reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Twist S230u: ultrabookový tablet

11.2.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Twist S230u: ultrabookový tablet
Nedávno jsme měli v recenzi hybrid tabletu a netbooku v podobě Acer Iconia Tab W510 a nyní si představíme jeho tradičněji pojatou alternativu v podobě konvertibilního notebooku ThinkPad Twist S230u. Ten slibuje podstatně vyšší výkon i slušný displej. A co dál?

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tento notebook v podstatě neslyšný, protože ventilátor se buď točí velmi pomalu nebo stojí a není tu nic dalšího, co by dělalo hluk. V zátěži se ventilátorek samozřejmě již ozve znatelným šumem, ale nemá dostatečnou sílu na to, aby nás nějak moc otravoval. Chlazení se navíc za několik sekund po ukončení trápení komponent uklidní a je zase na té samé nízké či nulové hlučnosti jako předtím.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Máme zde integrované GPU a namísto HDD jednotku SSD, takže jediné, co můžeme změřit, je teplota procesoru.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
43 °C
88 °C
GPU
-
-
HDD
-
-


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně. Vyššími teplotami pochopitelně trpí pouze pravá strana, kde jsou výkonné součástky a výdech chlazení. Po zápěstími se nárůst teploty neprojeví, ovšem na spodní straně notebooku vpravo je to již daleko horší, a to částečně také kvůli tomu, že nožky jsou nízké a vzduch k notebooku proudí jen obtížně. Ostatně po zvednutí výše nad stůj šla teplota procesoru o několik stupňů dolů a stejně tak povrch notebooku byl chladnější.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži



Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na osmičlánkovou baterii Li-Pol s kapacitou 42,4 Wh, která má dle Lenova vydržet cca 6 hodin. To by znamenalo průměrný odběr kolem 7 W, což vzhledem k použití úsporného procesoru Intel Ivy Bridge vypadá celkem reálně. Skutečnost je následující:


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
5:55
2:00
Spotřeba
7,5 W
23,5 W


Spotřeba 7,5 W v klidu byla celkem očekávaná, což přineslo výdrž téměř 6 hodin, a to odpovídá specifikacím firmy Lenovo. V zátěži je pak situace také celkem dobrá, čili dvě hodiny výdrže. Pokud tedy nebudeme notebook využívat nepřetržitě, využijeme jeho úsporné funkce jako vypínání obrazovky, mohl by nám vydržet i po celý pracovní den. Nicméně zde už záleží na každém wattu spotřeby, který dělá velké rozdíly.









reklama