Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkOutside Boomtube H2O1 – elegantní reproduktory na cesty

1.11.2006, Pavel Bureš, recenze
ThinkOutside Boomtube H2O1 – elegantní reproduktory na cesty
Společnost ThinkOutside, známý výrobce klávesnic, myší a dalšího příslušenství pro mobilní zařízení nabízí rovněž zajímavý doplněk pro všechny milovníky hudby. Jedná se o přenosné stereo reproduktory doplněné o subwoofer. Všechny části můžete spojit pro snazší přenášení do jednoho celku. Vzhledem k tomu, že jde o reproduktory určené pro použití s mobilními telefony, kapesními počítači, MP3 přehrávači atp., výrobce zvolil jako hlavní zdroj elektrické energie akumulátor slibující až 5 hodin přehrávání.
Specifikace (převzato z webu prodejce)
  • výkon přes 40 Wattů
  • systémový rozsah je 50hz – 20Khz
  • zvukový rozsah je 70db
  • baterie Lithium-Ion s výdrží až 5 hodin hudby
  • basová technologie MaxxBass
  • rozměry tuby 70mm x 320mm
  • rozměr repra 40mm x 56mm (2“)
  • váha je 1,44kg
  • nastavení hlasitosti
  • nastavení subwooferu
  • výstup na 3.5 jack (pro PDA je nutná redukce z 3.5 na 2.5 jack)
  • síťová nabíječka




Obsah balení


V kartónové krabici naleznete dva reproduktory, subwoofer, síťový napáječ, pouzdro na přenášení, 2 kabely pro spojení reproduktorů a subwooferu, 1 jack 3,5 mm vstupní kabel, návod a sadu ucpávek do uší pro vaše sousedy.

Dodávané černé látkové pouzdro pojme celou audio sestavu včetně nezbytných audio kabelů, nabíječku budete ale muset přenášet v jiném zavazadle, do pouzdra se nevejde. Jak jsme již uvedli, pouzdro lze nosit přes rameno, délka popruhu je nastavitelná. Pouzdro můžete nosit i v ruce, k tomu slouží malý úchyt.




Dodávaná příručka obsahuje pouze základní informace o tom, jak reproduktory správně zapojit a co značí jednotlivé barvy signalizační LED diody. Pokud jste již někdy podobné reproduktory zapojovali, nemělo by vám zprovoznění Boomtube činit potíže.


Design


Při prvním pohledu na nezapojenou soustavu málokoho napadne, že se jedná o mobilní reproduktory. ThinkOutside Boomtube působí elegantně, jedná se o stříbrošedivý hliníkový válec, který kromě dobře odvedené práce pěkně vypadá v kombinace s moderní nábytkem. Použití aluminia jako materiálu na povrch hodnotíme velice kladně, reproduktory a subwoofer je tak velmi obtížné poškrábat nebo jinak poničit.








Ovládání


Před tím, než můžeme začít reproduktory používat, je třeba nabít dodávaný akumulátor. Nabíjení úplně vybité baterie trvá cca 4 hodiny. Sundání reproduktorů ze subwooferu se neprovádí tahem, ale je třeba jimi nejdříve otočit, aby se spojení uvolnilo. Obdobně se reproduktory usazují zpátky do přepravní pozice – přiložíte je k subwooferu a pak jimi otočíte tak, až zacvaknou.

Na zadní straně naleznete celkem 5 zdířek, jedná se o konektor pro připojení nabíječky, výstup do sluchátek, pravý reproduktor, levý reproduktor a audio vstup. Všechny zdířky jsou srozumitelně popsány a používají odlišné kabely, takže jediný problém může být s prohozením pravého a levého reproduktoru.




