reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.11.2010, Jakub Doležal, recenze
Doby vytáčeného připojení jsou již nenávratně pryč a dnes není problém dovést do bytu či domu linku s rychlostí 100 mbit. Komplikace však nastávají u routeru, který často takový objem dat nezvládá. Proto se dnes podíváme na gigabitový model z dílny TP-LINK.
igor varga | 27.10.201111:50
prave som ho kupil a rychlo testol usb ­- pripojil som 320gb hdd 2.5`` 7200rpm , rozdeleny na dva disky FAT32 a NTFS, nazdielanie ok, zacal som tlacit nanho 300mb video ­- 10­-30 mbit­/s ­- skace, nic moc, ked som zacal nieco tahat z disku do pc router zmrzol...restart, znova ­- teraz to uz ide cca 4500kbytes­/s tj asi 40mbit ­- to uz je lepsie, 2. pokus o uploud na disk ­- rychlosyt postupne klesla zo 6000 na cca 2500kbyt­/s tj asi 20mbit ... tentokrat neumrel, no cakal som od toho viac...na poriadny NAS to nema...­(testoval som pod w7+totalcommander, gbit ether, fw 3.12.2 b 100820 rel 41891n,­) skusim ci neni novsi fw, potom mozno da viac...
Odpovědět0  0
jps7410 (1) | 10.9.201118:42
zdravím nainstaloval jsem si váš fw dd­-wrt jelikož chci sdílet ext.HDD připojený do routeru. Jelikož nejsem v tomto zkušený můžete mi prosím napsat krok po kroku jak spustit HDD v routeru tak aby k němu měli přístup všichni kdo jsou do sítě připojený. Díky
Odpovědět0  0
Beam | 20.8.201116:58
Pozoruje jeste nejaky majitel piskani pri vetsim loadu? Nebo to byl problem pouze testovaneho kousku?
Odpovědět0  0
Frd | 26.8.201114:29
Ne, nepozoruju.
Odpovědět0  0
Josef_kd | 5.12.201013:39
Přátelé, poraďte. Je nějaká možnost příjmu signálu v paneláku, z druhýho patra do čtvrtýho? Byty jsou pod sebou a dělí je dva stropy. Vzdálenost od routeru ke vzdálenýmu kompjutru je cirka 6 metrů. Pronikne kousek signálu?
Doma ­(v baráku­) mám malej tplink, kterej vysílá k netbku přes čtyři stěny na vzdálenost asi 15 metrů a signál je ještě kolem 10­-15%. Je mi ale jasný, že železobeton je asi o něčem jiným. Máte někdo povědomí? Případně radu, co by se dalo dělat, když není možný natáhnout kabel?
Děkuju, Josef
Odpovědět0  0
qwer4 (6) | 8.12.201020:07
Určite ti to pojde,len musis anteny dat vodorovne.Ja doma chytim signal 50% cez 4 50 cm hrube steny bez problemov.
Odpovědět0  0
Josef_kd | 9.12.201010:53
Super. Taky jsem našel další možnost, a to vyměnit anténu za anténu 8dBi. Tahle je 5dBi. Takže zkusím tohle co mám, s anténou vodorovně ­(díky­) a když to bude nicmoc, zkusím vyměnit antény. Kolego, děkuju, Josef
Odpovědět0  0
qwer4 (6) | 9.12.201011:18
Niekde som cital ze ty 8dbi anteny nespravia nič moc so signalom.Ja som mal predtym LINKSYS WRT54GL ,ale tento TP­-LINK TL­-WR1043ND ma o 30% lepsi signal.Tam kde som ho na LINKSYS WRT54GL nechytil tak na TP­-LINK TL­-WR1043ND mam 25%.Tie anteny su dost drahe a musel by si vymenit všetky 3 anteny.
Odpovědět0  0
kroupa123456 | 24.1.201111:46
Nemusel, může jednu, dvě nebo všechny, samozřejmě při třech bude výkon nejvyšší.
Odpovědět0  0
Tomáš F. | 25.3.201210:37
No s tím, že nemusí, že můlže vyměnit jen jednu, to se mi nějak nezdá. Při výměně jen jedné by ale v tom vzdálenějším místě nemohla fungovat technologie 3MIMO a nehledě na tom, že budou jinak zatěžovány koncové stupně... ...nevím, ale vyměnit pouze jednu bych teda já osobně rozhodně nedoporučil, ale opravte mě, pokud se pletu.
Odpovědět0  0
Radnak | 3.12.20108:15
Jsem s tímto routerem v podstatě spokojen jen mám dvě věci co mě dráždí, a to že po určité době se nelze dostat na webovou administraci, ale router stále funguje, vše řeší až restart a za druhé po restartu se mi občas špatně slinkuje wan port s anténou mého providera tak , že má router velké ztráty packetů, pomůže až ručně vytáhnout a zasunout kabel na wan portu.
Odpovědět0  0
rexxor | 3.12.20108:25
Tento router dostane svuj smysl teprve po upgrade na DD­-WRT. Duvodem je nejenom stabilnejsi prostredi, pristup k prikazove radce a smysluplnejsi webove rozhrani, ale IPv6. Maloktery uzivatel vi, ze zbyva k dnesnimu dnu jen 2% volnych IPv4. 6.6.2011 je velky den IPv6 a vsichni velci hraci ... google etc. prehodi sve zaznamy na IPv6 primarne. Kdo ma doma windows a nema podporu IPv6, bude brecet nad pomalosti internetu. A proto tu mame na ignorantske providery berlicku ­- IPv6 tunnel dokonce skrze NIX.
Jinymi slovy : doporucuju update SW na OpenWRT a nastavit si 6tkovy tunnel s radvd.
Odpovědět0  0
rexxor | 3.12.20108:28
Odpovědět0  0
Jardík-2256 | 3.11.201021:09
IPv6 umí? Dneska už bych router bez IPv6 raději nekupoval ...
Odpovědět0  0
rexxor | 19.11.201017:34
s alternativnim OpenWRT dokonce i tunnel. Pouzito na UPC, vyscriptovano v initu.
Odpovědět0  0
miDAR (3) | 18.6.201210:29
Ahoj,
nemůžeš se trochu více rozepsat, jak rozjet IPv6 na WR1043ND přes UPC ?
Případně zveřejnit ty skripty ?
Děkuji.
Odpovědět0  0
rexxor | 19.6.201212:24
Mno, nejdriv tam dej OpenWRT : openwrt­-ar71xx­-tl­-wr1043ndv1­-squashfs­-factory.bin .. pouzil jsem predkompilovanej ;­-­) sajta : http:­/­/wiki.openwrt.org­/toh­/tp­-link­/tl­-wr1043nd

