reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X230: kvalita na cesty

30.11.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X230: kvalita na cesty
Letos v létě si Lenovo připravilo novou generaci notebooků ThinkPad, mezi nimiž figuruje také ultramobilní model X230 s 12,5" obrazovkou. Právě ten bude předmětem dnešní recenze včetně příslušné dokovací stanice a těšit se můžeme i na displej typu IPS.

LCD displej


Výrobce nám poskytne 12,5" displej s rozlišením 1366 x 768 a osobně mám velkou radost, že se již konečně u notebooku setkávám s něčím jiným než s displejem TN. Lenovo nám zde konkrétně naservíruje displej typu IPS, a to s matným povrchem a vysokým jasem (300 nit), což bylo velmi znát.




- pohled zpříma -


Největší problém běžně používaných displejů TN jsou slabé pozorovací úhly, což je spojeno s tím, že se při sebemenším vychýlení z ideálního úhlu pohledu barvy změní k nepoznání. Na to u panelu IPS opravdu nenarazíme, protože změny v podání barev jsou jen minimální a obávat bychom se měli spíše poklesu jasu. Ten při pohledu z úhlu (cca 45 °) značně zeslábne, ovšem ze zvětšujícím se úhlem opět zesílí. Pozorovací úhly jsou tak v podstatě neomezené.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Výborné je zde také podání barev. Ty jsou na tomto displeji jasné, živé a výborná je také čistá bílá. Displej je ale bohužel evidentně podsvícen z boků, což v okrajích vytváří výrazně světlejší místa, ale to je naštěstí jako obvykle patrné především na tmavém obraze.




- pohled zespoda -


S displejem můžeme být v tomto případě maximálně spokojeni. Nabídne nám velmi dobré zobrazení barev, můžeme se na něj dívat odkudkoliv a těch jeho pár nešvarů v tomto případě vadit nebude. Nabízené rozlišení 1366 x 768 je sice na dnešní dobu nejzajímavé, ale vzhledem k úhlopříčce pochopitelné.


Webkamera


Lenovo nám pro obsluhu webkamery nabídne pouze okno Communication settings, které se objeví po stisku kombinace Fn + F6. Zde se můžeme podívat na aktuální obraz kamery, zvolit si režim (normální, sledování obličeje, sdílení desktopu), přejít hned do aplikace Skype a také si zapnout režim zrcadla. Ten nám ihned otevře velké okno s obrazem kamery.




- webkamera poskytne slušný obraz s dobrou obnovovací frekvencí i v šeru -


Ten je evidentně nastaven tak, aby zobrazoval scénu co nejlépe jen s malým ohledem na obnovovací frekvenci. Dá se říci, že obraz bude v rámci možností vypadat dobře v příšeří a rozhodně bude použitelný pro komunikaci. Barvy odpovídají skutečnosti, scéna je také ostrá, takže i s kamerou můžeme být spokojeni.


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postarají dva reproduktory, které Lenovo umístilo zespoda do základny. Jsou hned pod předním okrajem nasměrované k uživateli a jejich zvuk je až překvapivě silný, ovšem o kvalitním přednesu se pochopitelně nedá mluvit. Hudba se kvůli zkreslení a nevýrazným basům (popravdě i středům a výškám) poslouchat nedá, takže zbývá mluvené slovo a komunikace, kde potřebujeme především rozumět. To nám reproduktory v ThinkPadu X230 splní a víc po nich v tomto případě chtít nemůžeme.


Ergonomie


Naopak co se týče ergonomie, pak zde musíme být nároční, protože jde o mobilní zařízení, které má na cestách dobře sloužit. Když začneme displejem, pak ten se může plně rozevřít i do většího úhlu než 180 stupňů, takže zde se omezovat nemusíme.




klávesnice osvícená diodou z displeje - klikněte pro zvětšení -


Rozložení portů by mohlo být lepší především na pravé straně, kde se mi nepozdává umístění ethernetového RJ-45 dopředu. Koukající ethernetový kabel by nám mohl vadit při práci s myší, ovšem to samé platí pro leváky a levou stranu s konektory D-Sub a mini DisplayPort. Nicméně uživatelé notebooků Lenovo ThinkPad by měli být zvyklí na použití trackpadu, kdy je nemůže omezovat žádný kabel. Jinak tu je samozřejmě také touchpad, ale ten musel ustoupit právě trackpadu, respektive jeho tlačítkům. Kvůli tomu je bohužel poněkud malý, takže se s ním nepracuje moc dobře a je třeba často přehmatávat.




podsvícená klávesnice - klikněte pro zvětšení -


Pokud jste tedy zvyklí pracovat s trackpointem, na ergonomii byste si neměli stěžovat.


reklama