Pro kvalitní poslech výrobce doporučuje umístit reproduktory alespoň 90 cm od sebe a na pevnou podložku. Samozřejmě je možné mít mezi reproduktory větší vzdálenost, spojovací kabely jsou dostatečně dlouhé. Horší je to s kabelem od zdroje zvuku. Pokud připojíte PDA či MP3 přehrávač, není problém položit zařízení vedle subwooferu a délku kabelu nemusíte řešit. V případě, že reproduktory připojujete k počítači nebo jinému přístroji, se kterým se hůře manipuluje a je ještě navíc např. na stole (a reproduktory plánujete umístit na podlahu), pak je krátký kabel omezující. Naštěstí se nejedná o nic nestandardního a delší kabel je možné zakoupit za pár desítek korun v obchodě s elektronikou.

K ovládání reproduktorů slouží dva kruhové voliče a jedno tlačítko. Kruhovými ovladači nastavujete hlasitost a basy, středovým tlačítkem celou soustavu zapnete (dlouhý stisk, cca 2 vteřiny) i krátkým stiskem vypnete. Tlačítko rovněž při přehrávání oranžově svítí, během nabíjení akumulátoru zeleně blikání.

To by bylo k ovládání vše, nic dalšího na reproduktorech nastavit nejde, ostatní změny parametrů zvuku budete muset provádět přímo na přístroji.


Přehrávání


Kvalitou zvukového výstupu jsme byli příjemně překvapeni. ThinkOutside Boomtube samozřejmě nemůže nahradit větší stolní reproduktory, ale vzhledem k rozměrům jednotlivých části reprosoustavy a také zařazení výrobce, který se nesnaží z Boomtube udělat reproduktory pro domácí kino, je výkon reproduktorů velmi dobrý.



Hlasitost je více než dostatečné, reproduktory zvládají bez větších obtíží ozvučit místnost o rozměrech 5 x 7 metrů a jistě by zvládly i větší. Z tohoto důvodu není nereálné nasadit Boomtube jako reproduktory na party např. na chalupě, kde se sejde cca 5 lidí.

Všechny milovníky basů musím zklamat, vzhledem k velikosti subwooferu hudbu trochu okořeníte, ale na kmitající podlahu zapomeňte. Zvukový výstup je čistý i při vysokých hlasitostech, pokud výrazněji nešumí přehrávač, tak si zašumění výstupu nevšimnete.



ThinkOutside Boomtube jsme testovali s Dell Aximem x50v, i-mate SP3i a notebookem Umax Visionbook 835. Nejhorším zdrojem zvuku byl i-mate, oproti Dellu byla kvalita o poznání horší. Dáno je to mj. tím, že bylo nutné použít redukci z jacku 2,5 na jack 3,5 mm. Průměrný výsledek podal Umax, hlasitost byla překvapivě o trochu nižší než v případě Dellu. Velmi pěkného poslechu jsme se dočkali zkombinování Boomtube s PDA Dell. Jelikož zvukový výstup Aximu nemá nijak razantně ořezané basy, tak při nastavení maximálních basů na subwooferů byl rozdíl oproti ostatním zařízením znatelný. Dell je rovněž hlasitým zdrojem hudby, takže pokud nemáte tolerantní sousedy, doporučuji si hlasitou hudbu odpustit zejména v nočních hodinách. Sousedům můžete také věnovat dodávané ucpávky…







ThinkOutside Boomtube H2O1 nás mile překvapil. Jedná se o reproduktory s kvalitním a dostatečně hlasitým zvukovým výstupem. K provedení nemáme výhrad, díky hliníku se jen tak nepoškrábají. V našem testu reproduktory vydržely přehrávat hudbu 5 hodin a 20 minut, což je více než výrobcem udávaných 5 hodin. Přestože v balení najdete pouzdro pro snažší přenášení, pohodlnější je převážet Boomtube autem, reproduktory váží 1,4 kilogramu, což není zrovna málo. Akumulátor není v domácích podmínkách vyměnitelný, až se stávající opotřebí, bude třeba kontaktovat výrobce. Podle dostupných informací nebude výměna akumulátoru možná ani přímo u výrobce a bude nutné zakoupit reproduktory nové. Pro někoho může být zásadním negativem cena, recenzované reproduktory jsou oproti obdobnému zboží dražší, stojí 5 494 Kč.

ThinkOutside Boomtube H201 k testu zapůjčil ProfiTec, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 5 494Kč včetně DPH