reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba AC100-10W: konkurence pro Atom?

12.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Toshiba AC100-10W: konkurence pro Atom?
Operační systém Android dorazil do segmentu počítačů. Společnost Toshiba jej použila na svém nejnovějším modelu, který navíc vybavila platformou Tegra. Připravte se jeden z nejlehčích a nejtenčích "netbooků" na trhu.

LCD displej


Panel umístěný víku tohoto modelu je velmi podobný těm, které vídáme ve většině netbooků. Uhlopříčka 10,1“ a rozlišení 1024x600 je v dnešní době již zaběhnutým standardem. Opět je použita technologie TN, která má své obvyklé neduhy. Asi nejvíce mi však vadila lesklá úprava displeje.



Při přímém pohledu se barvy zdají poměrně dobré a nedochází k žádnému zkreslování. Silný zdroj světla za vámi může způsobit poměrně silné odlesky. Ostatně při vypnutém notebooku jej můžete půjčit kolegyni jako zrcátko k nalíčení.



Při zaklopení panelu směrem dozadu se obraz výrazně ztmaví a přestává být dostatečně čitelný. Tento jev se dal ale předpokládat.

Pokud LCD naklopíme směrem ke klávesnici, obraz se naopak velmi zesvětlí, a to pro jeho čitelnost také není příliš dobré.



Boční pohled je vesměs v pořádku, ale během dne se často setkáte se silnými odlesky. Pokud tedy budete svým kolegům, či spolužákům cokoliv prezentovat, volte dobrou pozici světla.




Webkamera


Každý moderní přenosný počítač „musí“ být vybaven webovou kamerou a ani Toshiba neudělala výjimku. Při tak nízké ceně celého zařízení se však na podobných komponentách šetří a i zde je to znát.



Maximální rozlišení je 1280x1024 obrazových bodů a při dobrém světle je výsledný snímek ještě na hranici použitelnosti, při horším světle nebo rychlém pohybu jsou snímky naprosto nevyhovující.


Zvukový systém


Malé a velmi tenké tělo u mne vzbuzovalo již před hudebním testem jisté obavy ohledně kvality produkce. Po spuštění skladeb se bohužel z reproduktorů ozval velmi nevýrazný zvuk, který postrádal bassy. Zkrátka zde se „platí“ za tenkou konstrukci šasi.


Ergonomie


Po stránce použitelnosti je Toshiba AC100 malým překvapením. Na první pohled se tenké tělo netváří příliš ergonomicky, ale již při prvním použití se dostavují vesměs pozitivní dojmy. Klávesnice má dobré rozložení a při psaní jsem zaznamenal minimum překlepů.

Širokoúhlý touchpad se taktéž používal na výbornou. Pohyb po celé pracovní ploše byl plynulý a kurzor se nijak nezasekával. Nicméně na výšku by další centimetr neuškodil.

Hlavní přednost tohoto MID zařízení tkví především v jeho minimální hmotnosti, která vás bude „nutit“ jej nosit všude s sebou. Sečteno, podtrženo - takto by měl vypadat každý netbook.


reklama