reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umax VisionBook 3500 WXN - notebook ze supermarketu?

26.7.2007, Josef Brož, recenze
Umax VisionBook 3500 WXN - notebook ze supermarketu?
Dalším modelem, který útočí na naše peněženky nízkou cenou, je Umax VisionBook 3500 WXN. Tento model se vyznačuje dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo T5500, samostatnou grafickou kartou GeForce 7300, čipovou sadou VIA a především kvalitním širokoúhlým displejem.
Určitým zklamáním jsou možnosti rozšíření testovaného VisionBooku. Notebook disponuje pouhými třemi USB porty. Dva jsou vyvedeny na pravém boku a třetí na zadní straně přístroje. Tento počet je zcela nedostatečný, zvlášť když uvážíme, že v domácích podmínkách budou oba porty neustále obsazeny externí klávesnicí a myší. Chápu menší počet portů u malých notebooků, kde jsou vývojáři omezeni nedostatkem místa. V případě 15" se však jedná o poměrně zásadní problém. Zvlášť, když čipset VIA P4M900 s jižním můstkem VT8237A podporuje až osm USB 2.0 portů.


Pravý bok

Na pravé straně dále najdete slot pro karty Express Card a 4-in-1 čtečku paměťových karet (obojí s gumovými záslepkami). Výbavu uzavírá LAN konektor a D-Sub výstup na monitor. Přestože je notebook orientován na domácí použití, zcela chybí S-Video výstup pro připojení televize.


Levý bok

Největší část levé strany zabírá DVD mechanika spolu s Kensington zámkem. Výrazným prvkem je především audio panel s barevně odlišenými konektory. Nechybí ani RJ11 konektor pro klasické modemové připojení. Žebrovaný výdech ventilátoru je vyveden na zadní straně nedaleko neosazeného FireWire konektoru.


Síťová konektivita


Čipová sada VIA nenabízí ucelené řešení síťové konektivity ve stylu Centrino, které spojuje procesor, čipset a bezdrátové řešení jedné firmy. WiFi připojení v případě Umax VisionBook 3500 WXN proto zajišťuje čip společnosti Realtek RTL8187 s podporou 802.11g WLAN. Pokud jste odkázáni na vytáčené připojení, můžete využít 56kbit modem Motorola SM56 Data Fax. Bohužel ethernetové LAN připojení je pouze 100 MBit. Ve specifikacích je zmíněna přítomnost Bluetooth , testovaný model však tímto rozhraním vybaven nebyl.


Realtek RTL8187 Wireless 802.11g


Baterie a provoz


Mobilitu notebooku ovlivňuje několik faktorů. Mimo použitého hardware a kapacity baterie jde především o kvalitu powermanagementu. Po stránce řízení spotřeby však testovaný Umax VisionBook 3500 značně zaostává. Notebook není vybaven samostatným powermanagement software. Veškeré nastavování profilů spotřeby je prováděno pouze na úrovni operačního systému Windows Vista. Poněkud diskutabilní je i použití desktopové čipové sady VIA P4M900. Ve specifikacích se uvádí, že notebook může s 4000mAh baterií pracovat až tři hodiny. Tento údaj si dovolím označit za zbožné přání (viz kapitola Testy).

Naštěstí lze notebook v případě zájmu vybavit baterií s vyšší kapacitou (7200 mAh) za cca 2990,- Kč bez DPH. Při koupi s notebookem je cena výhodnější kolem 2000,- Kč. Baterie je univerzální pro více modelů (např. VisionBook 3700WXN, 2550WXN, 3500WXN).


Baterie 4000 mAh

Spotřebu Core 2 Duo ovlivňuje několik šetřících technologií. Jedná se především o 65nm výrobní proces a technologie jako inteligentní powermanagement – tzv. Intelligent Power Capability. Dále technologie Deeper Sleep, která v klidovém stavu CPU přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti, snižuje napětí apod. V případě Umax VisionBook 3500 WXN celý "powermanagement" stojí především na dynamické změně násobiče. Změnu multiplikátoru umožňuje Intel Enhanced SpeedStep. Notebook v méně náročných aplikacích běží pouze s 900MHz procesorem. Se stoupajícím zatížením se takt Core 2 Duo vrací na nominální frekvenci 1,66 GHz.
reklama