reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Verbatim External Hard Drive 500 GB pro vaše zálohy

20.5.2008, Jan Vítek, recenze
Verbatim External Hard Drive 500 GB pro vaše zálohy
Verbatim známe jako výrobce médií, ale není divu, že se pustil i do úložných zařízení, z nichž si dnes představíme externí USB 2.0 pevný disk, jenž využívá desktopové 3,5" HDD. Výrobce jej označuje jednoduše jako 3.5'' External Hard Drive USB 2.0 500 GB.
Kapitoly článku:
  1. Verbatim External Hard Drive 500 GB pro vaše zálohy
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Verbatim své USB 2.0 externí pevné disky určil především pro zálohování dat, takže se nebudeme jistě divit, když narazíme na zálohovací software Nero BACKITUP 2 Essentials, který nabízí synchronizaci dat a popřípadě jejich vypalování na optická média.



Zařízení se dodává v pěkně zpracované krabici, uvnitř níž je vše velmi pečlivě zabaleno - disk v ochranném obalu a uprostřed pěnových bloků a příslušenství v samostatné krabičce. Narazíme zde také manuál ve 27 jazycích, kde nechybí ani čeština. Zajímavého se z něj ale nedozvíme nic, což se ostatně dalo vzhledem k povaze tohoto zařízení čekat.


Model3.5'' External Hard Drive USB 2.0 500 GB
Rozměry202 x 114 x 40 mm
Hmotnost1 kg
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
SWNero BACKITUP 2 Essentials
Dostupné modely500 GB, 640 GB, 750 GB a 1 TB
Záruka2 roky

Disk samotný je jednoduchý nejen svými funkcemi, ale i designem. Jedná se v podstatě o nevýraznou černou krabičku s plastovým dnem, čelem a zadním panelem. Hlavní část těla je pak vyrobena z plechu, jenž bude mít za účel pravděpodobně i chlazení disku. Uprostřed čela pak máme jednu zelenou LED, která svítí při roztočeném disku, ale pak už při zápisu či čtení nijak nebliká. Čelo disku je také zkosené a má zaoblené okraje, čímž celkově dotváří design disku, který se mi osobně nezamlouvá, ale to je samozřejmě věc individuálního názoru.



Dolní strana disku je tvořena převážně plastem a ten má v sobě vytvořené otvory, kudy má dovnitř proudit vzduch. U jedné ze stran je pak umístěna samolepka, která má zákazníka odradit od úmyslu se podívat dovnitř. Spíše než samolepka ale zákazníka odradí konstrukce obalu disku, kde jsem ani hmatem pod samolepkami nenašel žádné šroubky.



Podíváme také na zadní část, kde uvidíme modelové číslo (47510), spínač pro zapnutí či vypnutí disku, kulatý konektor pro napájecí kabel a nakonec USB konektor typu B. Na pravé straně je také průduch, za nímž je místo pro miniaturní ventilátor, ale to není osazeno. Ventilátor je ale možná využit u některého z větších modelů - vyrábějí se kapacity 500 GB, 640 GB, 750 GB a 1 TB.



Dostat se dovnitř boxu není nic jednoduchého a hrozí při tom poškození zadního panelu, ale přeci jen to jde. Klíčem je opatrně vypáčit zespodu onen panel a zatlačit na něj tak, aby se vysunul z plastových kolejniček. Poté se zjeví pevný disk Western Digital WD5000AAVS (WD Caviar GP), jenž je pro takovéto zařízení díky své nízké spotřebě (a v závislosti na tom i tepelnému výdeji) vhodný a samozřejmě zde nebude vadit, že má i nižší výkon.




Nero BACKITUP 2 Essentials


Krátce se podíváme na doprovodný software Nero BACKITUP 2 Essentials, o němž ale dnešní recenze samozřejmě není. Aplikace je umístěna přímo na pevném disku; k boxu žádné CD nedostanete.



Již úvodní obrazovka nám řekne, co vše tento software umí. V podstatě se nijak neliší od ostatních podobných aplikací. Můžete zálohovat, synchronizovat, tvořit si pro tyto účely šablony a že jde o Nero, je podporováno i zálohování na optická média.


reklama