reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor

26.8.2011, Jan Vítek, recenze
TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor
Na závěr letních prázdnin si předvedeme jeden z nových produktů z oblasti IP kamer určených pro sledování a zabezpečení interiérů. Model TP-Link TL-SC4171G se může pochlubit otočným objektivem a schopností pracovat i v noci.
Nyní si provedeme několik testů obrazové kvality při různých podmínkách a také se podíváme, jak si stojí zoom. Prvně to budou testovací obrazce, jež nám aspoň rámcově prozradí schopnosti této kamery. Nejdříve se ale zmíníme o spotřebě, která byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, jenž byl zapojen mezi zásuvkou a adaptérem kamery. Ta pak v aktivním stavu, kdy streamovala obraz přes Wi-Fi, potřebovala pro svůj běh pouze 2,7 W, což je dobrý předpoklad pro nepřetržitý provoz.


Testovací obrazce


Naše obvyklé testovací obrazce vytištěné na papíry formátu A5 ukáží schopnosti kamery rozeznávat barvy a jejich přechody, ostrost obrazu na krátkou vzdálenost a také jeho případnou soudkovitost. Bohužel již z prvních obrázků vidíme, že zrovna tento testovaný kus má v objektivu nějaké nečistoty projevující se skvrnou v obrazu. Vyčištění objektivu zvenčí nepomohlo, a tak se s tím musíme smířit. Jak ale poznáme z dalších výstupů, v reálném prostředí je tato skrvna v podstatě nepozorovatelná a sám jsem na ni přišel právě až při snímání testovacích obrazců.

Kamera byla nastavena na nejvyšší kvalitu přenosu s kódováním MPEG4 a obrázky byly típány pomocí její vlastní funkce, kterou nabízí v prohlížeči Internet Explorer.


- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -


Pokud by takovéto výstupy měla dnešní webová kamera, asi bychom spokojeni moc nebyli, neboť je patrná značná soudkovitost obrazu a nevalná ostrost na blízko (cca 30 cm), ovšem zde se jedná o IP kameru, takže tyto nedostatky tak nevadí. Barvy nám snímala celkem dobře, což také lze v jejím nastavení ještě dále vylepšit a my už se raději podíváme na praktičtější testy.


Denní světlo


Kamera namířená z okna ven podá malinko vybledlý obraz, ale opět zdůrazňuji, že stačí přidat na saturaci a hned je tráva zelenější a obraz celkově živější. Ostrost je slušná, ovšem ne v dolním pravém rohu, který je viditelně rozmazaný. To je zřejmá vada objektivu, neboť, jak můžeme pozorovat z poslední předchozí fotografie milimetrového papíru, v této oblasti je obraz naopak ostrý, zatímco jiné části jsou rozmazané. I zde je také patrná soudkovitost obrazu, a to především na budově.


- klikněte pro zvětšení -

Další obrázek ukazuje nástěnnou mapu Evropy (poněkud staršího data, ale to nevadí), na niž kamera zírá šikmo ze vzdálenosti cca metru. I přes nízké rozlišení a evidentně nepříliš kvalitní optiku můžeme snadno přečíst větší nápisy, takže zde můžeme být spokojeni.


- klikněte pro zvětšení -

Třetí výstup již ukazuje interiér osvětlený denním sluncem. Zde můžeme kromě soudkovitosti pozorovat dobré vyvážení obrazu z hlediska expozice, kde i přes značné rozdíly v osvícení nejsou žádná vyloženě potemnělá místa a ten přesvícený kousek už tak nevadí.


- klikněte pro zvětšení -

Pak jsme si vyzkoušeli také digitální zoom, který bylo nejlepší testovat právě na mapě. Jak můžete sami vidět, už jen čtvrtinové přiblížení z celé 10x škály přinese výrazné rozkostičkování obrazu a už od poloviny je zoom v podstatě nepoužitelný. To už je pak lepší použít náš, lidský zoom, čili přiblížit hlavu k monitoru.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec máme připraveno i video (7 MB) s ukázkou rotace kamery a jejího přizpůsobování se změnám světelných podmínek.


Vysoká a nízká kvalita


Nyní se zaměříme na rozdíl mezi vysokou a nízkou kvalitou obrazu. První ukazuje snímek z MPEG4 s bitrate 1 Mbps, zatímco druhý byl pořízen na nejnižší nastavení pouze 64 kbps.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Rozdíly jsou velmi znatelné, a to pochopitelně především v členitých místech, zatímco jednolité plochy díky způsobu komprese nevypadají o moc hůře. Bitrate samozřejmě také ovlivní podání videa, ale výsledek u 64 kbps překvapivě není tak hrozný a dá se z hlediska plynulosti srovnat s 1 Mbps, pouze obraz sám o sobě je samozřejmě nadále výrazně horší.


Umělé osvětlení


Posledním tématem bude snímání IP kamery TP-Link TL-SC4171G v noci za slabého, nebo žádného umělého osvětlení, na což je vybavena 12 IR diodami osázenými kolem objektivu. Ty by snad měly poskytnout dostatečně silný přísvit, abychom něco viděli v průměrně velké místnosti. Pochopitelně ale nemůžeme očekávat stejně kvalitní a hlavně barevný obraz jako za dne.


- klikněte pro zvětšení -

Obraz ve stupních šedi ale bude v noci také stačit a jak je vidět, rozhodně v něm leccos rozeznáme, jako třeba vysoce kontrastní nápisy, i když už ne barvy, které se v celkové kresbě ztrácejí, čímž mapa ztrácí na přehlednosti.


- klikněte pro zvětšení -

Důležité ale jsou kontury, a ty jsou zachyceny dobře i v místnosti, kde nebude žádný problém se zachycením třeba pohybující se postavy, a to i na vzdálenost 10 metrů. IR diody na to mají dostatečný výkon. A co se týče plynulosti videa (stejně jako minule je kvalita nastavena na 1 Mbps), pak to nejlépe bude ilustrovat další krátké video.
reklama