26.4.2007, Josef Brož, recenze

Notebooky Lenovo charakterizuje především účelný design a perfektní dílenské zpracování. V dnešní recenzi se podíváme na model řady ThinkPad R60, jenž je vybavený dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2300E a integrovaným grafickým jádrem Intel GMA 950.

reklama
Grafika | od: Vít Lopata  12.4.201311:42
Dobrý den mám Thinkpad R60 nainstaloval jsem W7 vše OK jen grafika pořád ukazuje jen 128 ale veskutečnosti má 512 nevíte někdo co s tím? Dík za odpovědi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Moc se nevyznám | od: Petr Hor.  23.10.200714:33
Zdarec. Můžete mi někdo poradit? Sháním nový noatbook do školy od IBM, ale moc se v tom nevyznám.Základ je pro mě LCD, úhlopříčka 15 až 17, velkou velikost harddisku,wifi na nějaké dobré úrovni, dobrý procesor a baterka aby vydržela cca5hodin. Budu v tom mít hlavně kreslící programy jako je AutoCad, ArchiCad, Delphi, atd.. Žádné hry. Cenu mám představu nějak kolem 30 litrů s daní.Díky moc za rady
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
docking station na r60 | od: dzandra  14.8.200710:29
není hlavně proto, že nejde na tuhle řadu použít.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zatuhávání? | od: ayaap  4.5.200717:51
Zdravim ­- planuju co nejdrive koupit R60 ­(jeste jsem notebook nemel a proklikal jsem se k tomuhle mackovi z ruznych asusu a aceru­). Vsude to chvali do nebes. Budu dlouho v zahranici a chci se na stroj absolutne spolehnout. Jen jeden negativni nazor jsem nasel ­- a to ten, ze se prej semtam zadrhne kvuli otresum ­(pri dosedani v letadle, apod. :­) ­). Chlap pise neco o tom, ze jestli s NB pri praci hybe­-strkne do nej, tak na 3 sekundy zatuhne, atd. Chci si overit, jestli se to uz nekomu nestalo, nebo mel uzivatel smulu na kus. Diky ­(tady je zdroj http:­/­/reviews.cnet.com­/Lenovo_ThinkPad_R60_9461_Core_Duo_2_GHz_1_GB_RAM_100_GB_HDD­/4864­-3121_7­-31879280.html?ctype=msgid&messageSiteID=7&messageID=2369037&cval=2369037&ta­g=uolst )
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zatuhávání? | od: _._._.  4.5.200722:01
Jestli se nepletu, tak je to ochrana disku před poškozením. V NTB by měl být nějaký měřič zrychlení a při dosáhnutí mezní hodnoty by měl zafixovat hlavičky disky, tudíž by v okamžiku drcnutí a zároveň přístupu na disk mohlo dojít ke krátkodobému ­"kousnutí­". Myslím si, že je lepší si na to zvyknout, než si poškodit disk :­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zatuhávání? | od: Josef Broz_old  5.5.20078:28
"The #1 reason why I dislike this notebook is when you use it on your lap­(I commonly use it this way when stopping at airports­) and you ever so slightly bump or rotate the notebook, everything on the computer stops for 3­-5 seconds­"

