reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.8.2010, Pavel Bureš, recenze
Plánujete pořízení smartphonu a nevíte, zda pro vás bude vhodný Palm OS, Google Android či spíše Windows Mobile? V našem přehledu vlastností se dozvíte, jak se se systémem iPhone OS pracuje a na jaké problémy by se měl uživatel připravit.
Michal666 | 23.8.201010:31
Jak je videt tak autor popsal iphone s umem zaka pomocne skoly, des bes, pouha negace a zavist uhroviteho vyrostka s poskrabanou Nokii, prelepenou paskou na koberce a samolepkou z Kinder vajicka. Jen tak dal.
Odpovědět0  0
Mark342 | 23.8.201021:26
myslis si ze tim ze nekoho slovne zesmesnujes tak pridavas svemu vlastnimu nazoru na vaze ??? naopak, ted sam vypadas jako idiot ! neuvedl si naprosto nic, co by se dalo oznacit za konstruktivni kritiku, jen nadavas, vrat se do chléva !
Odpovědět0  0
Michal666 | 25.8.20101:18
Pod navalem tveho intelektu hynu, co dodat. :­-­)
Konstruktivni kritika, to uz tu bylo...
Je otazkou jestli jedno nevylucuje druhe.
Reknu to ve zkratce, ucelove stylizovane hodnoceni, kde rada zasadnich nedostatku neni a rada prednosti taktez.
Nez budes chlapce nekoho nekam posilat vaz slova, mohli bychom se treba potkat. Snad jsem to nenapsal na Tebe prilis ­"kvetnatym­" slovem.
Odpovědět0  0
Sojka.cz | 29.8.201015:15
Do recenze bych se nenavážel a pokud jde o to přelepování...
jediné zařízení, které se v současnosti přelepuje flastrem, aby fungovalo je iP4 :)
Odpovědět0  0
Michal666 | 29.8.201015:21
A mohu vedet kolik dni ho mate v uzivani ci jste ho mel vubec v ruce fyzicky? Pripadne ho mohu zapujcit.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 19.8.201010:23
Dobrý den všem.
Dovolím si to shrnout:
Tento Průvodce stejně jako ostatní čtyři byl napsán jako reakce na desítky mailů od uživatelů­-začátečníků, kteří byli s daným systémem hluboce nespokojeni. Udivovalo je, že ten daný systém neumí tak základní funkce, které u konkurence najdeme již dlouhá léta. Proto byl napsán i tento článek. Jak již někdo poznamenal, vznikal řadu měsíců, z toho důvodu není celý zaměřen na v tuto chvíli nejnovější verzi OS. Ale ono to v podstatě ani jinak nejde, Apple inovuje celkem často a než by člověk dopsal průvodce pro vybranou verzi OS, byla by tu zase o něco novější verze.

