Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trio herních klávesnic v akci

17.2.2010, Jan Vítek, recenze
Trio herních klávesnic v akci
V rámci našeho dvouměsíčního tématu o doplňcích k počítačům, kam patří samozřejmě také periferie, si představíme tři herní klávesnice, jež by měly patřit mezi to nejlepší, co nám mohou výrobci nabídnout. Představí se tak modely firem Logitech, Roccat a Razer.

Instalace


Dodávané CD obsahuje driver verze 1.59 a firmware 1.91, ovšem Roccat již přispěchal s aktualizací, a tak jsme instalační CD nakonec nevyužili. Můžeme si z něj ale také nahrát nějaké elektronické reklamní materiály Roccat a prohlédnou podrobný a vševysvětlující manuál v dokumentu PDF.



Po instalaci nového driveru jsme upozornění na novější firmware, jenž se začne ihned instalovat. To ukazuje jak okno na obrazovce počítače, tak palubní displej na klávesnici. Proces trvá asi pět minut.




Nastavení klávesnice


Ovladací software klávesnice Valo nabídne množství funkcí, jež teprve ukáží její široké možnosti. Především je dobré se zmínit, že zde nemáme pouze pět profilů přepínatelných pomocí sloupce kláves M-1 až M-5 vlevo, ale také pro každý čtyři podprofily (čili vrsty) a pro přepínání mezi nimi slouží klávesy L1 až L4 nad numerickým blokem. Pokud vás zajímá, zda si klávesnice pamatuje při přepínání profilů naposled nastavenou vrstvu, pak ano, pamatuje.


- klikněte pro zvětšení -

Takové uspořádání reflektuje také první záložka okna, kde dole máme příslušnou správu profilů. Ty lze při vytvoření pojmenovat, jakož i jejich čtyři vrstvy. A jak píše popisek v obrázku dole, každá vrstva může mít až 41 kláves se svým přiřazeným makrem. Tato makra se přiřazují do sad, což program vyžaduje, aby nás donutil si je tvořit organizovaně a pak už záznam probíhá zcela klasicky, jak jsme zvyklí. Prodlevy lze následně měnit a zobrazit si k tomu i časovou osu, podobně jako když upravujeme videozáznamy.



Samozřejmě kromě maker lze klávesám přiřadit i jiné funkce, třeba pro vyhledávání na webu, ovládání multimédií, prosté klávesové zkratky, atp.



Další záložka se týká výhradně podsvícení, což ale částečně dobře zvládne i klávesnice sama pomocí horních tlačítek. Částečně proto, že nenastavuje dobu nečinnosti, po jejímž uplynutí se podsvícení kláves ztlumí a následně vypne, to umí pouze software. Ostatní tři funkce umožní úpravu intenzity podsvícení (až do úplného vypnutí) pro logo Roccat v horní levé části klávesnice, pak podsvícení displeje a nakonec samotných kláves. Zajímavé je, že tu nenajdeme nastavení kontrastu displeje, což tedy umí upravit jen klávesnice samotná.


- klikněte pro zvětšení -

Rozšířené možnosti se týkají jednak displeje a pak ostatních záležitostí. Displej není plně grafický, a tak se skládá ze dvou řádků po šestnácti znacích a v okně aplikace si lze pro každý z řádků vybrat až tři různé informace pro zobrazení. Ty se budou po nastaveném čase střídat. Screenshot ukazuje kromě deaktivace všechny možnosti, takže jednak datum a čas, pak zátěž CPU, obsazení operační paměti, zvolený profil a vrstva, pak došlé e-maily a nakonec je podporován komunikátor Skype.

V LCD Display Settings je nám dovoleno změnit formát data i času (24hodinový nechybí) a pak přístup k POP3 serveru. Ten lze ale nastavit pouze jeden, takže pokud máte více účtů, musíte si vybrat. Pokud si v nastavení uděláte maglajz, hodí se reset do továrního nastavení.

Software také dovoluje povypínat některé klávesy, jak vidíme v pravé části okna, změnit funkci kláves Windows tak, aby otevřely nastavení klávesnice a také zapnout OSD (On-Screen Display). Ten zobrazuje informace o volených profilech/vrstvách, ale dle mého názoru je zbytečný, protože může působit v některých hrách problémy, stejnou věc stejně dobře ukáže displej a pak beztak budete sami vědět, co mačkáte.


- klikněte pro zvětšení -

Poslední dvě záložky slouží pro aktualizaci softwarového vybavení a získání on-line podpory. Jinak na nich není nic zajímavého, a tak nemá cenu si je ani ukazovat.