:­)­) vtipne ..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zatuhávání? | od: Josef Broz_old  5.5.20078:26
Přesně tak, popisovana technologie se jmenuje Action Protection System.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zatuhávání? | od: lacoD  12.5.200713:08
Som stastnym majitelom R60 ­(ATI X1400 a LCD 1400x1050­) a co sa tyka zamrznutia je to blbost. Samozrejme, ked nieco velke kopirujem a zatrasiem nim tak pozastavi disk na 2­-3 sekundy. Ale stroj nezamrzne, iba disk sa vypne. Ak by som necakal na nejaku diskovu operaciu, ani si to nevsimnem. A citlivost sa da nastavovat, dokonca aj vypnut. Pred tym som mal T41 a to je nieco fantasticke. IBM notebooky maju super klavesnice, baterky, kvalitne spracovanie ­(neporovnatelne s Acer a pod.­) a su strasne sexi. Mali ste uz niekto v ruke X­-kovu radu? To je bomba­(aj cena bohuzial­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lenovo | od: bbbbb  1.5.200710:12
ibm­-lenovo vzdy v notebookach bylo zarukou kvality a prumernych LCD takze nic noveho. Nadruhou stranu jakkoli srovnavat treba i R60 s jakymkoli Acerem nebo Asusem je naprosta hloupost. Staci ty stroje pomatlat v ruce a je to jako presednout z KIA do HAMMERu proste o Lenovo se clovek nemusi bat. NIKDY neprasknou zelezne klouby u LCD, NIKDY nelze ohybat, NIKDY se podivne neprehriva a naopak VZDY mu funguje radic disku ­(doufam ze majitele NB Acer poznali sve ­"milacky­"). Kdyz k tomu prictetre ze lenovo MA KLAVESNICI a sice u R zlutou ale presto diodu osvetlujici notebook vecer, tak tu mame perfektniho pracanta. Prodavali jsme Acer­/Asus jako vsichni ale bylo nimi tolik problemu ze sme s tim skoncili a ted zakaznikum prodavame pouze Lenovo... je tezsi jim to vysvetlit ale % reklamaci to vyvazuje

btw mam T60p v max palbe a to je jiny kafe skoda jen te ceny :(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: lenovo | od: JirkaF  3.5.200715:55
Souhlasím. V předchozí práci jsem měl DELL D500 a nebyl špatný. Pak jsem byl nucen koupit si soukromý a poměr cena­/výkon vyhrál ASUS A6Jc, což je podobná konfigurace jako todle R60, ale o rok starší stroj. Jenže se mi začal přehřívat HDD­(jen při zapnutých WIN XP 44 stupňů, běžná práce kolem 50 stupňů a náročnější diskové operace třeba při tvorbě DVD­-video z fotek mi asi dvakrát vypla ochrana­) a nevím co s tím. Volal jsem na servis ASUS a tam mi řekli, že jim ho mám poslat na opravu někam do Ostravy. Já jej ale nemůžu jen tak někam poslat a být bůh ví jak dlouho bez něj.
U současného zaměstnavatele mám T40 a to je fakt jiné kafe. Měl jsem jít do IBM, nebo do DELL, tam bych asi takový problém neměl a pokud jo, tak by byl servis blíž než přes celou republiku. :­((
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
čtečka? | od: snilard  26.4.200716:03
Nějak nechápu proč je nepřítomnost čtečky mezi negativy. Já bych to bral spíš jako pozitivum.
a­/ nezabírá tam místo a externí se dá koupit za cca 150 Kč
b­/ integrované čtečky fungují většinou jen ve windows
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: čtečka? | od: Josef Broz_old  27.4.20073:21
Lze predpokladat, s ohledem na cenu zarizeni, ze si jej nebudou porizovat pouze ­"korporatní­" zakaznici, ale i bezni uzivatele. Proto lze predpokladat, ze ctecka karet bude chybet. Myslite, ze IT spec., operatori apod. nepouzivaji pametove karty? Konecne nemusi jit jen o fotografie. Externi ctecka je jen dalsi bazmek, ktery musite tahat s sebou :­(.

"b­/ integrované čtečky fungují většinou jen ve windows­"
tohle snad neni problem vyrobce notebooku ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: čtečka? | od: snilard  27.4.200713:18
To je problém jenom výrobce. Externí čtečky jsou standartní usb mass storage a s fungují všude. Tak proč se do booků musí montovat jakési nestandartizované šmejdy?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: čtečka? | od: rootb  28.4.200718:34
Není problém dokoupit si za pár peněz čtečku do PCMCIA. Nezabere žádne místo, vůbec nevyčnívá z notebooku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: čtečka? | od: eraser  29.4.200713:42
Ďalší ­"bazmek­"... no, ak musím so sebou ťahať nabíjačku, prípadne externú myš, tak pár gramová mini krabička ma skutočne nezabije, najmä v prípade, že vlastním brašňu.


