reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X230: kvalita na cesty

30.11.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X230: kvalita na cesty
Letos v létě si Lenovo připravilo novou generaci notebooků ThinkPad, mezi nimiž figuruje také ultramobilní model X230 s 12,5" obrazovkou. Právě ten bude předmětem dnešní recenze včetně příslušné dokovací stanice a těšit se můžeme i na displej typu IPS.

Vnější zpracování


Nyní se zaměříme na fyzické provedení tohoto malého notebooku. Očekávat můžeme pochopitelně velmi kvalitní zpracování, stejně jako u jiných vyšších řad notebooků ThinkPad. Najdeme zde především kompozitní materiály a v souladu s nejnovějšími trendy také pogumovaný povrch, a to na víku displeje. To tak nebude příliš zvýrazňovat otisky prstů a jiné nečistoty a vzhledem k tomu, že je rozděleno na dvě části (pod logy Lenovo a ThinkPad je oddělený pruh), můžeme předpokládat, že jeho větší část je kovová, kdežto onen tenký pruh plastový, aby nestínil anténu rozhraní Wi-Fi.




- klikněte pro zvětšení -


Víko ThinkPadu X230 má poměrně měkký povrch, takže se celkem ochotně prohne, ale zase je tlusté, takže netlačí ihned seshora na displej. Na hraně mezi stříbrnými klouby pak najdeme dvě malé kontrolky. Jedna signalizuje zapojené napájení a druhá pak stav počítače.




- klikněte pro zvětšení -


Když si počítač obrátíme, ukáže se především jeho vystupující baterie, již výrobce opatřil měkkými podložkami. Levý zadní roh notebooku tak bude poněkud viset ve vzduchu, ale to se nepodepisuje na stabilitě. Dále tu je velké množství snadno přístupných šroubků, z nichž byla většina označena piktogramy podle toho, čeho se týkají. Pak tu jsou také podlouhlé otvory s výmluvnou kapkou pod klávesnicí, takže tudy bude odtékat tekutina, pokud se nám stane ta nehoda, že si něčím prolijeme klávesnici.

Pak je tu jeden panel, za nímž máme k dispozici paměťové sloty, v tomto případě tedy oba osazené. SSD má svou šachtu přístupnou z pravé hrany a nakonec je třeba zmínit krytý dokovací konektor. Ten má hned vedle sebe otvory pro zajištění packami, aby bylo spojení s dokovací stanicí pojištěno.





Pravá strana notebooku má v sobě, jak již bylo řečeno, malá dvířka kryjící pozici SSD. Za ní je už pouze otvor pro zámek Kensington, takže ethernetový RJ-45 je bohužel nepříhodně vepředu, kde je i audio konektor pro headset, čtečka karet SD/SDHC/SDXC/MMC a port USB 2.0.





Nalevo je X230 o poznání více zaplněn. Vzadu je to výdech chlazení, před ním první port USB 3.0, následuje D-Sub analogového rozhraní včetně montážních závitů, pak mini DisplayPort pro digitální obrazový výstup, druhý USB 3.0 a nakonec krytý slot pro karty Express Card (i 54 mm) a pod ním vypínač bezdrátového rozhraní.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část notebooku zabírá především baterie, takže se sem toho už moc nevešlo. Konkrétně zde výrobce našel místo už jen pro napájecí konektor a také menší průduch pro nabírání čerstvého vzduchu, aby chlazení bylo efektivnější.




- klikněte pro zvětšení -


Přední hrana už na sobě nemá vůbec nic, dokonce ani západku pro zajištění displeje, kterou některé podobné notebooky ještě používají.



Vnitřek notebooku


U ultramobilního ThinkPadu můžeme téměř s jistotou očekávat, že nabídne velmi flexibilní klouby displeje. Ten se zastaví až o napájecí konektor na 180° rozevření a pokud konektor připojení není, můžeme jej rozevřít ještě o trošku víc. Klouby jsou také příkladně pevné, a snadno tak udrží displej v nastavené pozici, a to bez sebemenší vůle.




- klikněte pro zvětšení -


Prozatím jsem považoval zpracování za bezchybné, ovšem opět se zde objevil známý nešvar, a sice odchlipující se rámeček displeje. To je poznat především na spodní části rámečku, která nepřiléhá těsně k displeji. Co se týče dalších prvků, pak jako obvykle máme v horní části rámečku webkameru (zde s rozlišením 720p) a dole pak dva mikrofony a také dvě kontrolky. První signalizuje zapnuté Wi-Fi a druhé zase práci disku, či SSD v tomto případě.





Základna počítače je již jako všechny nové ThinkPady vybavena ne tradiční klávesnicí, ale typem Chiclet, který Lenovo ve svém případě nazývá AccuType. Z jejího středu však nezmizel tradičně červený trackpoint, který má pod sebou připravena tři tlačítka.





Klávesy mají spíše hladký a také mírně prohnutý povrch. Při psaní poslepu se dají dobře nahmatat díky širokým mezerám, takže jsem se osobně celkem orientoval a za hodinku či dvě si zvykl. A rozhodně bych si také zvykl na přídavná tlačítka nad klávesnicí, která poslouží pro ovládání zvuku (hlasitost, mute, mikrofon) a pak tu je jedno další, které nechá ihned zobrazit menu SimpleTap.





Co se týče spodní části základy, ta nabídne kvůli tlačítkům trackpointu malý povrch opatřený malými výčnělky, díky nimž prst lépe klouže a také hmatem ihned poznáte, že jste skutečně na touchpadu. Ten je pochopitelně už multidotykový a vybaven je jen jedním fyzickým tlačítkem pod svým spodním okrajem. To je dnes již standard. Nakonec tu máme hned vpravo čtečku otisků prstů s malou prohlubní, abychom věděli, kam si máme připravit prst.




- klikněte pro zvětšení -


Lenovo nám zajistilo snadný přístup jednak k SSD, které je schováno hned za bočním panýlkem jištěným jedním šroubkem, takže k němu máme téměř okamžitý přístup. Podobné to je s operační pamětí ve dvou modulech SO-DIMM. Ty tak zabírají oba dostupné sloty, takže jedinou cestou k navýšení kapacity 8 GB RAM je výměna jednoho či obou těchto modulů.


reklama