reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trojice 12cm ventilátorů v testu

24.5.2010, Jan Vítek, recenze
Trojice 12cm ventilátorů v testu
Po delší době se vrátíme k testům ventilátorů, v němž se ukážou tři modely, jež jsme si ještě podrobněji nepředstavili. Jde o Excalibur od Cooler Master, pak NF-S12B od firmy Noctua a nakonec ISGC Fan od Thermaltake. Chybět nebudou ani testy průtoku vzduchu.

Thermaltake ISGC Fan 12


A posledním představeným je ISGC Fan 12 od známé firmy Thermaltake, která se zaměřuje na chlazení, výrobu skříní, počítačových zdrojů a dalšího příslušenství (HDD boxy, apod.). Její zástupce přišel v černo-bílé krabici, která nám slibuje "ryzí ticho".



Specifikace si také shrneme do následující tabulky. Výrobce bohužel neudává všechny hodnoty i pro minimální otáčky 800 RPM a u hlučnosti ani neříká, jestli jde o minimální či maximální hodnotu. Z logiky věci (zkušeností s produkty tohoto výrobce) ale vyplývá, že půjde o maximální hodnotu.

Produkt
Thermaltake ISGC Fan 12 (AF0018)
Rozměry
120 x 120 x 25 mm
Hmotnost
157 gramů
Otáčky
Hlučnost
Průtok vzduchu
Statický tlak
800 - 1300 RPM
16 dBA
max 58,3 CFM
max 1,42 mm vodního sloupce.
Ložiska
Hydro Dynamic Bearing
Životnost
50 000 hodin při 25 °C

Ventilátor přišel zabalený stejným stylem jako předchozí Noctua, tedy v papírovém obalu a plastové vaničce. Co se týče zpracování, pro rámeček byl využit tvrdý a odolně působící černý plast, zatímco bílý plast rotoru s lopatkami je měkčí a má hladký povrch. Lopatky jsou tvarovány jako malé lístky, které mají prohnutý tvar a na koncích jsou trošku vykrojené. To má dle výrobce redukovat výsledný hluk o 3 procenta a zvýšit průtok vzduchu o 15 procent.



My jen můžeme doufat, že výrobci podobné údaje nenechávají vycucat z prstů svá marketingová oddělení a že za tím stojí reálný vývoj. Každopádně tento ventilátor tvarem svých lopatek připomíná spíše modely Noctua NF-S12 zaměřené na tichý provoz než NF-P12 určené k vyvinutí vysokého tlaku.



Co se týče napájení ventilátoru, pak to je realizováno pomocí klasického třípinového konektoru, ovšem jde z něj také ještě jeden kabel zakončený regulátorem napětí, a tedy i otáček od 800 do 1300 RPM. Pak v balení najdeme ještě informační brožurku a především adaptér pro napájení pomocí konektoru Peripheral Power, černé řezné šroubky a jako alternativu k nim silikonové trny pro pohlcování vibrací.




Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Thermaltake ISGC Fan 12 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama