reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty

8.10.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na ultrapřenosný model E130 s pouze 11,6" obrazovkou, který přesto není výkonnostně nezajímavý. Oceníme jej především na cestách.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tento notebook velmi klidný až neslyšný a o moc horší to není ani v zátěži. I když procesor vytížíme na sto procent a ventilátor se ihned rozjede, jeho otáčky nejsou na takové úrovni, aby nás příliš rušil. Nanejvýš bude jemně šumět, takže s hlučností tu žádný problém není. Jak dobře ale pak bude chladicí systém krotit teploty procesoru?

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Hodnota T Junction pro tento procesor je 105 °C, což je dostatečně vysoké číslo na to, abychom se museli obávat, že se mu 17W procesor bude přibližovat. V běžném provozu jí budeme na hony vzdáleni a ani po dlouhodobé zátěži to není vůbec špatné. Však také spotřeba tohoto počítače je více než umírněná a pořádně se tu nemá ani co zahřívat.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35 °C
65 °C
GPU
-
-
HDD
37 °C
40 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Teploty v klidu a zátěži jsou zde velmi podobné a to ukazuje jednak na nízkou spotřebu a také na dobrý odvod tepla. Komponenty a především procesor tak nezahřívají šasi, které zůstává příjemně chladné, a to je dobrá zpráv a zvláště u mobilních notebooků jako je i tento. Ty totiž budeme častěji používat na cestách a třeba i na klíně, přičemž je práce se silně se zahřívajícím strojem velmi nepříjemná.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži



Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na šestičlánkovou baterii Li-ion s označením 45N1058 se slušnou kapacitou 63 Wh (11,1 V / 5600 mAh). Ta by skutečně mohla zajistit výdrž až přes osm hodin, takže jak jsme na tom?


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
8:25
2:40
Spotřeba
7,5 W
24 W


Jsme na tom skutečně velmi dobře, protože při minimálním využití dokáže tento notebook pracovat přes osm hodin a to ani nemusíme vypínat vše, co vypnout jde a není třeba snižovat jas obrazovky na minimum. V reálném prostředí při surfování po webu, psaní textů a podobně se pak můžete připravit na výdrž i přes 6 hodin, což je skutečně velmi dobré. Za to bezpochyby může také fakt, že i při nárazové potřebě výkonu spotřeba nevzroste na desítky wattů jako u klasických desktopových procesorů, ale spíše na 15 - 20 wattů, což z baterie moc neužere.








reklama