reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Útok na vaši peněženku - Acer AL2016W

27.2.2006, Pavel Kovač, recenze
Útok na vaši peněženku - Acer AL2016W
Hledáte širokoúhlý monitor, ale nejste ochotni dát "majlant" za MVA/PVA panel? Pokud nepracujete s náročnými grafickými programy a toužíte především po monitoru pro sledování filmů a práci v systému, tak možná právě tento panel je pro vás to pravé.

Podání barev



Jak jste si přečetli v první kapitole, tak jistě víte, že monitor dokáže zobrazit pouze 6-bit na barvy (18-bit celkem), a tak nemůžeme čekat nějaké zázraky při barevných přechodech. Byl jsem však mile překvapen, když jsem si nechal zobrazit bílo-černý přechod. Ten totiž na první pohled je velmi pěkný, avšak při bližším pohledu jsem zjistil, že tohoto pěkného přechodu je dosaženo jen díky dost nepříjemnému chvějícímu se ditheringu. Jakmile jsem si jednou všiml tohoto ditheringu, tak jsem jej viděl naprosto všude a onen první dojem byl ten tam.


Bílo-černý přechod (Náhled)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,6MB).


Duhový přechod (Náhled)

Duhový přechod je na tom o něco lépe. Dithering není znatelný a barvy si držely střízlivý dojem (žádné nepřirozeně zářivé barvy).

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (1,7MB), malý výřez (0,4MB).


Zobrazení fotografie (Náhled)

Po teoretických testech je zde jeden praktický, kde si monitor musí poradit s reálnou fotografií. Zde byl dithering znatelný převážně na fotografii bojové scény (nahoře vlevo). Dithering je občas natolik nepříjemný, že máte pocit, jakoby se přes monitor sypal písek.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (2,1MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Hodnoty 3/0 a 252/255 patří k průměru u TN monitorů a nebudou činit nikterak závažné problémy při sledování temných filmů.


Podsvícení



Ach to podsvícení, kéž by tento problém u LCD monitorů vůbec nebyl. Některé monitory jsou na tom natolik špatně, že sledování filmů se stává celkem utrpením. Tento panel na tom také nebyl nikterak slavně. Inu posuďte sami.


Podsvícení obrazovky

Jak je vidět, tak největší neplechu způsobuje podsvícení v horní části obrazovky. Právě kraje obrazovky jsou tím nejhorším, co se může u LCD monitorů vyskytnout. Jakmile totiž zapnete širokoúhlejší film, než je monitor, tak se na krajích chtě nechtě zobrazí černé pruhy a právě na nich je podsvícení nejvíce znatelné.


Interpolace při nižším rozlišení (1280x800)



Opět bylo zvoleno rozlišení takové, aby zachovalo poměr stran. U monitoru této velikosti je interpolace ve hrách na každodenním jídelníčku.


Interpolace textu a obrázku (Pro zvětšení klikněte)

Interpolace textu je dost nepřesná a text se při posunu mihotá. Uvidíme, jak si povede při interpolaci tenkých čar.


Interpolace tenkých čar (Pro zvětšení klikněte)

Bohužel i interpolace čar je dost ošklivá. Některé čáry dokonce mizí a to je nepřípustná situace.
reklama