Dovolím si tvrdit, že nikdo ze čtenářů, kteří zde vyjádřili svou nespokojenost, nepatří mezi úplné začátečníky a alespoň nějaké zkušenosti s iPhony má, tj. je si vědom mnoha specifických oblastí těchto smartphonů. Primárním cílem všech průvodců je právě upozornění na nestandardní chování, hlavní nedostatky a výhody daného OS. A to bylo podle mého splněno i tentokrát.
Odpovědět0  0
kolecko (40) | 18.8.201023:47
Na iPhone 3G som neprezieravo pouzil upgrade z 3.1.3 na iOS4, fon sa vyrazne spomalil. Apple o tom zrejme informovali aj ini zakaznici s 3G, skoro ihned vysla verzia 4.0.1 ktora nie velmi pomohla. Takze idem skusat poslednu novinku, 4.0.2
Odpovědět0  0
lInuxak | 17.8.201019:02
Zapomeli jste na Maemo, WebOS, Meego...
Odpovědět0  0
mark4234 | 18.8.201023:17
coze ?? naemo je mrtve, pohrbila ho sama nokia ... webos chcipnul spolu s palmem ktery ho musel prodat, ale spis z toho nic nebude ... co je trochu nadejne je mozna meego, ale o tom nikdo nic nevi .... takze budme realisti a drzme se toho co je a co ma nadeji, tj. dnes uz prakticky jen android a iphone .. mozne bada ale o tom pochybuju.
Odpovědět0  0
mark4234 | 18.8.201023:18
snad jeste symbian^3 ...
Odpovědět0  0
hrbx | 17.8.201015:45
Tady někomu ujel vlak:)
Odpovědět0  0
Ezechiel_CZ | 17.8.201015:02
Když vezmu v potaz rozdíl OS4 a OS3x, tak mi to přijde úplně stejný, jako byste dnes vydali článek ­"Velký průvodce světem Windows Vista­",... :o­) Nevim, no,...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 17.8.201015:26
tak tak...
Odpovědět0  0
siddhi (262) | 18.8.201021:40
a co by na tom bylo divného, když Visty jsou prakticky stejné jako Win7. Trochu špatný příklad:)
Odpovědět0  0
mark4234 | 18.8.201023:09
to neni pravda, je tam nekolik drobnych podstatnych rozdilu :­-­)­) hehe ... inu je to trefne prirovnani, PRESTO neni korektni recenzovat starou verzi, na tom se snad shodneme
Odpovědět0  0
pios (4) | 17.8.201012:11
jednak mě zarazilo, že není recenze na iOS4 který je venku už pár dní. ale hlavně nechápu proč, když už píšete o verzi 3.x, není recenze o verzi 3.1.3
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 17.8.20109:08
Vzdyt iOS 4 je davno venku k dispozici i na 3G­(S­) telefonech...?!?!?
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 17.8.201010:12
A říká článek opak? Neříká.
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 17.8.201011:49
tak proč proboha je recenze na 3.x verzi?
Odpovědět0  0
nofu68 | 17.8.201018:47
"Přestože se nový Apple iPhone 4G v České republice oficiálně stále neprodává, v některých zemích ­(např. v USA­) je již k dispozici a mnoho milovníků telefonů s nakousnutým jablkem ve znaku si již může vychutnávat plnohodnotný iPhone OS ve čtvrté verzi­"

Je vtipne, v kolika bodech je tato veta chybna
- nazev telefonu neni iphone 4G ale iphone 4
- nazev operacniho systemu je ve skutecnosti iOS nikoliv iPhone OS
-a v neposledni rade a timto narazim i na komentar vyse, tato veta naznacuje, ze iOS 4 je k dispozici pouze na iphone 4, jakoby tim omlouval to, ze mesice po vydani iOS 4 vydava sh recenzi na verzi 3

