reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trio herních klávesnic v akci

17.2.2010, Jan Vítek, recenze
Trio herních klávesnic v akci
V rámci našeho dvouměsíčního tématu o doplňcích k počítačům, kam patří samozřejmě také periferie, si představíme tři herní klávesnice, jež by měly patřit mezi to nejlepší, co nám mohou výrobci nabídnout. Představí se tak modely firem Logitech, Roccat a Razer.

Razer Lycosa Mirror Gaming Keyboard


Další v pořadí je model Razer Lycosa Mirror Gaming Keyboard, jehož název nenechá nikoho na pochybách, co vlastně drží v ruce. Razer se u této klávesnice ale nesnaží nabízet kvanta programovatelných kláves a ani displej. Uvidíme tedy, co jiného nám Lycosa nabídne.



Klávesnici dostaneme v ploché černé krabici se zelenými potisky, na níž se lesklou vrstvou snaží upozornit, že tento model má své klávesy také lesklé. To ale nemůže být bráno jako případné negativum, protože pro uživatele, kterým takové zpracování nevyhovuje, je připravena za stejnou cenu Razer Lycosa Gaming Keyboard. Ta nabízí kromě lesklého provedení naprosto to samé.

Model
Razer Lycosa Mirror Gaming Keyboard
Rozměry
469 x 168 x 15 mm bez podložky pro zápěstí
469 x 221 x 15 mm s podložkou
Hmotnost
925 g
Materiály
plast - lesklý i matný
Rozhraní
USB
USB hub
1x
Audio
mikrofon, sluchátka
Speciální klávesy
multimediální
Displej
ne
Podsvícení
modré

Speciálních kláves určených výhradně pro naprogramování se zde tedy nedočkáme, ale uvidíme, co nám nakonec poskytne ovládací software. Pro připojení dalšího zařízení tu ale máme k dispozici jeden port USB (Razer nespecifikuje, zda jde o verzi 1.1, či 2.0) a pak tu jsou 3,5mm zdířky pro připojení sluchátek a mikrofonu, což se u takového modelu velmi hodí. Zaměříme se také na podsvícení klávesnice, ale nejdříve přichází na řadu provedení samotné klávesnice.


Provedení klávesnice


Na test jsme tedy získali lesklou verzi, což znamená, že s touto povrchovou úpravou je tu celá horní polovina i s klávesami. A že je povrch lesklý, to znamená, že je i hladký a velmi přilnavý, takže se připravte, že ihned po vybalení se na něj začnou nabalovat nečistoty.


- klikněte pro zvětšení -

S technickým zpracováním klávesnice jsem osobně příliš spokojen nebyl, protože její tělo má poměrně měkké plasty, takže se snadno prohýbá. Když tedy na klávesnici jen trochu zatlačíte v oblasti mezerníku, ochotně se prohne, takže by se vyplatilo ji alespoň lépe vybavit podpůrnými nožkami. To nepůsobí zrovna příjemným dojmem.



Rozložení kláves nijak nevybočuje, takže je v podstatě stejné jako u klávesnice za pár stovek. Klávesy samotné mají ale nízký profil, podobně jako u notebooků, i když ty jdou v tomto obecně ještě dále. Pokud jste ale na notebookové klávesnice zvyklí, zde si nebudete muset dlouho zvykat.

Jak ostatně sami vidíte, klávesnice má normální, nelokalizované popisky. Obě klávesy Shift jsou dlouhé a stejně tak Backspace, ovšem Enter je pouze jednořádkový.



Numerická část klávesnice ani středová nijak nevybočují ze standardu. Zajímavější ale je to, co je v horní hraně nad přepínačem Scroll Lock, apod. Jsou to dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon a také jeden port USB.



Nad numerickým blokem v rámečku s kulatými rohy je další a poslední specialita (když nepočítáme podsvícení kláves), a sice dotyková tlačítka. Ta se objeví pouze po zapnutí klávesnice a jde o multimediální tlačítka - přehrát/pauza, stop, skok vpřed a skok zpět, uprostřed je firemní logo a na druhé straně ovládáme hlasitost zvuku (možnost jednorázového ztišení - mute - zde bohužel chybí) a nakonec tu je tlačítko pro ovládání podsvícení kláves.


- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části toho moc zajímavého není. Přední podložka pod zápěstí drží napevno pomocí čtyřech šroubků a pak tu jsou jednoduché nožky pro nastavení mírného sklonu klávesnice.



Podívejme se ještě na konektory. Z klávesnice vychází jeden tlustý a nepoddajný kabel, jenž se pak rozděluje na čtyři zakončené audio konektory a USB konektory.




Příslušenství


Z černočerné papírové obálky vytáhneme jako obvykle samolepky znaku Razer a pak nějaké tištěné materiály, jako manuál, záruční list, nebo komix zvoucí nás k zapojení se do komunity hráčů vlastnících periferie od Razer.




Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Razer Lycosa Mirror Gaming Keyboard poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama