovnitř skříně již klasické konektory, pěkně stáhnuté bužírkou. Zatímco oba USB konektory jsou vcelku v uspořádání VCC, negative signal, positive signal, ground, mikrofonní a sluchátkový jsou oba rozděleny na samostatné piny, tudíž s jejich kompatibilitou nebudete mít problém.



K přednímu panelu také vedou nezbytné konektory pro napájení stavových diod a obsluhy PC. Konkrétně jsou to Power Switch, Reset Switch, Power LED a HDD LED. PC speaker v této skříni přítomen není, ovšem v dnešní době jej využívá jen málokdo.
reklama