reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tváří v tvář: 144Hz Asus vs. AOC

29.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Tváří v tvář: 144Hz Asus vs. AOC
Pokud se chystáte koupit nový monitor pro hry, tak jistě hledáte hlavně takový, co má dobrou odezvu, nízký inputlag a třeba něco navíc. A právě to navíc je často 144 Hz. Dnes se podíváme na dva herní monitory a postavíme si je pěkně proti sobě.

Pozorovací úhly


Už ze samotné podstaty věci je jasné, že pozorovací úhly budou u obou monitorů stejné. Je zde totiž použit stejný panel se stejnou povrchovou úpravou. Nemá tedy vůbec smysl cokoli dál zkoumat a rovnou vyhlásíme plichtu.


7:9


Regulace podsvícení


Ovšem to, jak si poradí s blikáním či neblikáním podsvícení, již dané panelem není. Hodně záleží na provedení konkrétního výrobce. A zde je vše jasné. Asus používá PWM se 149 Hz a AOC také používám PWM, ale má 582 Hz. Což se dá s jistou nadsázkou považovat za ideální. Samozřejmě ideální je stav, kdy podsvícení nebliká, ale takto vysoká frekvence asi nikomu vadit nebude.


7:10


Žádné další rozdíly zde nejsou. AOC je prostě a jednoduše lepší.


Spotřeba


To, jak si poradí s přísunem energie, je vždy tak trošku sázka do loterie. Dnešní monitory sice mají slušnou spotřebu, ale drobné rozdíly zde samozřejmě jsou. AOC má při maximálním jasu spotřebu 35 W, Asus je oproti němu o 3 W méně náročný. Při jasu 120 cd/m2, kdy je spotřeba opravdu dobře porovnatelná, je Asus na 17 W a AOC na 19 W. Rozdíl to tedy není velký, přesto je měřitelný.






8:10


Ve výsledku tedy Terminátor získává další plusový bodík a dohání tak náskok Ramba.
reklama