reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty

8.10.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na ultrapřenosný model E130 s pouze 11,6" obrazovkou, který přesto není výkonnostně nezajímavý. Oceníme jej především na cestách.

LCD displej


Výrobce nám poskytne 11,6" displej s rozlišením 1366 x 768 a to je u takto velkých notebooků v dnešní době standard. Když pomineme poměr stran 16:9, který nám nemusí vyhovovat (ale prostě jde dnes o standard), pak snad každý bude s tímto rozlišením spokojen. Na tuto úhlopříčku je totiž dostatečně jemné, takže by si snad nikdo neměl stěžovat. Však takový notebook je určený především na cesty, takže od něj ani nemůžeme očekávat nabídku srovnatelně velké pracovní plochy jako od velkých notebooků, natož desktopových monitorů. Ostatně v případě potřeby tu máme rozhraní HDMI či D-Sub.




- pohled zpříma -


Byl by snad zázrak, kdybychom k takovémuto počítači dostali jiný displej než typu TN, ale snad ta doba někdy nastane. Stále se tak musíme spokojit s displejem, na nějž je třeba koukat zpříma, abychom viděli odpovídající barvy, které nejsou invertované nebo zprůměrované do základních složek.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Díky už běžnému podsvícení pomocí LED tu máme ale aspoň čistou a jasnou bílou barvu a s jasem to také není špatné. Celkově to tedy dopadlo dle očekávání.




- pohled zespoda -



Webkamera


Lenovo nám pro obsluhu webkamery ThinkVantage Virtual Camera připravil software Communications Utility, který můžeme využít i pro pořízení statických obrázků v rozlišení 640 x 480. Obraz webkamery je i za šera dobře prosvětlený a má dobře vyvážený poměr mezi obnovovací frekvencí a barevným podáním.





Barvy tedy odpovídají realitě, bílá nemá žádné růžové či jiné nádechy a spokojeni můžeme být také s celkovou ostrostí. Webkamera je u ThinkPad Edge E130 tedy kvalitní a dobře použitelná.


Zvukový systém


O zvukovou produkci se postarají dva reproduktory umístěné pod přední hranou. Nehrají tak přímo na uživatele, ale do desky stolu, čímž ale jejich hlasitost neutrpí, možná spíše naopak. Zvuk pochopitelně není nic moc, ale je dostatečně hlasitý a více od něj nemůžeme chtít. Pro komunikaci a nouzový poslech tedy bude dostatečný.


Ergonomie


O Lenovu ThinkPad Edge můžeme hovořit jako o velmi mobilním počítači, na což ukazuje jeho 11,6" displej a hmotnost kolem 1,5 kg. Škoda je, že flexibilita nastavení displeje je zde omezena klouby, které jej nedovolí plně rozevřít. Takovýto malý notebook se totiž může velmi hodit ve stísněných prostorách, kde by se možnost jej plně rozevřít mohla hodit.

Rozmístění portů by také mohlo být o něco lepší. Zvláště HDMI na pravém boku by mohl být odsunutý dozadu, stejně jako Ethernetový port na opačné straně. Rozmístění portů přitom nehrává majoritě, čili pravákům, kteří majínapravo od notebooku méně portů, jejichž kabely a konektory by jim měly vadit.

Známkou ThinkPadů i nižší třídy Edge je obvykle ovladací zařízení trackpoint, které zde koexistuje vedle normálního touchpadu. Jeho výhodou je, že uživatel má ruku neustále na jednom místě a nemusí přehmatávat mezi klávesnicí a touchpadem. Na druhou stranu moderní multidotykové touchpady mají také něco do sebe, ovšem ne v tomto případě. Zde je sice také vícedotykový, ale také velmi malý, že práce s ním je spíše utrpením. Pokud si na cesty neberete myš a na trackpoint nejste zvyklí, pak se na něj rychle přeorientujte. Ono vás k tomu ostatně provedení touchpadu samo donutí.

reklama