reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Verszo Chopin: stylové repro

27.6.2011, Jan Vítek, recenze
Verszo Chopin: stylové repro
Dnes si vyzkoušíme designový doplněk nejen pro iPod či iPhone, a sice repro Verszo Chopin, které bylo na trh uvedeno teprve na konci května. To nabídne nejen dok pro připojení produktů Apple, ale také klasické 3,5mm stereo konektory pro jiná zařízení.
Kapitoly článku:
  1. Verszo Chopin: stylové repro
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Se značkou Verszo jsme se na našich stránkách ještě nesetkali, respektive neměli jsme žádný její produkt na recenzi. Designový reprobox je tedy premiérou a nebude škodit, když si značku Verszo trošku přiblížíme. Když se podíváme, co vše se dá od Versza koupit, pak narazíme na různé příslušenství k mobilním produktům Apple, jako jsou ochranná pouzdra, nabíječky, ale také jsou na trhu mobilní multimediální přehrávače (Neon či Cube).


My se ale budeme zabývat právě reprosoustavou vloženou do jednoho boxu, která dostala označení Chopin a k ní existuje ještě alternativa v podobě menšího Chopin Mini. Ten nevypadá tak dobře, má podstatně slabší výkon, ale také pouze třetinovou cenu.



Verszo Chopin přichází pečlivě zabalen v černé krabici, v níž je chráněn pomocí polystyrenových bloků, díky nimž dorazil v pořádku a připravený na otestování.

Model
Verszo Chopin
Rozměry
228 x 139 x 102 mm
Hmotnost
2,1 kg
Napájení
220 - 240 V / 50 Hz
Výkon (RMS) - subwoofer / satelity
15 W / 2x 4 W
Vstupní citlivost
< 350 mV / < 650 mV
Odstup signálu od šumu
> 71 dB / > 71 dB
Celkové harmonické zkreslení
< 2 % / < 2 %
Frekvenční odezva
40 - 100 Hz / 100 Hz - 16 000 Hz
Reproduktory
1x 77mm, 4 Ohm / 2x 34 mm, 6 Ohm / 2x 21 mm, 8 Ohm
Rozhraní
2x 3,5mm jack, dokovací konektor Apple,
Ovládání
hlasitost, výšky, basy

Pokud jste se s Chopinem již na stránkách výrobce seznámili, jistě také víte, že budeme mít možnost využít rozhraní Bluetooth. Na stránkách se totiž uvádí, že v obsahu balení je také příslušný modul s tímto rozhraním, což je někde prezentováno jako dárek navíc, který ale k verzi Mini nedostaneme. Jinak se můžeme těšit na celkový výkon 23 W, což je dost na ozvučení malé místnosti. Kromě Bluetooth můžeme k připojení zdrojů zvuku použít také jednu ze dvou 3,5mm stereo zdířek a také připravený dok pro iPod či iPhone.


- klikněte pro zvětšení -

Samotný Chopin je vyroben z černě lakovaných MDF desek a také je tu přední panel z broušeného hliníku, plasty se stříbrnou povrchovou úpravou a pevné perforované plechy kryjící reproduktory. Zpracování působí velmi dobrým dojmem, neboť Chopin je malý, masivní, elegantní a vůbec nepůsobí "levně". Trošku také připomíná stará rádia, a to především díky svým zakulaceným rohům. Pozor si ale budete muset dát na připojená zařízení v dokovacím konektoru, která budou podpořena pouze zezadu plastovým jazýčkem, takže při troše neopatrnosti byste si mohli konektory poškodit. A to by jistě nepotěšilo.



Přední kovový panel má na sobě jednak logo Chopin, pod ním pak v rohu máme senzor pro dodávaný IR dálkový ovladač, přímo uprostřed je miniaturní zelená kontrolka Power a vlevo ovládání hlasitosti, výšek a basů pomocí třech dvojic malých gumových tlačítek. Trošku překvapivě se ale zesiluje levým tlačítkem a zeslabuje pravých, což bych tedy očekával, že bude opačně.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní panel má v sobě umístěn malý bassreflex v pravém horním rohu. V opačném místě je otvor zaslepen, stejně jako jsou zaslepeny dva 3,5mm audio konektory ve stříbrném plastu. Dokovací konektor firmy Apple je umístěn na vrchu krytu chladiče zesilovače a pak tu máme nezbytný konektor napájecího kabelu a hlavní vypínač. Ten budeme moci snadno nahmatat i poslepu.


- klikněte pro zvětšení -

V duchu zpracování podstavců pro reprodukory jsou tu kónické podstavce, aby byla styčná plocha s podkladem co nejmenší a hroty jsou zakončeny gumovými chrániči. Vespod také můžeme vidět basový reproduktor s průměrem 77 mm, zatímco ostatní čtyři reproduktory (dva 34mm a dva 21mm) jsou ve dvojicích umístěny po stranách boxu. A to je vše, co můžeme ze vzhledu repra Verszo Chopin vypozorovat.


Příslušenství


V balení se skrývá veškeré potřebné příslušenství. Je to jednak cca 2metrový napájecí kabel zakončený jednoduchou vidlicí a vedle něj propojovací audio kabel s 3,5mm konektory, který je dlouhý asi 140cm.


- klikněte pro zvětšení -

Dále dostaneme také malý dálkový ovladač, s jehož pomocí můžeme nejen upravovat nastavení hlasitosti, výšek a basů, ale také můžeme zvuk ztišit (mute) a přepnout Chopina do pohotovostního režimu, což lze pouze tímto ovladačem.

Pak je tu příslušenství pro iPod a iPhone, tedy dva nasunovací podpůrné stojánky z plastu, černá podložka pro vyplnění volného místa při použití moderního iPodu Touch, jaký jsme měli k dispozici i my a nakonec již zmíněný modul rozhraní Bluetooth. Ten je určen také pro dokovací konektor a jeho správné zapojení indikuje stylová modrá LED.

A kdo by snad nevěděl, jak tento produkt použít, pro něj je připraven jednoduchý návod v češtině, kde je rovněž podrobný popis celého zařízení.
reklama