reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad R60 - low-end od Lenovo

26.4.2007, Josef Brož, recenze
ThinkPad R60 - low-end od Lenovo
Notebooky Lenovo charakterizuje především účelný design a perfektní dílenské zpracování. V dnešní recenzi se podíváme na model řady ThinkPad R60, jenž je vybavený dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2300E a integrovaným grafickým jádrem Intel GMA 950.
Společnost Lenovo nabízí pečlivě strukturovanou řadu notebooků ThinkPad. Na multimediální použití je orientována především řada Z se širokoúhlými displeji a exkluzivním titanovým krytem. Pro uživatele požadující výkon při zacování mobility jsou určeny modely T, které se mohou pochlubit i profesionální grafickou kartou ATi FireGL V5250. Mobilitou rovněž vynikají 12“ subnotebooky řady ThinkPad X. Model, který si přiblížíme v následující recenzi, patří k základní řadě ThinkPad R. Jedná se tzv. vstupní řadu, která zahrnuje především cenově přijatelné modely.


Lenovo ThinkPad R60

Model ThinkPad R60 je dostupný ve čtyřech variantách, které se liší především hardwarovou výbavou. Řada zahrnuje modely vybavené nejen výkonnými dvoujádrovými procesory Core 2 Duo, ale i notebooky s jednojádrovými Celerony. Podobná je i situace s grafickými kartami – levnější modely jsou vybaveny integrovanými čipy Intel GMA 950; dražší a výkonnější modely mají samostatnou grafiku ATI X1400. Testovaný model ThinkPad R60 se architekturou řadí k modelům se slabší hardwarovou výbavou. Notebook s typovým označením UE16ZCF byl osazen starším procesorem Intel Core Duo T2300E a grafickou kartou Intel GMA950 integrovanou v čipové sadě Intel Calistoga-G i945GM.


Lenovo ThinkPad R60

Lenovo ThinkPad R60 UE16ZCF UE16ZCF
Procesor Mobile Intel Core Duo T2300E
Frekvence1,66 GHz - FSB 667 MHz
Čipová sadaMobile Intel Calistoga-G i945GM + ICH7
RAM 512 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
HarddiskFUJITSU MHV2060BH (60 GB, 5400 RPM, SATA)
Úhlopříčka displeje 15" XGA
Rozlišení displeje 1024 x 768 pixelů
Grafická karta Intel GMA 950 (128 MB sdíleno)
Zvuková karta Analog Devices AD1981HD - Intel 82801GBM ICH7-M
Mechanika LG DVDRAM GMA-4082N
Reproduktorystereo
Výstup sluchátka/mikrof. sluchátka, mikrofon
Polohovací zařízení Touchpad + TrackPoint
PS/2 ne
USB 3x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub
S-Video výstup ( TV out)ano
Express Card / PCMCIAano / ano
Firewire (IEEE 1394) ano
Čtečka karetne
Bluetoothano
Infra portne
WiFiIntel PRO/Wireless 3945ABG
Modem ThinkPad Modem
LAN Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet
Webcamne
Speciální výbavaBiometrická čtečka
Typ baterie 6 článková 5200 mAh
Deklarovaná výdrž baterie cca 5 h
Délka x šířka x výška Š: 33,2 cm x H: 26,9 cm x V: 4,02 cm
Hmotnost 2,9 kg
Operační systém Win XP Home

SW a ostatní výbava

Softwarová výbava ThinkPad R60 je poměrně bohatá. Výrobce již v základní nabídce dodává množství aplikací, které usnadňují práci s počítačem. Mezi nejzajímavější aplikace patří nástroj pro správu pevných disků Diskeeper Lite, sada Google aplikací (Picasa, Toolbar, Desktop) a především Lotus Notes klient spolu s kancelářským balíkem Lotus Smartsuite. O bezpečnost předinstalovaných Windows XP Home se stará Norton Internet Security (antivir, atd.).

Firemní utility, které zajišťují přímo správu notebooku, jsou integrovány do aplikačního „portálu“ ThinkVantage Productivity Center. Jeho součástí jsou bezpečnostní aplikace, ovládání síťových profilů, powermanagement a software pro zálohování a obnovu operačního systému. ThinkVantage lze spustit speciální klávesou, která vyvolá vlastní přehledné GUI.



04 – ThinkVantage

Podrobný výpis utilit - ThinkVantage Access Connections, PC Doctor diagnostics, Symantec Client Security 3.0, ThinkVantage Fingerprint Software, ThinkVantage Productivity Center, ThinkVantage Rescue and Recovery, ThinkVantage System Update, System Migration Assistant, Client Security Solution

Poněkud skromnější je však doplňková výbava. V balení Thinkpad R60 najdete pouze telefonní kabel a základní dokumentaci. Součástí dražších modelů (např. X řada) bývá i docking station, která pochopitelně u levného modelu ThinkPadu R60 chybí. Podstatně lépe vybavené notebooky z produkce firem Asus a Acer nabízejí v základní výbavě myš nebo praktickou brašnu.
reklama