reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trojice 12cm ventilátorů v testu

24.5.2010, Jan Vítek, recenze
Trojice 12cm ventilátorů v testu
Po delší době se vrátíme k testům ventilátorů, v němž se ukážou tři modely, jež jsme si ještě podrobněji nepředstavili. Jde o Excalibur od Cooler Master, pak NF-S12B od firmy Noctua a nakonec ISGC Fan od Thermaltake. Chybět nebudou ani testy průtoku vzduchu.

Noctua NF-S12B FLX


Ventilátor Noctua NF-S12B FLX přichází v klasickém balení této firmy, tedy papírové krabici krytý vaničkou z průhledného plastu společně s dalším příslušenstvím. Výrobce nás upozorňuje, že tento model má zkosené konce lopatek, nabízí tři základní rychlosti, moto SC-DRIVE 2 a samostabilizační ložiska typu SSO.



Před dalším popisem se podívejme na specifikace udávané pro rozsah rychlostí 600 - 1200 RPM. Pak je tu ještě středová rychlost 900 RPM.

Produkt
Noctua NF-S12B FLX
Rozměry
120 x 120 x 25 mm
Hmotnost
gramů
Otáčky
Hlučnost
Průtok vzduchu
Statický tlak
1200 - 600 RPM
18,1 - 6,2 dBA
100,6 - 49,2 m3/h
1,31 - 0,34 mm vodního sloupce.
Ložiska
SSO ložiska
Životnost
> 150 000 hodin
Přibližná cena
cca 470 Kč s DPH

Ventilátor NF-S12B FLX je nástupcem prvního modelu Noctua, tedy NF-S12, který byl zaměřen především na tichý provoz, ale na jiné ventilátory dost ztrácel při srovnání průtoku vzduchu a zvláště statického tlaku. To je ostatně vidět už ze specifikací, kde při 600 RPM výrobce uvádí 0,34mm vodního sloupce a u předchozího Excaliburu je to při stejných otáčkách 0,75 mm. Tato Noctua se tedy nebude hodit pro osazení chladičů s hustě uloženými žebry, jako je například NH-U12, ale spíše do pozice skříňového ventilátoru nebo pro chladiče jako Scythe Ninja.



Zpracování plastového těla je jako obvykle u této firmy kvalitní, i když sem tam se objeví nějaký otřep, ale to na místech, kde to nijak nevadí. Plasty jsou také tvrdé a odolné, což se projevuje v poměrně vysoké hmotnosti, a to není na škodu.

Upravené lopatky mají za cíl dále dle výrobce vylepšit poměr průtok vzduchu / hlučnost. To současně při zvýšení statického tlaku, aby se tak NF-S12B FLX stal všestranným ventilátorem. Lopatky tak mají postupně zkosené konce se dvěma přechody, což bylo poprvé využito u 92mm modelu Noctua NF-B9.



Testovaný model se tak od svého staršího předchůdce měl vylepšit v poměru průtok vzduchu / hlučnost o 8 - 17 procent v závislosti na otáčkách. Poměr statický tlak / hlučnost je lepší o 4 - 17 procent a zde velmi záleží na otáčkách, přičemž platí přímá úměra mezi nimi a nárůstem statického tlaku.



Příslušenství umístěné v plastové vaničce kolem ventilátoru obsahuje vše potřebné. Připevnit budeme moci naši noctuu pomocí řezných šroubků či silikonových trnů, pak je tu redukce napájení pro konektor Peripheral Power (aka MOLEX) a dva adaptéry, na jejichž plusovém vodiči se za izolací skrývají odpory pro snížení otáček z 1200 RPM na 900 (kabel s bílým konektorem), respektive 600 RPM (kabel s černým konektorem).


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Noctua NF-S12B FLX 1200rpm poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama