Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trio herních klávesnic v akci

17.2.2010, Jan Vítek, recenze
Trio herních klávesnic v akci
V rámci našeho dvouměsíčního tématu o doplňcích k počítačům, kam patří samozřejmě také periferie, si představíme tři herní klávesnice, jež by měly patřit mezi to nejlepší, co nám mohou výrobci nabídnout. Představí se tak modely firem Logitech, Roccat a Razer.

Psaní a běžné používání


Zde se ihned musím zmínit o klávesnici Razer Lycosa Mirror. Dá se říci, že ta je pro svého výrobce (či spíše chudáky zákazníky) noční můrou. Uživatelé poukazovali na problémy s dotykovými tlačítky, jež dokázala mnohdy použití počítače zcela znemožnit a pomohlo kuriózní řešení - položit na dotykovou část minci, která aspoň umožnila práci na zbytku klávesnice. To se týká starších sérií, zatímco my jsme dostali novější, ale problémů jsme se přesto nevyvarovali.

Vše se přitom týká USB portu, jenž má být dle všeho pouze průchozí a pracovat de facto jako prodlužovací kabel. Klávesnice sama o sobě i s podsvícením pracuje s jedním portem, takže druhý je určen výhradně pro její USB port. Měl by tak fungovat v podstatě jen jako prodlužovací kabel, avšak pokud do něj něco zapojíme, začnou se dít věci, tedy alespoň v našem případě tomu tak bylo. Notebook Asus B80A prozatím zvládl velké množství periferií bez problémů, ale s klávesnicí Lycosa si nerozumněl. Když jsem se snažil do jejího portu zasunout jinak dobře fungující flash disk, v lepším případě se začaly odpojovat ostatní připojené periferie (i když v notebooku zůstala zapojena třeba už jen myš) a v jednom horším případě se notebook kompletně zasekl a následně odmítal nastartovat (pomohlo až jeho resetování s kompletně odpojeným napájením). Naštěstí se klávesnice v základní desce Gigabyte GA-H57M-USB3 chovala korektně, ale celkově se dá říci, že ani novější verze Lycosy nejsou bez problémů.

Jinak se klávesnice chovala korektně (pokud to tak vzhledem k předchozím problémům lze říci) i se svými dotykovými tlačítky. Reagovat dokázala tato klávesnice maximálně na 5 tlačítek najednou. Psaní na lesklých klávesách sice není žádná velká slast, ale na to musíme myslet předem a pořídit si klasickou verzi. A připravte se na to, klávesy se ozývají poměrně hlasitým a ostrým klapáním, i když tu je prachobyčejná gumová membrána, tedy žádný zvláštní mechanismus.

Klávesnice Logitech G110 Gaming Keyboard má normální zdvih kláves, takže uživatelé zvyklí na notebooky si (alespoň zpočátku) libovat nebudou. G110 ale funguje na jedničku a ještě aby ne, když už jde o několikátý model herních klávesnic Logitech v řadě. Tlačítka jsou jinak velmi tichá a celkově působí tato klávesnice velmi solidním dojmem. Navíc je na ní velmi příjemné psát díky vhodnému tvaru tlačítek i jejich změkčenému povrchu. V tomto ohledu tedy u mě osobně vyhrává Logitech a zbývá říci, že najednou dokázal reagovat až na šest tlačítek.

Pro Roccat Valo si rozhodně na stole připravte více prostoru, protože tato klávesnice je oproti normálním modelům širší a podstatně hlubší. Zato se ale odmění mnoha speciálními klávesami a také displejem. Klávesy Vala se dají zařadit mezi klasické vysokozdvihové a nízké notebookové, takže tvoří takovou příjemnou střední cestu. Co se vám asi líbit nebude, je absence podložky pod zápěstí v kombinaci s tlustým tělem klávesnice, bez níž vám zápěstí bude plavat nad stolem. Druhou věcí je, že Roccat dal přednost speciálním klávesám M, a ty přesunul blíže k hlavnímu bloku kláves. Klávesy F byly takto odsunuty až nahoru, což ztíží především jejich použití v kombinaci s přepínači.