Potom je treba doinstalovat asi Luci interface pro snadnou konfiguraci : http:­/­/wiki.openwrt.org­/doc­/howto­/luci.essentials

Mno a pak v initu udelas tunnel : http:­/­/www.root.cz­/clanky­/6to4­-nejjednodussi­-cesta­-k­-ipv6­/
a to jsem dal ­(dopocitane­) jako prikazy do initu ... zadna konfigurace, natvrdo ... pozor na nactene moduly IPv6.

Jinak UPC­/Sloane maji IPv6 nativne, Sloane dokonce vsude, tam jsem je prudil leta :­-D UPC ji ma v pateri take, peeruju s nima po sestce v NIXu, takze se blyska na lepsi casy ... myslim, ze UPC by mohlo dorazit support zakaznikum domu do konce roku, korporati uz po sestce litat budou. Davam tomu rok, maximalne 2 :­-D :­-D
a tunelovych opicaren se zbavime a vyhraje dualstack.
Odpovědět0  0
radon (61) | 3.11.201020:49
už nějaký čas uvažuji o upgrade na nějaký gigabit, ale rád bych tím vyřešil i problém s porty. Čtyři mně už nestačí a řešit to další krabicí se mně nechce. Neznáte nějaký s 5­-6 porty?
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 3.11.201021:09
Myslím si, že routery pro domácí uživatele disponují v drtivé většině pouze 4x LAN porty. Taky jsem si nakonec musel koupit switch....
Odpovědět0  0
durib (290) | 3.11.201015:24
Tady https:­/­/www.svethardware.cz­/forum­/showthread.php?t=41185&page=3 je odkaz na forum, kde se resi vse okolo tohoto routeru. Neptejte se proto zde...
Odpovědět0  0
Martin Frei | 3.11.201012:07
Dobrý den, prosím o radu. Mám tento recenzovaný router a chtěl bych přistupovat k připojenému externímu disku na USB skrze Internet ­(něco na způsob NAS­). Je to možné a pokud ano, poradíte, jak tento router nastavit? Díky všem za příspěvky k tématu ...
Odpovědět0  0
nuro | 3.11.201010:20
Dal som tam alternativny fw a fici k spokojnosti, aj ked ani ten orginal nevyzeral zle.
Odpovědět0  0
Tremor (8) | 3.11.201012:26
Muzu poprosit o odkaz?
Jinak mam podobne zkusenosti jako recenzent. Chvily to bezi ne rychle ale uspokojive a pak je to tragedie. Vyzkousel jsem vsechny ofiko fw ale zmena k lepsimu zadna.
Odpovědět0  0
nuro | 3.11.201012:44
Snad sa to tu moze: http:­/­/dd­-wrt.com­/site­/support­/router­-database

