reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Třikrát PCI-Express x16 - revoluce v mainstreamu?

31.8.2004, Igor Viduna, recenze
Třikrát PCI-Express x16 - revoluce v mainstreamu?
Dnes vám představíme tři grafické karty určené pro sběrnici PCI-Express x16 - dvě jsou postaveny na čipu ATI Radeon X600, třetí obdařila nVidia svojí GeForce PCX 5750. Sapphire nám zapůjčil Radeon X600Pro a MSI druhé dva kusy: Radeon X600XT a GeForce PCX 5750. A zejména u druhé karty by mohlo jít o zajímavé srovnání, protože u tohoto modelu ATI zrychlila paměti oproti starším modelům pro AGP 8x.
Kartu jsme (kvůli rychlosti) dostali sice bez krabice ale jinak s plnou výbavou - tj. odpovídající retail balení. Na první pohled jde o klasický Sapphire s jeho nenápadným kruhovým (hliníkovým?) chladičem a tmavým PCB. Výstupní konektory jsou zde klasické: analogové VGA, digitální DVI a S-Video TV-Out. Paměti má karta celkem 256 MB DDR. Rychlosti odpovídají klasickému Radeonu 9600 Pro: 400MHz/300MHz (tj. 600MHz DDR).


Obr.05 - Foto z webu


Obr.06 - Karta Sapphire Radeon X600 Pro
Pro zvětšení kliněte myší


Obr.07 - Zadní strana karty
Pro zvětšení klikněte myší

Na paměti vám prozradíme jen tolik, že běží na frekvenci 300MHz (resp. 600MHz DDR), což je referenční takt výrobce. Stejně tak jsou vybaveny 128-bitovou paměťovou sběrnicí. Paměťové čipy pocházení z dílen Samsung a dle informací výrobce běží na svém referenčním maximu (TC33 = 300MHz), o čemž se můžete přesvědčit zde. Celkově pak karta disponuje 256 MB grafické paměti.


Obr.08 - Foto paměťového čipu

Příslušenství a software

Součástí balení jsou pak i všechny nutné redukce a propojovací kabely - tj. propojovací kabel S-Video/S-Video a Cinch/Cinch, redukce DVI/VGA a S-Video/Cinch. Nalezneme zde tedy opravdu plný repertoár průměrné mainstreamové grafické karty. Ani softwarová výbava nepatří k nejchudším (jde o klasický mainstreamový standard) - kromě CD s ovladači též obdržíte tyto programy: PowerDVD, PowerDirector, Redline Tweak Utility, Splinter Cell, Price of Persia.


Obr.09 - Foto příslušenství

Na další straně naleznete popis karty MSI Radeon X600 XT.
reklama