Chapu ze ten clanek nekdo psal nejspis rok a bylo by ho skoda zahodit, nicmene zverejnit ho bez vysvetleni je poradna drzost
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 18.8.201011:20
souhlasim, taky by me prislo nepatricne a neprofesionalni kdyby dnes vysla recenze na Android verze 1.5 Cupcake :­-­) kdyz je venku vymakanější i rychlejší verze 2.2 Froyo
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 18.8.201016:38
Presne. Je to proste dalsi priklad toho, ze clanky na mnoha technickych a hernich webech maji kvuli snaze usetrit na kvalitnim ­"autorovi­-novinari­" velmi amaterskou uroven a pisi se zivelne, plne chyb, neaktualnosti a nepresnosti, kde nakonec zcela absentuje korektor. Pritom mnoho lidi uz ani tistene veci nectou a tohle jim ma byt standardem ceskeho literarniho jazyka? Je to opravdu VELMI smutny.
Odpovědět0  0
lukasoncz (6) | 17.8.20107:45
Díky za super článek. Zrovna se rozhoduji mezi Samsungem Galaxy S a nebo novým IPhonem, takže bych se rád zeptal, zda lze doinstalovat nějaký přehrávač, který umí filmy v DivX spolu s externími titulky .srt, .mkv ­(720p­)a hudbu ve formátu FLAC? Mám PDA hlavně na filmy a hudbu a nechci nic konvertovat, ale jen připojit telefon jako mass storage a nahrát do zařízení podobně jako na flash.Samsung by to měl umět, ale je to plasťák, IPhone by se mi líbil víc. Díky.
Odpovědět0  0
mark165 | 17.8.20109:03
no pokud se rozhodujes mezi temito dvema, pak je samsung i9000 galaxy s rozhodně jasna volba. iPhone je proti nemu orezavatko na tuzky...
Odpovědět0  0
mark1651 | 17.8.20109:06
jedine co galaxy s chybi je nejnovejsi verze androida ... verze 2.2 ktera prinasi brutalni zrychleni, a take bych si ihned po zakoupeni vymenil tu samsungovu domovskou plochu za PRAVOU ANDROIDI plochu, da se stahnout na marketu pod nazvem ­"LauncherPro­" a je mnohem lepsi
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 17.8.201010:20
Jen doplním, že pro Android narozdíl pro iPhone existuje plno domovských ploch, takže si můžete vybrat to, co vám nejvíc vyhovuje. Existují třeba i takové plochy, které slouží primárně k zobrazení informací ­(kontakty, kalendář, úkoly, akcie...­) a ne ke spouštění aplikací.
Odpovědět0  0
pios (4) | 17.8.201012:13
na iphone existuje taky plno ploch, resp. launcherů, které překopou plochu k nepoznání :)
Odpovědět0  0
mark16516 | 18.8.201011:29
nekecej, bez toho aniz bys musel telefon hackovat a jailbrakovat ?? :­-­)­)­) ...u androida to jde i bez poruseni ZARUKY.
Odpovědět0  0
pios (4) | 19.8.20107:11
ano je treba jailbreak, ale ten provedes velmi jednoduse a dale uz te to netrapi
Odpovědět0  0
Mark165 | 19.8.20108:36
je uplne fuk jak jednoduse to provedes, je to zasah po kterem prijdes o ZARUKU !... takze to nelze plosne doporucovat !
Odpovědět0  0
mark16156 | 19.8.20108:39
stejne bys mohl argumentovat ze bada umi multitasking, coz neumi, a staci jen flashnout romku a dat si tam android :­-­)­)­) ... proste bud to ten system umi, nebo ne, tyhle hacky mohou fungovat ale proc to delat tak slozite, tak nez bych to hackoval proste si vyberu system ktery me tak neomezuje. Lepsi nez prijit o zaruku dva dny po zakoupeni telefonu misto dvou let ...
Odpovědět0  0
mark16516 | 18.8.201011:28
ja vim, vzdyt jsem prece psal ze jsem si to hned vymenil za vychozi androidi plochu launcher pro ... touchwiz mi proste nesednul.
Odpovědět0  0
Sojka.cz | 17.8.201011:41
Froyo bude v září zdarma ke stažení, ale to ví kdekdo.

Koukám, že se řídíte heslem: ­"Sám to nemám, ale pomluvím to.­"

Stávající plocha je funkční, user friendly, není potřeba ji měnit.
Odpovědět0  0
mark16556 | 18.8.201011:26
podle sebe soudíte mě ?? :­-­) ... sám to mám a nepomlouvám, chybí mi tam verze 2.2 ­(ano vím že brzy bude­) a samsungova domovská plocha ­- touchwiz ­- mi skutecne pripada horsi nez ta vychozi kterou pouziva Android. Jsou to me prakticke dojmy to je vse... touchwiz chapu jako takove zbytecne zlo, samsung se proste necim musi odlisit a kdyz uz tenhle trademark ma tak ho tam musi prsknout i kdyby to bylo uplne zbytecny :­-­) nastesti se da plocha snadno vymenit jako kterakoliv jina aplikace .... jinak si ale myslim ze je i9000 galaxy s nejlepsi telefon vubec. Super kauf.
Odpovědět0  0
Sojka.cz | 18.8.201018:28
@mark165*

"jedine co galaxy s chybi je nejnovejsi verze androida­"

- Nikomu nevymlouvám nákup jen pro to, že je telefon v současnosti prodáván s verzí OS 2.1 a ne 2.2, kdo bude chtít, tak si update stáhne. Hádám, že zařízení dodaná do obchodů prodejci přeflešovávat nebudou.; Spíš bych čekal zmínku např. o chybějící přisvětlovací diodě nebo blesku, ale imho ten, kdo chce fotit ­(a to nejen v noci­), tak použije fotoaparát. U ­"komunikátoru­", ať už je to jablíčko nebo něco jiného, je tato funkce spíše bonusová. Svému stařičkému foťáku ani zánovní kameře taktéž nevyčítám, jakým způsobem telefonují. Očekávám od nich něco jiného .­)

"take bych si ihned po zakoupeni vymenil tu samsungovu domovskou plochu za PRAVOU ANDROIDI plochu, da se stahnout na marketu pod nazvem ?­"LauncherPro?­" a je mnohem lepsi­"

- Stáhněte co je libo, u drojda to je možné, ale kvůli tomu není nutné osuzovat výchozí stav.

"jinak si ale myslim ze je i9000 galaxy s nejlepsi telefon vubec. Super kauf­"

- V tom se shodneme. Jenom je to v diskuzi o jablíčku poněkud OT :)
Odpovědět0  0
mark16516 | 18.8.201011:30
ze je samsungova touchwiz plocha funkcni jeste neznamena ze je lepsi nez tak terou tam implicitne dava google ... si porovnejte prostredi nexus one a samsung galaxy s ­(nexus ma tu vychozi domovskou plochu, a vypada lip­) ... nastesti neni problem si ji vymenit na jedno kliknuti, alternativni domovske plochy jsou na marketu.
Odpovědět0  0
nofu68 | 17.8.201019:08
ano typicky fanboy, sdeli ti co je lepsi, nebo mnohem lepsi, ale nerekne ti uz proc, oba jsou to vyborne telefony, iphone 4 je v necem lepsi, v necem horsi

nejvetsi vyhoda iphone 4 je v tom, ze muzes pouzivat cely apple store, tedy stahovat nejen aplikace zdarma, ale kupovat i ty placene, potrebujes navigaci ? zadny problem, potrebujes hru ? mimochodem spousta dobrych her ma nastavenu cenu 1 dolaru ­- zadny problem, vychazi takove pecky jako Prince of persia, golden axe, ale i naprosto nove tituly specialne pro iphone­/ipod touch­/ipad ­- na android marketu muzes v CR stahovat pouze aplikace zdarma, nebo hacknout telefon a timto market obalamutit, ale to uz neni oficialni cesta

druha vyhoda je ve vyssim rozliseni displaye i pres mensi obrazovou plochu­(klasika 3 a pul palce­), take bych osobne tipoval vernejsi podani barev, ale to soudim jen z porovnavacich vidii na youtube, tyto muzou klamat

jako vyhodu bych uvedl i vybornou odezvu systemu, vse je plynule, android v tomto jeste tak dobry neni

iphone ma lepsi kvalitu fotografii i videa ­(a navic ma LED flash­), to je jedna z veci kterou si muzes na youtube overit, i kdyz musim rict ze je to blizko a galaxy s ma pravdepodobne druhe nejlepsi video z tech ktere jsem videl

iphone ma delsi zivotnost na beterii, sice baterii nemuzes vyndat a vymenit, ale mela by ti vydrzit o notny kus dele, nez ta u samsung galaxy s ­(vychazim z recenzi kde jsou uvedeny casy ale i ze svedectvi lidi kteri oba tel testovali pri podobne usage­)

design je veci subjektivity, ale rekl bych ze kombinace sklo+kov je trosku z jine ligy, nez plast+sklo samsungu


to jsou nektere z vyhod iphone, samozrejme existuji i vyhody pro samsung galaxy s, ale jelikoz prispevek vyse byl tak jednostrany, takovy bude i muj a necham vyhody samsung galaxy s obhajit zase nekoho jineho, osobne zvazuji oba telefony a jeste jsem se nerozhodl, ktery, ci zda nepockam na nejake novinky ­- ale rict ze je jeden mnohem lepsi nez druhy je naprosty nesmysl, nejvetsi vyhodu u iphone vidim jako funkcni app store, aplikace jsou velmi dulezite,resp. moznost jejich porizeni
Odpovědět0  0
Vladimír Aubrecht | 17.8.201023:46
Přehrávání divx, mkv a dalších formátů na iphone by neměl být problém, již nějakou dobu na to existují přehrávače ­(např. yxplayer2­), které jsou i v app store, takže není potřeba ani jailbreak.

Sám jsem to ještě nezkoušel ­(všechny seriály­/filmy streamuju ze sítě přes wifi a server na to děla live převod­), ale myslím, že ty aplikace fungují tak, že za sledování toho videa dělají převod do applem podporovaného formátu, což pokud je teda pravda se asi odrazí na výdrži telefonu při sledování těchto videí.

Co se týče titulků, tak co vím, tak alespoň na app store není přehrávač, který by je podporaval. Přesto lze řešit jinak, např. pomocí Air Video ­(na svojem kompu nahodíš server a v telefonu si listuješ datama a pouštíš si je, je to včetně podpory českých titulků a zvládá to všechny formáty­). Problém by mohl nastat na cestách, kde je to použitelný pokud máš aspoň 3Gčko v telefonu a doma aspoň 512 kb­/s upload.

Co se týče podpory FLACu, tak vím, že existují nějaké aplikace v app store, které do něj umí exportovat, ovšem jestli ho něco umí přehrávat, tak to netuším ... Každopádně si myslím, že na zvuku z iPhone nepoznáš rozdíl mezi FLACem a 128 Kb­/s AAC, což pokud mi dáš za pravdu, tak jediný problém nastává z převodem do jiného formátu. Osobně řeším tak, že všechny FLACy převádím do Apple LoosLess formátu ­(m4a­), který je také bezeztrátový a narozdíl od FLACu ho přehraje všechno, včetně iTunes.

Převod do m4a stačí udělat jednou a jednorázově a existuje na to i moc šikovná utilita ­(dBpoweramp Music Converter­), kde stačí jenom klepnout na složku s hudbou, dát převést a ráno to bude hotové, bez ztráty kvality. A iTunes pak mají zaškrtávátko, že ti můžou automaticky při nahrávání do telefonu dělat převod do 128 kbps AAC, což ušetří ještě kotel místa ­(a na tom telefonu fakt není poznat rozdíl mezi tím a něčím lepším, nebo já ho na telefonu aspoň nepoznám­)

Poslední věc, usb mass storage. Oficiálně iPhone podporuje usb mass storage pouze pro fotky. Tzn. žádnou hudbu­/seriály­/jiné data si do něj takhle nenahraješ. Všechna hudba­/seriály­/filmy­/jiné data ­(jakékoliv data­) se nahrávají přes iTunes, což může vadit, pokud má člověk pomalejší komp, ale má to i své výhody ... ­(člověka to aspoň nutí organizovat si hudbu, mít správně vyplněné metadata, covery, atp, což v tom telefonu a i v těch iTunes pak vypadá hezky ... :­)­)

Neoficiálně to myslím po jailbreaku lze. Sám jsem nezkoušel, přesto, že jailbreak mám, tak jediný důvod na co jsem ho použil bylo pro vyházení pár věcí po startu systému na iPhone 3G, abych ho zrychlil ­(+povolil multitasking­) a mohl si plně užívat iOS 4.0 :­)

Jinak zastávám názor někoho, kdo psal komentář níže, že hlavní výhoda iPhonu je App Store. Prostě jiné platformy nemají takové množství aplikací a ještě chvíli mít nebudou. ­(nemluvě o dalších aspektech, ať plusy, či mínusy ...)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.