reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velký test 10x GeForce 6600: testy a srovnání

12.4.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Velký test 10x GeForce 6600: testy a srovnání
Po včerejším díle s popisy karet se teď podíváme na vzájemné srovnání. Budeme posuzovat hlavně hlučnost a účinnost chlazení, příslušenství a software, multimediální schopnosti a samozřejmě i cena karet. V testech jsme se zaměřili nejvíce na přetaktování karet.

Přetaktování



Dále se pojďme podívat na jednu z klíčových části tohoto testu, a to testy přetaktování. Každý potenciální zájemce o GeForce 6600 totiž s overclockingem musí počítat - jádro NV43 má velice dobrou výtěžnost, a tak jde prakticky každý kousek přetaktovat přes 500MHz. Stačí jen pár úkonů ve Windows a z karty dostanete mnohem více výkonu, než s jakým jste ji koupili. Ovšem nejdříve je nutné vypořádat se s testem frekvencí v ovladačích, který možnosti karty omezuje.

Jak přetaktovat aneb tweak v RivaTuneru

Ovladače ForceWare pro grafické karty nVidie mají jednu nepříjemnou vlastnost, která se nazývá interní test frekvencí. Znamená to, že při přetaktování, ať už přes CoolBits přímo v ovladačích nebo přes libovolnou jinou utilitu, je testováno, zda-li karta tyto frekvence zvládne. Protože to ale bývá často nesměrodatné, hodí se tuto ochranu vypnout. K tomu je nutné nainstalovat program RivaTuner, jenž jsem zároveň použil k samotnému přetaktování.



Na screenshotu vidíte jedinou věc, kterou musíte pro odstranění testu frekvencí udělat. V záložce Power User a položce RivaTuner 2.0 RC 15.4 NVIDIA Overclocking zadáte pro DisableInternalClockTest hodnotu 1. Pak jde již vše bez problémů.

Testované grafické karty - jak obstály?

Již v článku s popisy jsem rozebíral možnosti přetaktování všech testovaných grafik. Zde záleží nejen na štěstí, ale také na chlazení, které může overclocking podpořit (Prolink), nebo mu naopak zamezit (XFX). V každém případě je dobré odsávat horký vzduch z okolí karty a mít ve skříni dobrou cirkulaci. Zde je graf s výsledky overclockingu jednotlivých modelů:



Výsledky jsou srovnány podle součtu frekvencí, takt paměti je brán základní (efektivně je samozřejmě dvojnásobný). Výsledky MSI jsou tak vysoké z důvodu použití pamětí GDDR3. Z ostatních karet dopadl nejlépe Prolink, co se týče jádra, XFX s ohledem na paměti.

Zde je ještě tabulka s body za přetaktování, kde upřednostňuji právě paměti. Důvod je jednoduchý, jádro NV43 používají všichni výrobci stejné a záleží spíše na štěstí než na konkrétní grafické kartě. Paměti ale může někde použít pomalejší, někdo rychlejší, což se již projeví na každém vyrobeném kusu. Dobrým příkladem je XFX se základním taktem 325MHz.

Grafická karta
Jádro
Paměti
Celkem
MSI NX6600 Diamond
2
6+1
8+1
Albatron Trinity PC6600
4
4
8
Gainward Ultra/1760PCX
4
4
8
Prolink PixelView 6600GL
4
4
8
Gigabyte 6600 Turbo
3
4
7
Leadtek WinFast PX6600
2
5
7
XFX GeForce 6600
2
5
7
ASUS eXtreme N6600
3
3
6
Inno3D GeForce 6600
3
2
5
Club3D GeForce 6600
3
1
4

U grafické karty MSI jsem se rozhodl udělat výjimku a přidělit bonusový bod za přetaktování pamětí, které je opravdu výjimečné. Tento bod je v konečné tabulce přičten v části speciality.

Testy přetaktování - syntetické





V syntetických testech od Futuremarku je vidět, jak velký nárůst výkonu znamená přetaktování pro GeForce 6600 a kolik ztrácí karty na GT verzi. Protože je MSI jakási "zakuklená" 6600GT, dosahuje po overclockingu vyšších výsledků než referenční GeForce 6600GT. Rozdíly mezi dalšími kartami jsou hodně ovlivněny přetaktováním pamětí.
reklama