"b­/ integrované čtečky fungují většinou jen ve windows­"
tohle snad neni problem vyrobce notebooku ...

Nie, niekedy mi to pripadá, ako zámer. A netýka sa to len integrovaných čítačiek. :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Fn vs Ctrl | od: Had_CB  26.4.200712:37
klávesnice, u které nejde přemapovat Fn a Ctrl, je mučicí nástroj.
nevím, proč se toho u IBM ­(a začínají s tím i další výrobci­) pořád drží. pamatuju si, že jeden z mých dřívějších notebooků měl defaultně Ctrl a Fn správně, ale v biosu umožňoval funkce těchto dvou kláves prohodit, asi aby vyšel vstříc deformovaným uživatelům IBM, co si na to zvykli :­)

HP ­(alespoň modely 7 a 8 řady­), i když možná nemají konstrukčně klávesnici tak dobrou, prostě vede, všechno je tam, kde to má být: dlouhý backspace, vysoký enter, ctrl vlevo dole, esc vlevo nahoře, F1­-F12 rozdělené do čtveřic a ins­/del­/home­/end­/PgUp­/PgDown ve dvou řadách vpravo nahoře, prostě žádné překvapení.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Fn vs Ctrl | od: eraser  26.4.200714:43
Dá sa na to zvyknúť... a behom chvíľky sa preorientovať. Viem, robím každý týždeň ešte na dvoch ďalších klávesniciach a nemám problémy. :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Fn vs Ctrl | od: .-.-.-  26.4.200714:48
pan google pro přemapování kláves v WXP doporučil toto
http:­/­/webpages.charter.net­/krumsick­/
jinak česky o tomtéž zde http:­/­/zahradil.info­/2005­/06­/15­/notebook­-utilitky.html
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Fn vs Ctrl | od: .-.-.-  26.4.200714:52
možná ještě lepší http:­/­/www.autohotkey.com­/ Předchozí program má prý problémy s Fn :­-/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Touchpad | od: OFF  26.4.200711:52
Samozřejmě že touchpad ma i rolovací zónu a dokonce má 4 funkční tlačítka ­(prostě 4 rohy­) vyhrazené pro vaše funkce, jenom nic z toho neni na touchpadu vyznačeno. Jinak opravdu se oproti předchozí verzi zmenšil ­(což ale stálým uživatelům nevadí, protože používají trackpoint :­-­) ­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: El Cid  26.4.200712:29
Bez postevacku ani ranu. Je to super stroj akorat by mohl byt lepsi display...kdyby za tu cenu bylo Tcko...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: .-.-.-  26.4.200714:44
no, když si T60 objednáte v USA tak začínáte na tuším 1050USD, což není vůbec špatné. Třeba T60 15.4 WSXGA, BT, wifi n, 120GB, 1GB modul, otisk prstu, větší baterie, DVD multi, s WXP Home zárukou 1 rok ­(lze přikoupit až 5­) vyjde lehce přes 1.300 USD, tedy asi 28.000,­- Kč bez DPH. Pokud podnikáte tak si DPH stejně odečtete a clo se neplatí, záruka je mezinárodní. Za tu cenu tu nic srovnatelného neseženete.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: OFF  26.4.200715:18
Jak jste přišel na to že se clo neplatí. Právě že nedávno začali platit nové nařízení a už nejdeou posílat ani ­"presenty­". takže si k těm 28000 přičtětě 19% nebo kolik je clo a pak ještě poštovné a jsme pomalu na českejch cenách.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: -.-.-  26.4.200717:00
tak se podívejte sem http:­/­/euroservis.czechtrade.cz­/dotaz­/nakup­-pc­-v­-usa­-2883­/ clo je opravdu nulové, můžete si to ověřit i v celním sazebníku z odkazu. Existuje i služba, která celou koupi vyřídí za vás a vy si pak jenom dojdete na celnici, jestli se neplete tak to vychází kolem 2.500,­- za dva takové notebooky ­(sám brzo využiji­). Z USA vám totiž nic přímo nepošlou odkážou na koupi u nás :­-/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: OFF  26.4.200717:21
