reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba TR200: 64vrstvé paměti BiCS v akci

3.11.2017, Jan Vítek, recenze
Toshiba TR200: 64vrstvé paměti BiCS v akci
Toshiba představila svůj nový low-endový model SSD TR200 určený pro rozhraní SATA, který využívá nové 64vrstvé paměti BiCS 3D TLC. Můžeme jej považovat za moderního nástupce modelů OCZ Trion či Arc. 

ATTO Disk Benchmark


Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby pracoval celkově se 512 MB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4. 
 
Oněch 512 MB prostoru by ale mohla s přehledem pokrýt případná cache, a tak se poté podíváme i na to, co udělá testovací prostor 32 GB, který by už taková paměť ani zdaleka neměla pokrýt. 
 
 
 
Co se týče IOPS s frontou (Queue Depth) 4, ukázaly se výsledky srovnatelné s modelem Toshiba VX500, jenž využívá klasické paměti NAND Flash s buňkami MLC. Nový TR200 je o něco rychlejší při čtení 4kB bloků dat a v celkovém srovnání na tom není vůbec špatně. Ovšem v tom vynikaly i Trion 100, jež v celkovém svém obrázku nejsou žádní rychlíci. 
 
 
 
Co se týče sekvenčního čtení a zápisu, které je v případě ATTO u nás reprezentováno nakládáním s 8 MB dat, zde jsou SSD už velice dlouho vyrovnána a omezením nebývá ani tak jejich výkon jako spíše propustnost rozhraní SATA 6 Gb/s. 
 
Nyní se už podívejme na to, co s výkonem udělá, když na disku pro test vyhradíme jen 512 MB, nebo naopak celých 32 GB prostoru. To by mohlo u SSD využívajících omezenou cache pro zapisování způsobit značný pokles výkonu, ovšem vyhrazení prostoru 32 GB automaticky neznamená, že test skutečně nakládá s takovým objemem dat. 
 
ATTO s 512 MB prostoru na SSD
 
 
ATTO se 32 GB prostoru na SSD
 
Důsledek byl takový, že rozdíly v maximálních hodnotách nebyly v podstatě žádné a výstup se jen mírně lišil při nakládání s malými objemy dat jako 2 kB a 4 kB. Uvidíme, co na to řekne Crystal Disk Benchmark a především praktický test zapisování dat. Ostatně ATTO je notoricky známý test, jehož spuštění může SSD snadno zaznamenat a přizpůsobit se mu. 
reklama