reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Spedo: multifunkční skříň

1.12.2009, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Spedo: multifunkční skříň
Společnost Thermaltake má v nabídce řadu skříní, mezi nimiž dnes testovaný model Spedo (VI90001N2Z) rozhodně má čím vyniknout. Výrobce zde slibuje nejen kvalitu, ale také řadu funkčních prvků, kam patří záležitosti jako C.R.M.3 či FANCOOL 8.
Kde by dobře fungovala ocel a šroubky, tam nacpeme plast a rychloupínací mechanismy. Tak by se dala stručně charakterizovat skříň Thermaltake Spedo, ovšem to bychom byli k ní velmi nespravedliví. Abychom to vzali popořádku, pak Spedo je skříň typu Full Tower složená z 0,8mm SECC plechu, plastů a děrovaného plechu. Ony plasty však tvoří většinu přední a horní části skříně a v podstatě celý design v těchto částech. Problém ovšem je, že tyto plasty samy o sobě nevypadají nijak pevně a také různé aerodynamicky vypadající křidélka by se mohla snadno ulomit. Nemají přitom žádný praktický význam.



Jinak je ovšem zpracování této skříně celkem slušné a na Thermaltake jde o lepší standard. To znamená, že by se dalo leccos zlepšit, čímž myslím kromě plastů také rošty ventilátorů, prachový filtr u napájecího zdroje a také plastový zámek levé bočnice, který je zde mírně řečeno zbytečný. Naopak musíme pochválit nabízený prostor pro počítačové komponenty, který je více než velkorysý, což by ostatně u typu Full Tower mělo být samozřejmé a pak také možnosti pro vedení kabeláže. Kabely od zdroje totiž můžeme pohodlně vést mezi trayem a pravou bočnicí a pevné disky mají konektory umístěné rovněž u pravé bočnice, takže není problém kabely schovat tak, aby vůbec nevadily vzduchu v průtoku skrz. To ostatně můžeme snadno vidět na fotografii nainstalovaného počítače.

Thermaltake se zde také zaměřuje na chlazení a poskytuje mnoho pozic pro další ventilátory, i když některé jsou dle mého názoru zcela zbytečné. Například spodní pozice je zde jen do počtu, protože pro nasávání vzduchu tu je více než dostatek možností v přední i boční části. Stejně tak by se nic nestalo, kdyby tu nebyla pozice pro ventilátor ve vrchní části, protože dva zadní 120mm kusy stačí. Ale ventilátor nahoře je holt moderní prvek a pomalu se stává standardem stejně jako otvory pro hadičky vodního chlazení.

Pevné disky mají k dispozici 140mm ventilátor a jedna z šachet lze rovněž přesunout pomocí redukcí nahoru mezi 5,25" pozice, což má napomoci k lepšímu chlazení. Ostatních komponent možná, ale určitě ne přesunutých pevných disků, takže by úplně stačilo, kdyby šla šachta prostě jen vyjmout. A co se týče chlazení celkově, to má díky mnoha pozicím pro ventilátory velký potenciál, ovšem ventilátorům samotným by slušely také třípinové konektory.



Thermaltake Spedo tak má pod kapotou několik much, z nichž některé jsou naprosto zbytečné a nepochopitelné, jako třeba odfláklé uzamykání bočnice. K dispozici je ještě verze Advance, jež nabízí několik ventilátorů navrch, k tomu systém pro rozdělení interiéru na několik komor a další záležitosti. Ty však nevidím natolik zásadní, aby Spedo Advance mohlo být hodnoceno zcela jinak než základní verze, která za cca 4000 Kč s DPH nabídne především prostor, ale již ne tak kvalitní a účelné zpracování, jako mají třeba skříně zn. Chieftec.


Velký prostor pro komponenty
Příliš plastu
Možnosti pro správu kabeláže
Malá funkčnost některých prvků
Mocné chlazení
Nedodělaný systém chlazení
Cena v době testování: cca 4 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Thermaltake Spedo poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Thermaltake Spedo VI90001N2Z děkujeme firmě TNTrade s.r.o.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Where steel and screws would do an excellent job, there we are going to stuff plastic and tool-free devices. That is how one could briefly characterise Thermaltake Spedo case, but that would be very unfair. To describe this case from the very beginning, Spedo is a Full Tower case made of 0,8mm SECC steel, plastic and meshed steel. Plastic parts comprise most of front and upper exterior; simply the whole design of those parts. The problem is; however, that these plastic parts themselves do not appear solid, so different aerodynamically-looking fins could be more or less easily broken. And most importanly, they have no practical contribution.

Otherwise is Spedo's design rather well-made, thus it is Thermaltakes better standard. It means that some things could have been made a lot better, specifically aside from the plastic parts also fans' grills, PSU's dust filter and also right panel's plastic lock which is useless to say the least. On the other hand, we should praise the inner space for computer components, because there is lots of it. But that should be common among Full Tower cases anyway. Next, there are excellent possibilities for cable management. PSU's cables can be easily led between motherboard tray and right panel and hard drives's connectors are also close to the right panel which allows us to arrange all the cables in such a manner that they will be completely hidden, which can be seen on the photo in the 3rd chapter. All these things have the potential to improve flow of air through the case.

Thermaltake also concentrates their efforts on powerful cooling system which provides many positions for fans, even though some of those are in my opinion rather useless. Especially the lower position appears expendable, because fresh air can enter the case through large front and side ventholes. Also it would not be a shame, if the manufacturer had not integrated top fan position. Two rear 120mm fans are definitely able to cope. Top fans are simply today's seemingly requisite trend such as rear holes for watercooling tubes.

Hard drives are cooled with a single 140mm fan and one of 3.5" drive bay can be moved into the top 5.25" bay, which should in Thermaltakes opinion enhance airflow and cooling. Possibly for other components, but certainly not for the hard drives themselves, so it would be just enough to allow users to remove the bay. Spedo's cooling system as a whole is thanks to many fans' positions powerful enough even for the most demanding components, even though the supplied fans would look much smarter with also 3-pin connectors.

Thermaltake Spedo has its flaws, some of which are completely senseless, such as poorly made right panel's plastic lock. There is also an Advance version of the case that offers extra few fans, Advanced Thermal Chamber 3 for separation of the main components, and more. However, these advantages do not seem fundamental enough to evaluate Spedo Advance differently. The basic Spedo version costs about 4,000 CZK for which users get especially lots of space for components, but not as quality and purposeful design as (for example) Chieftec cases.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama