reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Mini Typhoon vs. Zalman CNPS8000

21.6.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Mini Typhoon vs. Zalman CNPS8000
Jistě víte, že již poměrně dlouhou dobu má Thermaltake v nabídce chladič s názvem Big Typhoon. Nyní se ale na trh prodrala i jeho menší verze s příhodným názvem Mini Typhoon, slibující výkon i tichý provoz. Soupeřem mu dnes bude také novinka, chladič Zalman CNPS 8000.
Kapitoly článku:
  1. Thermaltake Mini Typhoon vs. Zalman CNPS8000
  2. Zalman CNPS8000
  3. Instalace
  4. Teplotní testy a závěr
Thermaltake Big Typhoon byl recenzován již před pěti měsíci, kdy měl proti sobě takové chladiče, jako Thermalright HR-01 Highriser, Zalman CNPS 9500, nebo Scythe Ninja. Typhoon si mezi nimi nevedl vůbec špatně, když ve vysokých otáčkách porazil vše, co mohl. Nevýhodou tohoto chladiče však byly nižší otáčky, protože jeho natěsno přiletovaná žebra kladou tuhý odpor proudícímu vzduchu, který se musí překonat vyššími otáčkami. Dalšími jeho nevýhodami byly samozřejmě velikost a také mně nevyhovující způsob uchycení, jež byl příliš složitý a zdlouhavý.



U nového Mini Typhoonu se však zdá, že nevýhody, které jsem kritizoval, byly smazány. Chladič je menší a způsob uchycení se také velmi zjednodušil, což ostatně dokládá přiložené příslušenství, ale o tom až později. Mini Typhoon je dá se říci zmenšená kopie, až na několik rozdílů, z nichž nejviditelnější a nejdůležitější je změna materiálu žeber z hliníku na měď. Chladič tak dohání svůj handicap v podobě menší aktivní plochy.



Změnil se také vzhled ventilátoru. Big Typhoon má klasický 120mm ventilátor, podobný, jako používá ve svých skříních. Mini Typhoon má ale pouze 92mm ventilátor, ovšem vysoký 38mm, místo 25. Díky tomu se mohly lopatky více zakřivit a tím dosáhnout účinnějšího zakřivení a tím i průtoku vzduchu. Ostatní prvky zůstaly stejné. Také zde je k rozvodu tepla ze základny využito šest celých heatpipe, které nejsou v půlce logicky rozdělené na dvě, jak je tomu v poslední době zvykem. Tyto heatpipe pak po trojicích vedou z obou stran měděné základny vzhůru, kde se obracejí a napojují se na ně jednotlivá žebra. Celá konstrukce je navíc zpevněna plechovými okraji, jež také navíc usměrňují proud vzduchu, aby neopustil prostor žeber dříve, než by měl. Za tuto plechovou konstrukci se čtyřmi řeznými šroubky upevňuje ventilátor.


Rozměry112*94*125 (d*š*v)
Materiálměď
Hmotnost605g
KompatibilitaSockety 775, 939, 754
Ventilátor92*38mm, 2200RPM, 38,7CFM, 2,88W
Hlučnost18dBA


Žeber je celkem 2x 45 a pokud se podíváme na jejich upevnění, uzříme velmi kvalitní práci v podobě nalisování s velkou styčnou plochou, což je doplněno i letováním. Navíc na koncích jsou žebra ohnuta do pravého úhle, aby se měkká měď tak snadno neohnula a výkon chladiče tak neutrpěl.






Základnu máme zpracovanou ve tvaru hlavní vaničky, v níž jsou ve žlábcích umístěny vypařovací části heatpipe a celé je to zakryto úzkým měděným plechem, jenž jednak celek zpevňuje, ale také má za úkol přidržovat sponu ve svém středu.






Styčná plocha je mírným zklamáním poté, co jsem se namlsal zrcadlově vybroušenými základnami u chladičů Scythe MINE Cooler (CPU), nebo Zalman VF900-Cu (VPU). Viditelné jsou celkem hrubé rýhy, táhnoucí se rovně napříč užší částí Typhoonu. Také mě překvapilo, že tato plocha nebyla kryta ochrannou fólií, ovšem na druhou stranu by nějaká fólie vzhledem k hrubšímu opracování byla stejně zbytečná.






Ventilátor mě na první pohled potěšil svým výtečným zpracováním. Motorek s lopatkami udržují ve středu pouze tři masivní a zakulacené nožky, není zde ani rámeček jako takový, tudíž přístup vzduchu k lopatkám musí být excelentní. Příkladné je navíc zpracování lopatek. Jejich hrany jsou nádherně zakulacené a lopatky se poté rozšiřují až na 2mm tloušťky. Ventilátor tedy působí velmi přesvědčivě. Jeho původním výrobcem je firma Hong Sheng, jež dodává Thermaltaku i ostatní ventilátory, o jejichž kvalitách jsme se již nejednou mohli přesvědčit.







reklama