reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umax VisionBook 3500 WXN - notebook ze supermarketu?

26.7.2007, Josef Brož, recenze
Umax VisionBook 3500 WXN - notebook ze supermarketu?
Dalším modelem, který útočí na naše peněženky nízkou cenou, je Umax VisionBook 3500 WXN. Tento model se vyznačuje dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo T5500, samostatnou grafickou kartou GeForce 7300, čipovou sadou VIA a především kvalitním širokoúhlým displejem.
Nízké výrobní náklady se často podepíší na kvalitě výsledného produktu. Notebook Umax VisionBook 3500 toto tvrzení naplňuje. Výrobce šetřil kde mohl, aby na trh přinesl cenově zajímavý produkt. Výsledkem je však poněkud rozporuplný přístroj s řadou kompromisů a nedostatků, ale popořadě. Největší výtku směřuji především k použité hardwarové architektuře. Výrobce vsadil na kombinaci levného čipsetu společnosti VIA v kombinaci s procesorem Intel Core Duo. Přestože tento procesor nepatří k low endu, schopnosti čipsetu jeho potenciál sráží pod šedivý průměr. Podobně je na tom i grafická karta NVIDIA GeForce s pouhými 64 MB paměti.


Umax VisionBook 3500 WXN

Umax VisionBook 3500 je určen především pro nenáročné domácí použití, případně pro kancelářské aplikace. Nepředpokládám, že by někdo tento notebook používal při práci na cestách. Problémem není ani tak velikost nebo hmotnost přístroje, ale především jeho obrovská spotřeba. V podstatě je to první notebook v našich testech, který vydržel na bateriích pouze hodinu. Na vině je především absence powermanagementu a použitý čipset VIA P4M900. Pomineme-li poněkud chudší softwarovou výbavu, velkým nedostatkem je i chybějící Bluetooth a S-Video výstup. Bohužel ani video z dovolené si na notebooku neupravíte neboť FireWire port zůstal neosazen.


Umax VisionBook 3500 WXN

Umax VisionBook 3500 WXN je typický low endový produkt se všemi neduhy této kategorie. Na druhou stranu, od modelu za cca 24 000, - Kč nelze očekávat zázraky. Pochválit však musím relativně kvalitní dílenské zpracování. Použité plasty působí odolně, spoje nevržou. V tomto ohledu by si např. Acer mohl vzít z Umaxu příklad. Co řici závěrem? Pokud nakupujete výpočetní techniku v supermarketu, Umax VisionBook 3500 pro Vás představuje ideální poměr ceny a kvality. Všem ostatním bych doporučil nákup ve specializovaných IT obchodech nebo e-shopech.


Cena
Design
Webkamera
Čipová sada VIA
Slušné provedení (plast)
Mobilita a výdrž na bateriích
LCD panel
Celkový výkon hardware
Doporučená koncová cena: 24 000,- Kč (včetně DPH)

Za zapůjčení notebooku děkujeme firmě Umax

reklama