Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Treo 90 - zamilujete si ho

22.7.2002, Jan Vince, recenze
Treo 90 - zamilujete si ho
Dva dny jsem seděl u Trea 90 a snažil se zjistit, v čem je ten trik :) Chcete-li se mnou nahlédnout do duše nového PDA firmy Handspring, račte vstoupit ...
Kapitoly článku:
  1. Treo 90 - zamilujete si ho
  2. Fotografie

Treo 90



Pro všechny, kteří o Treu 90 nikdy nic neslyšeli, nebo šlyšeli a všechno zapomněli, pár slov úvodem: Treo 90 je PDA vybavené barevným LCD displejem, klávesnicí, 16MB RAM, PalmOS 4.1 a CD/MMC slotem. Svou cenou patří spíše do střední kategorie PDA a zda tomu odpovídají i jeho parametry, na to se podíváme.



A přece se točí ...

Jak napsat, že klávesnice je lepší než graffiti, aniž by většina skalních vyťukávačů dostala infakt?

Ono totiž psaní na klávesnici je o hodně rychlejší, jednodušší, pohodlnější a třeba se na hlavu postavte i příjemnější než šmatlání stylusem po displeji :)


Do rytmu se člověk dostane rychle. Řekl bych, že po měsíci používání bych se nemusel na klávesy dívat vůbec (jako u psaní SMS). A ta rychlost! Mám Jordanu 568 a PenReader (promiňte to kozo-vozí přirovnání), ale i když mi psaní jde docela rychle a (sem tam) bez chyb, prkennost stylus-svírajících prstů jsem u Trea nezažil.

Je pravda, že klávesnice je hodně (HODNĚ!) malá, ale člověk by musel mít opravdu pořádné prsty, aby se netrefil. Klávesy jsou navíc zaoblené a tak psaní ještě ulehčují. Psalo se mi dobře.


Na tak malou klávesnici se samozřejmě nedalo namačkat všechno, a tak je tu možnost dostat se k dalším znakům kombinací s klávesou OPTION (pod závorkou se třeba schovává '<' nebo '[' ). Když si na to člověk zvykne, je to neskutečně pohodlné.


Handspring u 90ky upustil od podsvícení klávesnice. Možná, kdyby se pánové na vývoji o trochu víc snažili, mohli nechat podsvícení jako volitelnou funkci. Řešit podsvícení stylem '270 ano, 90 ne' je hodně ubohé a vůči zákazníkům neskutečně bezohledné.

Proti nechtěným stisknutím má Treo 90 tradiční kryt, který zakrývá vše kromě spodních 'funkčních' kláves. Moc mi nevyhovoval a navíc docela nepříjemně vrzal (i když to může být jen kusová záležitost). Nakonec jsem ho sundal - minimálně abych se přesvědčil, že to jde.

Chtěl bych také vyvrátit jeden mýtus, který brouzdá internetovými vodami - není žádný problém donutit jedno ze spodních čtyřech tlačítek fungovat jako "home" (stačí k tomu prográmek Buttons nebo nějaký jiný). Žádné krkolomné (OPTION+HOME) kombinace. Nevěřte bludům :)



Kdy se ještě vyplatí šetřit

Některé výstřelky Handspringu nechápu. Udělat sice barevné, ale jen 12 bitové LCD v době, kdy nám i 16 bitů začíná být málo, to je odvaha. Nebo hloupost. Ale nejspíš oboje.

Treo 90 má menší displej než obvykle, a přesto má stále rozlišení 160 x 160 bodů. Takhle namáčkáno na sobě vypadá všechno sice o poznání 'ostřejší', ale za cenu čitelnosti. Pokud má někdo problém číst z Palmu, ať si Treo nekupuje. Jedině snad s lupou.

V porovnání s dražšími kousky na trhu je tenhle displej hodně pozadu. Pasivní (tudíž pomalý), trvale podsvícený (a přesto venku téměř nečitelný) a záhadně lesklý. LCD je opravdu asi to jediné, co by mohlo případné zájemce o Treo odradit.

S podsvícením ještě souvisí jedna 'drobnost', které jsem si všimnul - intenzivnější světlo v pravém horním rohu. Na bílém podkladu to ještě jde, ale na čemkoli tmavším je to zoufale do očí bijící.


Pozadí bylo bílé, ale fotil jsem tak,
aby vyniklo podsvícení.


