reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trojice 12cm ventilátorů v testu

24.5.2010, Jan Vítek, recenze
Trojice 12cm ventilátorů v testu
Po delší době se vrátíme k testům ventilátorů, v němž se ukážou tři modely, jež jsme si ještě podrobněji nepředstavili. Jde o Excalibur od Cooler Master, pak NF-S12B od firmy Noctua a nakonec ISGC Fan od Thermaltake. Chybět nebudou ani testy průtoku vzduchu.

Testy průtoku vzduchu a hlučnost


Nyní se podíváme, jak si ventilátory vedly v testech průtoku vzduchu, v nichž jim konkurenci tvořil model Noctua NF-P12, který je známý svým výtečným výkonem v tomto ohledu, ale také původní ventilátor Noctua NF-S12, jenž v tomto ohledu nijak nevynikal. Průtok vzduchu byl sledován za pomoci testovací komory a digitálního anemometru, přičemž byla použita metodika, již jsem popsal v samostatném článku.


Digitální anemometr Omega HH-31A


V těchto testech se tedy ukáže, jak dobře jsou ventilátory schopny překonávat odpor vzduchu při jeho nasávání a tlačení. Silné nasávání ventilátoru se uplatní hlavně v zadní pozici v počítačové skříni a tlačení vzduchu zase v přední pozici a u chladičů s hustými žebry, i když tam to bude vlivem téměř přímého styku s žebry poněkud komplikovanější. Vlivem zvýšeného odporu se také ventilátorům mohou patřičně snížilt otáčky, ale většinou mají ventilátory díky toleranci své výsledné maximální otáčky spíše větší, než jaké se udávají ve specifikacích, takže tím se to kompenzuje.



Výkony trojice ventilátorů jsem měřil v otáčkách od 700 RPM po 1500 RPM, ale ventilátory Noctua a Thermaltake zvládají pouze nižší otáčky do 1200 RPM, takže jejich křivky končí už dříve. Vertikální osa znázorňuje rychlost proudění vzduchu ve FPM (stopy za minutu) a horizontální ukazuje otáčky za minutu.


Výsledky testů


Výsledky uvádíme ve dvou tabulkách, které vyjadřují jednak výkon ventilátorů při tlačení vzduchu, kdy musel překonávat především odpor testovací komory před sebou a pak je to graf ukazující výkon ventilátorů při nasávání vzduchu přes testovací komoru ven. Axiální ventilátory by přitom měly vykazovat lepší výsledky v prvním případě, protože na ten jsou přímo konstruovány, ale samozřejmě je potřebujeme i třeba pro vysávání vzduchu ze skříně ven.



V tlačení vzduchu se dle očekávání jako nejlepší jevila Noctua NF-P12, která je přímo na takové podmínky, které poskytuje testovací komora, stavěna. Ostatní ventilátory se zaměřují spíše na nižší hlučnost se svými speciálně tvarovanými lopatkami. Druhé místo zde patří modelu Thermaltake ISGC Fan 12, pak se tu a tam o třetí místo pohádají Noctia NF-S12 a NF-S12B FLX a poslední místo si vysloužil Excalibur od Cooler Master. Jeho výkon tedy ve ztížených podmínkách nijak neoslní.



V případě nasávání vzduchu zůstalo pořadí ventilátorů ohledně výkonu v podstatě stejné, pouze se jako obvykle snížily rozdíly. Ve středním poli se ale snížily natolik, až to eliminovalo náskok ISGC Fan 12 nad modely Noctua řady S, ovšem zástupce řady P si od nich svůj odstup ponechal. A Cooler Master Excalibur je stále bezpečně nejméně výkonným mezi testovanými ventilátory.


Hlučnost ventilátorů


Žádný z testovaných ventilátorů není vyloženě hlučný, čímž myslím, že by mu nějak nadměrně vrčela ložiska, či by se jinak silně projevoval. Se vzrůstajícími otáčkami pochopitelně vzrůstá i hluk, a to především od lopatek a dá se říci, že testované ventilátory jsou tiché od cca 900 otáček za minutu níže. Rozdíly ale mezi nimi přesto jsou.

Cooler Master Excalibur se vyznačuje vysoko položeným hlukem od lopatek, což má tak trochu společné s modelem Noctua NF-P12, což však neplatí o výkonu. Oproti tomu má však velmi tichá ložiska a také náš testovaný kus netrpěl na vibrace.

Pokud porovnáme původní ventilátor Noctua NF-S12 a nový typ Noctua NF-S12B FLX, pak ten se vyznačuje nižším hlukem od lopatek při stejných otáčkách i méně hlučnými ložisky i nízkými vibracemi. Vyšší průtok vzduchu se sice v našich testech neprojevil, ale aspoň jsme se dočkali kultivovanějšího chodu.

Nakonec jsme si poslechli Thermaltake ISGC Fan 12, který v mých očích na tom byl ohledně hlučnosti nejhůře. Jeho ložiska se ozývala znatelným cvrkotem a celkově také ventilátor vibroval. K tomu nepřidá ani výše položený hluk tvořený lopatkami.

Jde však o subjektivní hodnocení jednotlivých kusů a nikdo nezaručí, že se vámi zakoupené ventilátory budou chovat tak, jak bylo popsáno.
reklama