Co se týče pocitu při psaní, pak stisk kláves je měkký a málo hlučný. Tato klávesnice jinak dokázala reagovat na až šest tlačítek.


Podsvícení klávesnic


Klávesnice s podsvícením mají obecně jeden problém, a sice ten, že jejich popisky musí být průhledné, kvůli čemuž jsou také méně kontrastní. Z toho důvodu můžete na normální klávesnici dobře vidět někdy i pouze ve světle monitoru, ale klávesy s podsvícením se ztrácejí již v šeru. My se nyní zaměříme na to, jak je to se světlem v u testovaných modelů.


- detail podsvícení u Logitech G110 -

Realizace podsvícení je u všech klávesnic provedena klasicky. Září celý podklad kláves a světlo je vyvedeno pomocí jejich průsvitných nožek až na povrch. Tyto nožky mají však tenké stěny, což se jako v jiných případech negativně podepisuje na rovnoměrnosti rozvedení světla. Zde je to vidět na horní šipce, která nezáří celá, a tak se v takových případech hodí velké popisky, což zrovna Logitech G110 nesplňuje na rozdíl od Roccal Valo.

Logitech G110 Gaming Keyboard jako jediná klávesnice ze třech testovaných umožňuje nejen změnu intenzity podsvícení, ale také barvy, a to dle libosti od fialové po červenou. A to ne po nějakých skocích, ale naprosto plynule. Zvolnou barvu lze také přiřadit každému profilu zvlášť, takže lze ihned poznat, jaký je právě aktivní.


- klikněte pro zvětšení -

Logitech však i v tomto případě stvořil klávesnici, jejíž popisky jsou spíše malé. Možná se tím snažil zamaskovat, že světlo se nerozvádí rovnoměrně do celé plochy klávesy a především okrajové části tím bývají postižené, což lze vidět u kláves s delšími popisky (Tab, Caps Lock, apod.). Nakonec se ješte musím zmínit o tom, že při nastavení čistě fialového posvícení náš testovaný kus pískal. Tento zvuk byl spíše slabší a velmi vysoko položený, a tak téměř neslyšný, ale byl tam


- klikněte pro zvětšení -

Roccat Valo má jeden velký problém, který popisují i jiní uživatelé. Zapnuté podsvícení hlavních kláves spustí i nepříjemné pískání a zvyšující se intenzita podsvícení způsobí i silnější a výše položený zvuk. Navíc se kolikrát stávalo, že když bylo podsvícení kláves staženo na nulu (k dispozici jsou stavy vypnuto + pětistupňová škála), kdy mělo být kompletně vypnuto, klávesnice na to nereagovala a ponechala diody zapnuté (nereagovala na svá tlačítka ani na ovládací software). Pak po několika minutách se najednou rozpomněla a podsvícení vypnula, což má pravděpodobně za následek časovač pro spoření energie, jenž je součástí ovladačů. Po dobu testování jsem však nemohl podsvícení kláves zcela vypnout a zbavit se nepříjemného pískání, což bylo na celé věci zdaleka nejhorší.


- klikněte pro zvětšení -

Podsvícení displeje a loga se ovládá zvlášť a zde nemůžeme nic vytknout. Především tyto dva zdroje neprodukují žádný zvuk a pak je displej dobře čitelný i ze stran a nastavit si u něj můžete jak jas, tak kontrast. Kdyby tedy nebylo otravného hluku a problematického ovládání podsvícení kláves, mohli bychom být spokojeni. Takto ale ne.

Razer Lycosa Mirror disponuje výhradně modrým podsvícením, které lze buď vypnout či zapnout, anebo můžete nechat vysvícené pouze klávesy A, S, W, D, jejichž barva bude v tom případě o něco světlejší. Pod rozsvícenými popiskami je dobře vidět křížek od sloupku klávesy, jenž tlačí na membránu klávesnice, ale jinak je podsvícení dobře rozložené a viditelné i ve světle, což se u ostatních klávesnic říci nedá.


- klikněte pro zvětšení -

Jenomže v noci je modrá barva až příliš agresivní, a tak by se u klávesnice za bezmála 2000 Kč hodilo, kdyby dovolovala alespoň regulaci jasu.




Rozšiřující konektory


Logitech G110 Gaming Keyboard jde jinou cestou než ostatní výrobci a vše včetně audia vede cestou jednoho kabelu s rozhraním USB 2.0. To v našem případě bez problémů fungovalo pár sekund po zapojení klávesnice do počítače, ale je jasné, že napájení a datová propustnost jednoho USB portu rozšířená na klávesnici, její podsvícení, dva audio porty a jeden USB bude mít své limity. Je ale příjemné mít místo tlustého kabelu se čtyřmi konektory jen tenký kablík s jedním konektorem, jenomže v našem případě se to notebooku Asus B80A vůbec nelíbilo a po připojení normálního flash disku do klávesnice systém lakonicky ohlásil, že pro další zařízení nemá dostatek energie k napájení. Klávesnice byla ještě následně zkoušena na zbrusu nové základní desce Gigabyte GA-H57M-USB3 a v jejích portech toto nebylo jiné.

Roccat Valo slibuje dva audio porty, jež jsou v podstatě jen prodlužovací kabely zahnízděné v klávesnici a pak má ve specifikaci jeden dodatečný port USB, ale pouze verze 1.1. To však naštěstí neplatí a rozhodně se dle rychlosti přenosu dat jedná o verzi 2.0 s bezproblémovou funkčností.

Razer Lycosa Mirror se může pochlubit stejnou výbavou jako Roccat Valo, tedy dvěma audio porty a jedním USB. Audio porty fungovaly dobře, ale port USB, jak bylo psáno výše, dělal na notebooku Asus B80A jen a jen problémy a dohnal jej až k tomu, že se odmítal zapnout. Na normální desktopové sestavě se již chovala dobře, ale je možné, že se podobným problémům nevyhnete ani vy.


Displej


Jedinou klávesnicí nabízející displej je Roccat Valo. Ten má dva řádky, každý se šestnácti znaky a vy si můžete nastavit pro každý řádek až tři informace, jež se mezi sebou budou střídat. Roccat nejde tak daleko jako Logitech, takže si nebudete moci programovat vlastní výstupy a budete se muset spokojit s nabízenými informacemi. Jde tedy o zatížení procesoru, obsazení paměti, čas a datum, došlou poštu, apod. V našem případě ale displej stále ukazoval zatížení procesoru 40 procent, ať bylo reálně jakékoliv.



Další funkcí displeje je ukazovat zapnutý profil a jeho vrstvu a také pomoci při záznamu maker pomocí samotné klávesnice (viz speciální možnosti).




Speciální možnosti a vlastnosti


Klávesnice Logitech G110 Gaming Keyboard a Roccat Valo nabízejí záznam maker bez asistence softwaru, a to velmi podobně. U Logitechu k tomu slouží klávesa MR a Roccat má M Rec a navíc ještě asistenci displeje, na němž se zobrazí, co jste právě zmáčkli. Takové zadávání je pohodlné v tom, že jej můžete využívat přímo ve hře a nepřepínat se do obslužného softwaru, ale zase nemáte možnost makra zpětně měnit či upravovat.

Například u Vala to probíhá tak, že stisknete M Rec, pak zadáte název sady maker, název samotného makra, vyberete si cílové tlačítko a následně zadáváte makro. Klávesnice ale pak zaznamenává přesně to, co se děje, takže backspacem nelze znaky z posloupnosti vymazat, prostě se do makra zaznamená i ona akce s jejich smazáním. Je zde tedy třeba pracovat bezchybně a pokud jsou důležité i časové prodlevy, tak i rychle. Valo má ale v rukávu ještě možnost jednoduše pomocí dvou tlačítek buď pozastavit provádění makra, nebo je zcela zrušit. Vhodné využití si ale už musíte představit sami.

Sem můžeme zařadit také rolovací ovladač klávesnice Logitech, ale bohužel u něj výrobce trošku pozapomněl na softwarovou podporu. Takto je jeho funkčnost fixována na ovládání hlasitosti zvuku, ale vzhledem k jeho provedení by se dal dobře využít i jinde - rolování dokumenty, zoomování, nebo i k funkci ve hrách. Tak snad příště.