Tak to se omlouvám, někde jsem to četl a neověřil jsem si to. Jinak jestli tou službou myslíte ­"zasilkovasluzba.com­" tak ty znám a jejich služby se mi líbí. Dokonce jsem uvažoval že si nechám taky dovést ntb ale nakonec jsem skončil na T60 z čech.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: -.-.-.-  26.4.200718:20
není se za co omlouvat, já jsem v podstatě z oboru a také nestíhám sledovat... Ano, přesně tu službu jsem myslel :­-­). Já asi skončím u té shora zmíněné T60, zajímalo by mě, koupil byste si T60 znova?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: OFF  26.4.200719:00
Asi zase z čech, protože ho mám tak trochu ze známosti. Ale jinak bych vážně o USA uvažoval. Dokonce jsem zjistil, že by se vyplatilo pro některé ntb do USA dojet osobně ­(třeba na maximální konfiguraci dellu je úspora skoro 100000Kč :­-D ­). To sice u T60 nehrozí ale stejně rozdíl je dostateně propastnej abych o tom aspoň uvažoval.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: XDanielS  27.4.200714:30
CLo se neplatí? Co to je za hovadinu? USA je v EU? V odkazu jsem našel akorát, že když si s NTB dovezu i třeba monitor, tak bude bez cla. O tom, že bude ntb bez cla tam není ani slovo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: XDanielS  27.4.200714:34
Uff, už jsme to našel. Sorry. BTW, je to pěkná hovadina. Z USA dovážíme a clo tam je.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Touchpad | od: -.-.-.-  27.4.200718:10
hovadina možná, ale sazebník hovoří jinak, možná bude zrada ještě někde jinde. Díval jsem se i do online EUR­-lexu a je tam to samé
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
čtečka | od: Nizi  26.4.20079:34
Vzhledem k tomu, že je to noťas určený do business sféry, tak bych tam čtečku ani nečekal. Pro domácnosti má Lenovo řadu 3000.
http:­/­/www.pc.ibm.com­/cz­/notebook­/3000.html
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
kvalita sasi | od: ph_morris  26.4.20079:21
zhorsenu konstrukciu sasi a kvalitu spracovania ­(licovanie plastov­) musim bohuzial potvrdit. R60 v tomto ohlade viditelne nedosahuje kvality predchadzajucich modelov R50 a R51, ktore boli etalonom triedy a vydrzali velmi nesetrne zaobchadzanie. Kazdopadne spolahlivost ostala a pribudla hodina a pol prace na baterku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kvalita sasi | od: Nizi  26.4.20079:36
Kvalitu zpracování nebudu komentovat, ale zajímalo by mě, v čem je zhoršená konstrukce šasi?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: kvalita sasi | od: ph_morris  26.4.200710:02
palmrest ­(sasi okolo klavesnice­) uz nie je z jedneho vylisku, ale z dvoch casti ­- oslabena je tym torzna tuhost. Taktiez sposob akym dolieha lcd pri zatvoreni uz nie je taky domyselny ­- jedna sa hlavne o stycne plochy, ktore zabranovali tlaceniu LCD na klavesnicu ­- nie ze by na tom R60 bola zle, ale neznesie uz taku vahu na kryt LCD ako R50­/R51 bez toho aby Track Point tlacil na display. Dalej su to uz len detaily ako clenitost bocnych stran a pod. Nikoho vsak nechcem od kupy R60 odradit, je to vynikajuci notebook, oproti R50­/51 ma lepsie rozlozene porty, lepsiu vybavu, viac USB konektorov, vyssi vykon, druhe jadro a dlhsiu vydrz na baterky. Konstrukcne je zvladnuty dobre, ma magneziovu konstrukciu, takze urcite znesie aj tvrdsie zaobchadzanie bez toho aby sa objavili nejake praskliny avsak kvalitu predchadzajuceho modelu v tomto ohlade nedosahuje ­(co je skoda, lebo ThinkPad je pre mna osobne vzdy volba c. 1)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
 
Nový komentář k článku

Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Pro diskuzi na jiné téma navštivte naše FÓRUM.