Len opatrne, na vlastnu zodpovednost a podla navodu. Je tu moznost straty zaruky, alebo nevratneho znicenia. To asi viete, ale nech sa niekto nenapali.
Odpovědět0  0
Petr-svetr (1) | 8.11.201010:22
Také mám alternativní FW,rád bych dal zpět původní ale ani za boha mi to zpět už nejde.
Odpovědět0  0
Vagi (31) | 8.11.201013:43
To by mě také zajímalo, jak nahrát originál firmware. Poradí někdo?
Odpovědět0  0
qwer4 (6) | 8.11.201014:36
1. dd­-wrt jsem vrátil do továrního nastavení
2. Povolil jsem USB a telnet.
3. Poté jsem vložil orginální firmware wr1043nd_3_9_13.bin do zařízení připojené do usb.
4. Poté jsem se přihlásil do telnet ­(putty­)
5. Vložil jsem příkaz ­"mtd ­-e linux ­-r write ­/mnt­/wr1043nd_3_9_13.orig.bin linux­"
Usb naformatovat na NTSF !!! Na Fat32 to neslo.


Odpovědět0  0
qwer4 (6) | 8.11.201014:42
Este v USB support vsetko na enable.
Disk Mount Point na ­/mnt.
V Services Management povolit SSHd a telnet
Odpovědět0  0
Vagi (31) | 8.11.201015:23
Přihlašovací jméno a heslo do telnetu je stejné, jako do web rozhraní? Jelikož mi nejde se přihlásit do telnetu...login incorrect.
Telnet mám povolený, ale SSH nejde dát na enable.
Odpovědět0  0
qwer4 (6) | 8.11.201015:36
SSH povol v ­-SERVICES­-SERVICES.To heslo daj tvoje do routra.Ja to robim cez program PUTTY.
Odpovědět0  0
qwer4 (6) | 13.11.201019:51
Presny navod:http:­/­/samiux.blogspot.com­/2010­/03­/howto­-dd­-wrt­-on­-tp­-link­-tl­-wr1043nd.html
Odpovědět0  0
Tomas1111 | 3.11.201010:01
V clanku mi chybi verze firmware routeru. Muze se stat, ze uz ma TP­-Link novou verzi, kde muze byt vsechno jinak obzvlaste, kdyz dopadl docela katastrofalne.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 3.11.201010:37
Veškeré testované produkty samozřejmě aktualizuji na nejnovější verzi software­(firmware­) a nejinak tomu bylo u TP­-LINKu.

Zde máte zvětšený screen z kapitoly webový management a tam je uvedena verze 100820....na stránce výrobce http:­/­/www.tplink.com­/support­/download.asp?a=1&m=TL%2DWR1043ND je ta samá.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 3.11.201010:38
Odpovědět0  0
Mirek_ | 5.11.201023:50
Podle mně dopadl špatně možná proto, že měl autor natočené anténky tak, jako na fotce :­) Měly by být svisle. Mám ho a šlape skvěle, na G podstatně lepší signál a přenosy než předchozí Buffalo, které bylo High power, extended range a kdesi cosi.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.