reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba TR200: 64vrstvé paměti BiCS v akci

3.11.2017, Jan Vítek, recenze
Toshiba TR200: 64vrstvé paměti BiCS v akci
Toshiba představila svůj nový low-endový model SSD TR200 určený pro rozhraní SATA, který využívá nové 64vrstvé paměti BiCS 3D TLC. Můžeme jej považovat za moderního nástupce modelů OCZ Trion či Arc. 

Testovací sestava a metodika


Jedná se o klasické SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, takže nejsou třeba žádné ovladače ani nic jiného. 

SSD jsme nainstalovali na následující sestavu:
  • Základní deska Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK
  • Procesor Intel Core i7-4770K
  • Operační paměti 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • OCZ Vector 180 - 1 TB
  • OS Windows 10 - 64bit

Od takové platformy se očekává především dostatečný výkon na to, aby nehrozilo, že bude při testování SSD nějak brzdit, což u výkonného Core i7 generace Haswell nehrozí.

Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark Vantage a PCMark 08, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích a také HD Tune či další testy kopírování dat. 

U předchozích SSD jsme se zaměřovali i na to, co s výkonem udělá celkový zápis několika terabajtů, kdy už by buňky pamětí měly být alespoň dvakrát či třikrát využity. Z výpisu kondice SSD TR200 sice lze zjistit, kolik dat bylo do buněk celkově zapsáno, což by také nebylo těžké udělat od oka. Nicméně jsem si již několikrát ověřil, že v takovém případě podobné zahoření s výkonem moderních SSD neudělá nic. Ovšem zde budeme zkoušet něco zajímavějšího. Levné modely s rovinnými TLC paměťmi totiž měly problémy s udržitelným zápisem, neboť využívaly tzv. SLC cache.
 
SLC cache je paměť vyhrazená v hlavní NAND Flash, která se chová právě jako SLC, díky čemuž je mnohem rychlejší. Na druhou stranu má jen omezenou kapacitu jednotek gigabajtů a musí se průběžně vyprazdňovat, aby byla připravena přijmout další data. Takovým SSD tak při zápisu rychle dojde dech a navíc to, co zapíší do SLC cache musí zapsat ještě jednou do TLC buněk. Uvidíme tak, zda Toshiba s OCZ už mohly díky novým pamětem BiCS takovéto berličky opustit. 

Jako obvykle jsem se chtěl nejdříve podívat na statistiky Crystal Disk Info, z nichž (tedy konkrétně z údajů systému S.M.A.R.T.) bychom se měli dozvědět informace o Write Amplification nebo alespoň o celkovém objemu již zapsaných dat (Total Host Writes nebo Total NAND Writes). TR200 v tomto ohledu poskytují pouze jednu hodnotu, a sice Total Host Writes, která měla po zformátování zapsanou dvojku (hexadecimální záznam). Po záznamu necelých 1,9 GB se objevila hodnota 3A, takže Total Host Writes evidentně jako dříve zaznamenávají jako čítač každých 32 MiB dat (32x 1024 kB). Dekadicky jde o hodnotu 58, a právě to po vynásobení 32 zhruba odpovídá necelým 1,9 GB dat. 


Na řadu tak měla přijít firemní SSD Utility (bývalá OCZ SSD Guru), jenomže její dostupná verze 2.3.2773, kterou aktualizační systém nabídl, ještě nebyla kompatibilní s modelem TR200. 
reklama