reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umax VisionBook 3500 WXN - notebook ze supermarketu?

26.7.2007, Josef Brož, recenze
Umax VisionBook 3500 WXN - notebook ze supermarketu?
Dalším modelem, který útočí na naše peněženky nízkou cenou, je Umax VisionBook 3500 WXN. Tento model se vyznačuje dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo T5500, samostatnou grafickou kartou GeForce 7300, čipovou sadou VIA a především kvalitním širokoúhlým displejem.
Poprvé se v naší recenzi setkáme s hardwarovou architekturou postavenou kolem čipové sady VIA P4M900. Komunikaci mezi severním a jižním můstkem čipové sady zajišťuje 533MHz sběrnice Ultra V-Link. Rozdíl mezi desktopovou verzí čipové sady a její mobilní variantou je především v nižším FSB. Desktopová verze nabízí rovněž integrovanou grafikou VIA Chrome9 HC. Podporovány jsou procesory Intel Pentium 4 a obě generace Core Duo. Notebook je proto vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo T5500. Procesor s kódovým označením Merom je vyráběn 65 nm technologií a jeho jádra jsou taktována na 1,66 GHz.


Core 2 Duo T5500

Parametry procesorů druhé generace Core 2 Duo jsme si již podrobněji popisovali v předchozích článcích. Proto jen telegraficky, L1 cache procesoru je rozdělena na datovou a instrukční část (dohromady 64 kB). Sdílená L2 cache využívá kapacitu 2 MB. Dynamické přerozdělování volné kapacity L2 cache zajišťuje technologie Intel Advanced Smart Cache. Procesory Intel Core 2 Duo pracují s plně 64bit ALU jednotkami a podporují technologii Intel Wide Dynamic Execution.


SO-DIMM paměť DDR2-667

Umax VisionBook 3500 WXN disponuje pouze jednou 1024 MB DDR2-667 pamětí s časováním 5-5-5-12. Popisované uspořádání neumožňuje dvoukanálový paměťový přenos (viz testy). Výměnné moduly jsou volně přístupny ze spodní strany přístroje a kapacitu notebooku lze pohodlně rozšířit až na 4 GB.


Grafické jádro a LCD panel


Poslední dobou se s grafickými jádry NVIDIA doslova "roztrhl pytel". Tomu odpovídá i zastoupení GeForce Go v našich recenzích nebo nabídkách českých prodejců. Konkurence - společnost ATI - má zřejmě stále problémy s integrací v rámci AMD. Opožďuje se uvádění desktopových grafik, ale i nových mobilních GPU. Uvidíme, jak se bude situace na trhu vyvíjet po masovém rozšíření čipů Mobility Radeon HD 2600, v jejichž úspěch momentálně ATI pevně doufá.


Čipová sada VIA P4M900 (pod chladičem spolu s GPU)

Ale zpět k NVIDIA GeForce Go 7300. V případě notebooku Umax VisionBook 3500 byla použita nejslabší verze grafického jádra s pouhými 64 MB samostatné paměti. Případný nedostatek paměti řeší technologie TurboCache, která dokáže nasdílet dalších volnou kapacitu systémové RAM. GPU využívá PCI Express x16 sběrnici a pracuje na frekvenci 350 MHz, DDR paměti s taktem 350 MHz. Grafické jádro vyrobené 90nm výrobním procesem využívá Vertex Shader 3.0 model s 4 pixel pipelines a 3 vertex shadery. Výkon GeForce Go 7300 je celkem slabý, podle testů náleží k naprostému low endu mezi samostatnými grafickými jádry.


LCD panel


Panel notebooku Umax VisionBook 3500 WXN pochází z produkce společnosti LG Philips. Přestože ostatní výbava notebooku je velmi průměrná, panel LG Philips LP154W01-TLB5 patří mezi velmi zdařilé modely. TN technologie panelů je dnes dokonale odladěná a výrobní náklady klesly do té míry, že i výrobci levnějších notebooků mohou osazovat své modely kvalitními displeji.


LCD panel

Širokoúhlý panel nabízí v této kategorii běžné rozlišení 1280 x 800. Věrnost barevného podání je na velmi dobré úrovni, na testovacích obrázcích není vidět znatelnější proužkování. Vlastní displej je vybaven tzv. „glare“ technologií (Crystal View apod). Rovněž parametry, jako kontrast a jas jsou poměrně vyhovující.


LCD a testovací obrazec

Displej notebooku nabízí rovněž velmi dobré pozorovací úhly. Pokud sledujete displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná jen drobná deformace barevných přechodů. Kolem cca 70° se však postupně slábne plynulost barevných přechodů a s dalším zvyšováním úhlu pohledu dochází k inverzi barev. Nejpatrnější je tento jev ve spodní části obrazce.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Horizontální pozorovací úhly jsou tradičně viditelně lepší. Obraz pod úhlem 45° zůstává v podstatě nezměněn, barevné přechody si udržují svou plynulost, dokonce jas i kontrast klesají minimálně. Se zvyšujícím se úhlem barvy postupně ztrácejí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi.


Horizontální pozorování - testovací obrazec 45°

Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran. Notebook je díky věrnému barevnému podání vhodný i pro práci s grafikou. Dobré pozorovací úhly a poměr stran 16:10 předurčuje notebook Umax VisionBook 3500 k sledování filmů.


Duhový obrazec

Zvuk


Podobně jako u notebooku platformy Centrino, i v případě čipové sady VIA se o zvuk stará jižní můstek (VIA VT8237A). V případě Umax VisionBook 3500 je to čip VIA VT1618. Reproduktory jsou zabudovány v plastové základně notebooku. Kvalita reprodukce je poněkud průměrná, jak již bývá u popisované kategorie notebooků zvykem. Mimo klasického 3,5 mm výstupu nabízí Umax VisionBook 3500 i digitální S/PDIF (Sony/Philips Digital InterFace).



Zesilování výstupu je realizováno přes kombinaci funkčních kláves. Změna hlasitosti je zobrazována přímo na displeji pomocí OSD. Vzhledem k ceně notebooků potěší integrovaná webová kamera s rozlišením 1,3 Mpix. Bohužel kamera není vybavena právě nejrychlejším senzorem a její použití příliš neusnadňuje ani průměrný ovládací software BisonCap.


Pevný disk a optická mechanika


Model Umax VisionBook 3500 WXN byl v testované sestavě vybaven 120GB diskem. Vyšší hustotu zápisu zajišťuje technologie kolmého zápisu, tzv. PMR (perpendicular magnetic recording). Plotny disku FUJITSU MHW2120BH se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Disk využívá rozhraní SATA. Vyrovnávací paměť je pouze 8 MB a průměrná přístupová doba, kterou udává výrobce, se pohybuje kolem 12 ms. Spotřeba 2,5“ disku FUJITSU za provozu je cca 1,9 W, v idle režimu dokonce pouze 0,6 W. Zajímavá je i odolnost proti otřesům, až 300 G za chodu (v délce trvání 2 ms), respektive 900 G v klidu (v délce trvání 1 ms).


Pevný disk

Mechanika s typovým označením Optiarc DVD RW AD-7530A je výsledkem spolupráce společností Sony a NEC. Mechanika pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně. Z dvouvrstvých médií jsou podporovány oba formáty. V případě DVD-RAM disků mechanika pracuje až s 5x zápisem.


DVD±RW mechanika
reklama