reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Strike MX: barevný kolotoč

2.6.2008, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Strike MX: barevný kolotoč
Dnes navážeme na recenze skříní novinkou od Thermaltake. Strike MX je klasický Middle Tower s trochu nezvyklým zpracováním předního panelu a naše verze přichází i s barevným bočním ventilátorem. Může ale kromě těchto vlastností nabídnout ještě něco jiného?

Instalace


A nyní přichází čas na vměstnání komponent do skříně, ale předem si představíme aktualizovanou sestavu, kterou k tomuto účelu budu používat. Pokud sledujete Svět hardware pravidelně, pak vám jistě neunikla obměna testovací konfigurace pro recenze chladičů, která si osvojila základní desku Gigabyte X48-DQ6 a procesor Intel Core 2 Quad Q6600. Pro něj jsem vybral moderní chladič Noctua NH-U12P, který bude klást další nároky na prostor ve skříních. To se bohužel stalo osudné této verzi a jejímu bočnímu ventilátoru. Skříň jinak přichází bez zadního a předního ventilátoru a zde jsem využil ventilátory Noctua NF-P12 a Papst 4412 F/2GL.
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


- klikněte pro zvětšení -

Instalace všech komponent do této skříně proběhla bez větších problémů a stejně tak management kabeláže nečiní problémy a to jsem ani nemusel využít vedení kabelů za trayem základní desky. Menší potíž byla s instalací grafické karty. Plastový zámek je totiž příliš nízko a karta jednoduše nešla nastavit do takové pozice, aby bylo možné ji zasunout do slotu. Ke slovu tedy přišel šroubovák, kterým jsem na chvíli uvolnil celý systém plastových zámků, kartu zasunul a poté zámky opět přišrouboval a kartu zajistil. Dlužno říci, že i tak tento systém nedrží zrovna pevně, a je tedy lepší karty zajistit klasicky šroubky.



Jinak problémy nebyly, tedy až na to, že v tomto případě není možné použít vysoký chladič pro 120mm ventilátory společně s bočním ventilátorem. A i kdyby to bylo možné, pak nepředpokládám, že by to vzhledem k orientaci chladiče přineslo nějaká zlepšení.

Instalovaný ventilátor má jinak k dispozici pět módů, z nichž bohužel žádný nepřináší úplné vypnutí LED podsvícení, což je dle mě chyba. Ventilátor může trvale svítit modře, zeleně nebo červeně a dále dvěma různými rychlostmi problikávat náhodné barvy tak, jak je vidět na fotografii.


Teplotní testy


A nyní přichází čas na teplotní testy, kterých vskutku nebylo mnoho. Provedl jsem v podstatě jen tři, z nichž formou tabulky s výsledky zveřejňuji jen dva, protože třetí test nepřinesl výrazné změny. Šlo o chlazení počítače s předním a zadním ventilátorem, s pouze zadním ventilátorem a bez přídavných ventilátorů. Mizivé rozdíly se ukázaly být mezi prvními dvěma případy, kdy zapnutý přední ventilátor měl vliv v podstatě pouze na pevný disk. Jeho teplota byla díky ventilátoru snížena o 5 °C, což není nic překvapivého a odpovídá to výsledkům u ostatních modelů počítačových skříní s otočenou diskovou šachtou a přední 120mm pozicí.

Přední a zadní 120mm zapnuté
CPU
35 °C
51 °C
Chipset
40 °C
41 °C
GPU
57 °C
82 °C

Sestava byla jinak testována při okolní teplotě 22,5 °C. Hodnoty u CPU jsem odečítal pomocí aplikace Core Temp, stupně u grafické karty reportoval RivaTuner a čipovou sadu sledovala firemní aplikace Gigabyte, jejíž hodnoty se shodovaly i s údaji v BIOSu a SpeedFanu. Nad tím se pozastavuji proto, že jsem nezaznamenal téměř žádný rozdíl se sestavou v klidu a v zátěži.

Ventilátory vypnuté
CPU
38 °C
56 °C
Chipset
45 °C
46 °C
GPU
60 °C
84 °C

Z výsledků je patrné, že napájecí zdroj není s to uchladit celou skříň s tak tepelně výkonnými komponentami. To je ostatně zcela jasné a i v případě, že hlavní starost o chlazení skříně na sebe vezme výkonná Noctua NF-P12, se zdroji v zátěži podstatně zvyšují otáčky.


reklama