reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite T130: mobilní základ

18.3.2010, Jan Vítek, recenze
Toshiba Satellite T130: mobilní základ
Toshiba na sklonku minulého roku představila novou řadu notebooků Satellite T130 určených pro běžné zákazníky. Rodina produktů Toshiba Satellite je velmi široká a zahrnuje výkonné multimediální i spíše mobilní notebooky. A to je i případ 13,3" Satellite T130.
Malý a mobilní notebook Toshiba T130 k nám přišel ve verzi 120 disponující jednak pouze jednojádrovým procesorem, ale také nadstandardním širokopásmovým připojením WWAN/3G (HSDPA 7,2 Mb/s / HSUPA 2 Mb/s). Už z pohledu na základní specifikace je tedy nad slunce jasné, že jej nemůžeme soudit na základě výkonu, ale spíše dle jeho kvalit ohledně skutečně mobilního nasazení. Nejde také o žádný stroj pro profesionály na cestách, protože těm slouží řada Toshiba Portégé, ale spíše o notebook pro běžné zákazníky. Tomu odpovídá nejen cena, ale také výbava.



Bohužel se zde také ukazuje, že nám nebude nabídnuto bezchybné zpracování těla a v tomto ohledu bych asi nejvíce poukázal na slabší klouby displeje, pak jeho rám a také okolní stříbrnou lištu na hraně základny, z níž se již u našeho kousku začala oprýskávat barva. Redukovaná výbava se zase projevila absencí optické mechaniky, dodatečných ovládacích prvků (máme tu pouze klávesnici a tlačítko pro zapnutí notebooku) a také pouze základním osazení porty a rozhraními (pokud tedy nepočítáme zmíněné 3G).

Vedle čtečky karet, třech USB, audia a obrazových rozhraní D-Sub a HDMI tu tedy není už nic jiného, jako třeba FireWire či aspoň eSATA, i když místa po stranách zbylo dost. Navíc nezbytná síťová rozhraní Ethernet a Wi-Fi nejsou ve svých nejnovějších verzích, tak aspoň že tu máme ještě Bluetooth. Na druhou stranu se asi najde dost zájemců, kterým daná nabídka rozhraní bude stačit ke spokojenosti.

Výkon této Toshiby oproti klasickým notebookům neobstojí, což odůvodní již tento výčet: 1,4GHz procesor s jedním jádrem, integrovaná grafika GMA 4500MHD a paměti DDR3 na 800 MHz. Také se občas celý systém choval trošku zpomaleně, ale to je prostě daň za to, že nám naše Toshiba T130-120 bude "baštit" typicky jen od 10 do 20 W, poběží tiše a na baterie vydrží až osm a snad i více hodin (po vyladění systému). To jsou dostatečné kvality na to, abychom o tomto notebooku mohli uvažovat.
 

Malé rozměry a hmotnost
Chybí optická mechanika
Rozhraní WWAN/3G
Pouze 100Mbit Ethernet a Wi-Fi 802.11b/g
Dlouhá výdrž na baterii
Slabší klouby displeje
Dobré rozvržení prvků/portů
Ikona Odkaz na databázi
Tichý chod a nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 15 000 s DPH


Za zapůjčení notebooku Toshiba Satellite T130-120 děkujeme společnosti Toshiba


reklama