reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor

26.8.2011, Jan Vítek, recenze
TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor
Na závěr letních prázdnin si předvedeme jeden z nových produktů z oblasti IP kamer určených pro sledování a zabezpečení interiérů. Model TP-Link TL-SC4171G se může pochlubit otočným objektivem a schopností pracovat i v noci.
Do rukou se nám dostala IP kamera TP-Link TL-SC4171G, jejíž přednosti jsme uvedli hned na začátku. Jde o motorizovaný objektiv, jímž je tento model snadno schopen pokrýt veškeré své okolí a díky firmwaru to umí dělat i automaticky a pak jde o tucet infračervených diod, které nám umožní sledovat dění v místnosti, i když ta sama o sobě není ani trochu osvětlena. Výhodou je rozhraní Wi-Fi, které nám usnadní instalaci, neboť nebudeme muset hledat cestu pro vedení ethernetového kabelu. Vedle toho se ale musíme spokojit s rozlišením 640 x 480, které je na dnešní dobu přeci jen málo a z toho vyplývá, že i 10násobný digitální zoom nestojí za moc.

Kamera ale disponuje vlastním mikrofonem a možností připojení externího, nebo vyvedení audio signálu pomocí druhého 3,5mm jacku. Nabídku rozhraní pak završuje I/O konektor se vstupem a výstupem pro alarm, takže se nemusíme spoléhat pouze na schopnosti kamery a její detekce pohybu. To vše nám TP-Link nabízí za obvyklou cenu kolem 5000 Kč s daní, ale dle serveru Heureka se dá sehnat i podstatně levněji.



Výbava pochopitelně zahrnuje i montážní kit pro přidělání na strop či stěnu, i software pro sledování obrazu z až 16 IP kamer najednou. Softwarová výbava samotné TL-SC4171G, čili její firmware, pracuje nejlépe s Internet Explorerem, který dokáže nabídnout všechny její funkce, ovšem v našem případě bylo nutné jej občas restartovat, abychom mohli zadávat hodnoty do dialogů. Firmware má již zastaralou koncepci a poněkud těžkopádné ovládání, ovšem na druhou stranu nám dává dostatek možností pro nastavení, zasílání upozornění, správu uživatelských účtů i plánování bezpečnostních tras a využití alarmů.

Vadou na kráse kamery byla skvrna v dolní části obrazu, kterou jsme však při normálním použití nezaznamenali. Objevila se až poté, co byla kamera zaměřena na jednolitou plochu. Větším problémem už bylo to, že spodní pravý roh byl většinou rozostřen (nebo také někdy na úkor zbytku obrazu ostrý) a to ukazuje na vadu objektivu. Oba tyto problémy vás pochopitelně nemusí potkat, nicméně hlásit se to musí.

Snímání videa samotné pak kamera zvládla dle mého názoru dobře. Poskytuje velký rozsah nastavení kvality přenosů, přičemž k zahození není ani 64kbps, kdy video sice ztrácí detaily, ale stále je použitelné i při pohybu. Velmi užitečné a účinné jsou IR diody, které zvládnou osvětlit i větší místnost tak, aby kameře neunikla ani myš (v našem případě jsme ale testovali jen na kočce). A k zahození není ani nízká spotřeba, která se s využitím Wi-Fi pohybuje pod 3 W.



Dobrá výbava (Wi-Fi, IR, motorky)
Překonaný firmware i software
Možnosti připojení a nastavení
Objektiv v našem případě s vadami
Slušný obraz i v noci
Zvuk motorku ve videu
Nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: cca 5 000 Kč s DPH


Za zapůjčení IP kamery TL-SC4171G děkujeme firmě ABACUS COMPUTER


reklama