Venku jsem musel hodně dlouho hledat ten správný úhel, abych něco přečetl, ale jakmile vyšlo slunce, byl konec. Podsvícení to prostě neutáhne. Pro mé z PocketPC rozmlsané oko nepochopitelná záležitost. A vzhledem k tomu, že psát na klávesce jednou rukou moc dobře nejde, výhoda stylusu se tu jaksi vrací zadními vrátky.

* na okraj: při jednání u kulatého stolu Hanspringu se možná kalkuluje i s faktem, že u většiny obchodníků jsou vystavená PDA k dispozici na stojanech a ven si je vzít prostě nemůžete = do doby zaplacení nezjistíte, že na něm venku nic nepřečtete :)


Mariáš

Springboard u Handspringu už mezi trumfy nepočítají. Srdcovým esem jsou teď SD karty (resp. SD/MMC). Že to tak nemuselo dopadnout tam vědí určitě ze všech nejlépe, ale pro nás je to dobrá zpráva, protože tyhle 'filatelistické' paměťové karty začínají mít výrazně navrch.


Ale to by nebyl Handspring Handspringem, kdyby zase někde neušetřil. Je sice hezké, že máme SD slot, ale nic jiného než karty tam nejspíš nedáme, protože není SDIO. Četl jsem sice, že je to jen softwarová záležitost a časem bude k dispozici patch, ale optimista v tomhle směru nejsem (i když nemá treo flash RAM, dají se přesto různé záplaty aplikovat do RAM, ze které čte PDA první).

Ale buďme rádi alespoň za to, co máme. Malý krok pro nás, obrovský skok pro ...


Kolébka

Treo 90 se běžně prodává s cestovní nabíječkou a kabelem pro připojení k PC, ale já jsem měl k recenzi kolébku. Není to žádný módní výkřik, ale řekl bych, že pro PDA je kolébka skoro nutnost. Představa, že bych stále nasazoval kabel mi nepřijde nijak příjemná (ono, já ani kolébku moc nepoužívám - mám nejraději synchronizaci v infračerveném stylu :)



Kožíšek je jako nový

Mezi příjemné vlastnosti Trea 90 patří určitě zamykání kláves. Stačí na dvě vteřiny stisknout tlačítko POWER a je to. Stejný postup klávesy opět aktivuje.

Líbil se mi i stylus, který je trochu těžší, ale i při své velikosti se s ním dobře psalo.


I když se o tom moc nemluví, kryt Trea se dá sejmout, což považuji za dobrou vlastnost. Jen je třeba dát dobrý pozor. V jednu chvíli jsem měl dojem, že to plast neustojí. Chce to notnou dávku opatrnosti !



Zvuk je opravdu zvukem a bylo to poprvé, co jsem musel nějaké PDA zeslabovat, protože vyloženě rušilo :)

Jornada 568, Treo 90 a Palm m500.

Ale tím opravdu nejpříjemnějším atributem je velikost. Ty neuvěřitelně malé rozměry a malá hmotnost, to jsou pozitiva, která přebijí jakékoli jiné zápory (skoro). Být Treo 90 o něco málo levnější, obchodní úspěch by ho rozhodně neminul.


Trochu jiné pořadí - shora Treo 90, Palm m500 a Jordana 568.


Most wanted aneb co mi chybělo
  • jog dial - to kolečko je dnes snad už standard. No Handspring :-|
  • lepší (raději bych řekl pořádný) displej
  • SDIO od počátku. Sliby o updatech jsou jen bzučením mouchy ...


... ale se vším ostatním jsem byl vcelku spokojen :)



Pod čarou

Na testování jsem měl moc (MOC) málo času, takže jsem se k některým věcem vůbec nedostal (hlavně co se software týče). Přesto si myslím, že Treo 90 stojí za to. Velikost je sice tím nejmarkantnějším, co 'praští přes nos', ale rozhodně ne jediným argumentem pro nákup. Mně osobně klávesnice naprosto vyhovovala a Handspringu v tomto směru rozhodně fandím. LCD má svoje mouchy (spíš pořádné 'masařky'), ale pokud si člověk kupuje Treo pro práci s PIM aplikacemi, ke čtení elektronických knih a občasnému hraní her, plní svůj účel dobře. A slot pro SD/MMC karty, to je u Trea dar z nebes :)

Jen doufám, že ta cena trochu klesne.



* obrátíte-li list, najdete ještě pár fotografií



Treo 90 k recenzi zapůjčila firma:


Treo 90 zde koupíte za: 12.990 Kč (15.847,80 Kč s DPH)