reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Mini Typhoon vs. Zalman CNPS8000

21.6.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Mini Typhoon vs. Zalman CNPS8000
Jistě víte, že již poměrně dlouhou dobu má Thermaltake v nabídce chladič s názvem Big Typhoon. Nyní se ale na trh prodrala i jeho menší verze s příhodným názvem Mini Typhoon, slibující výkon i tichý provoz. Soupeřem mu dnes bude také novinka, chladič Zalman CNPS 8000.
Kapitoly článku:
Vzhledem k teplému počasí jsem nemohl zajistit stejné podmínky, jako předchozím chladičům. Od teplot si tedy budete muset pro srovnání s ostatními odečíst 5-6°C, protože okolní teploty se pohybovaly kolem 26-27°C. Ke sledování teplot byl využit program Speedfan a zátěž obstaral Prime95. Připomínám, že stejně jako u ostatních chladičů byl procesor Athlon FX55 nepřetaktován, nicméně mu bylo zvýšeno napětí o 0,1V.

Zbývá ještě nastínit testovací konfiguraci. V minulosti jsem chladiče s 92mm ventilátory testoval při 1350 a 1600RPM, což dnes dodržím, ale také přidám další dvě hodnoty otáček. První z nich bude maximum pro Mini Typhoon, tedy 2200RPM a druhá maximum pro CNPS8000 - 2600RPM. V této hodnotě už ale Mini Typhoon testován samozřejmě nebude. Celkově tu tedy máme čtyři typy testů - 1350, 1600, 2200 a 2600RPM.


1350RPM
IDLE
LOAD
Mini Typhoon
38,5°C
71°C
CNPS8000
38,5°C
68°C

Popravdě jsem čekal, že Zalman bude v testu horší, ale pokud jste si již očima proběhli tabulky, je vám jasné, že tomu tak nebude. I když má Thermaltake při sobě výhody v podobě celoměděného provedení, vyššího ventilátoru a dvou heatpipe navíc, evidentně to nestačí. Ačkoliv se rozdíly teplot v klidu v průběhu testu vůbec neprojevily, v zátěži to už bylo o něčem zcela jiném. Při nejmenších otáčkách se nedá říci, že by náš procesor dokázaly testované chladiče uchladit. Mini Typhoon dokonce lehce narazil na tepelnou ochranu a po dosažení 71°C se již procesor začal sám zpomalovat.


1600RPM
IDLE
LOAD
Mini Typhoon
38°C
67°C
CNPS8000
38°C
64°C

Po mírném zvýšení otáček na 1600RPM se již situace začala výrazně lepšit - oba chladiče dokázaly teplotu procesoru snížit o 4°C, což ovšem znamená, že rozdíl mezi nimi zůstal zachován.


2200RPM
IDLE
LOAD
Mini Typhoon
36,5°C
62,5°C
CNPS8000
37°C
58°C

Zbývalo vyzkoušet maximální nastavení otáček u Mini Typhoonu, při kterých by měl být logicky průtok vzduchu dostatečně velký na to, aby se dosáhlo optimálního výkonu. Teploty se sice snížily, ovšem opět u obou chladičů téměř shodně, tudíž je zcela jasné, že Thermaltake Mini Typhoon své výhody oproti Zalmanu CNPS8000 využít nedokázal. Zbývalo se již jen podívat, jak se předvede Zalman při svých maximálních otáčkách. Teplota se přidáním dalších 400RPM snížila o 3,5°C, což ukazuje, že tento dodatečný proud vzduchu je stále ještě využitelný.

2600RPM
IDLE
LOAD
CNPS8000
36,5°C
54,5°C

Před závěrečným zhodnocením se ještě musím zmínit o hlučnosti a charakteristice hluku obou chladičů vůbec. Oba chladiče využívají velmi dobré ventilátory, což je patrné již z podrobného pohledu na ně. O největší hluk se tudíž postaral aerodynamický hluk, jenž měl původ ve vzduchu tříštícím se o množství nahuštěných žeber. Tomu nelze zabránit u žádného takového chladiče a jediným lékem jsou rozměrná a navzájem vzdálená žebra, jimž stačí pomaloběžný ventilátor. Při snížení otáček na minimální hodnotu by se již měly projevit charaktreristiky motorů. Mini Typhoon nebyl prakticky slyšet vůbec a u Zalmanu se projevovalo pouze velmi slabé a hluboké šustění. To mělo bezpochyby původ v kuličkových ložiscích.

Závěrečné hodnocení

Pokud jde o zpracování, viděl bych oba chladiče jako velmi podobné až shodné. Oba mají základny víceméně stejně zpracovány. Thermaltake se navíc může pochlubit letovanými žebry, ovšem dle výsledků tu vyvstává otázka, zda mu tato skutečnost spíše neuškodila než pomohla. Chladiče se liší především ve vzhledu a z něj výcházejícími nároky na místo. Mini Typhoon potřebuje především dostatečné místo nad sebou a součástky vedle sebe nijak neomezuje. CNPS8000 je na tom přesně opačně. Ten svými otáčejícími se heatpipe dokáže instalaci znepříjemnit, ale zato se velmi hodí pro systémy, kde není možné umístit tak vysoké chladiče.


Thermaltake Mini Typhoon - cena 1010,- s DPH

Nejdůležitější je ale chladicí výkon a v tom ani jeden z dnes testovaných kousků nevyniká. Dá se ale říci, že hůře je na tom Mini Typhoon. Zajímalo mě ještě, jak by si s těmito chladiči dokázal poradit starý Thermalright XP90c s ventilátorem Papst 3412 N/2GLE (92mm). Při otáčkách 1600RPM nám dokázal nabídnout teplotu o 6°C menší než CNPS8000 a Mini Typhoon zaostával dokonce o 9°C. To již leccos vypovídá o kvalitách dnes testovaných výrobků. Ovšem zatímco od Zalmanu by se takový výsledek dal očekávat, Thermaltake by měl dle mého názoru předvést daleko lepší výkon.


Zalman CNPS8000 - cena 1260,- s DPH


Za zapůjčení chladičů Thermaltake Mini Typhoon a Zalman CNPS8000 děkujeme firmě JSComputers




Za poskytnutí základní desky DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D děkujeme firmě RIDEA distribution
reklama