reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VG1921wm - širokoúhlých 19 palců

14.2.2007, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VG1921wm - širokoúhlých 19 palců
Pokud toužíte po širokoúhlém monitoru a zkrátka na velký panel nemáte peníze, možná právě pro vás je zde tento 19" ViewSonic VG1921wm. Je vybaven technologií TN s dobou odezvy 5ms a kontrastem 700:1. Navíc ViewSonic zvolil vcelku zajímavý design.

Pozorovací úhly



Monitor je vybaven, na dnešní dobu obyčejnou technologíí TN. Ta sice poskytuje obvykle dobrou odezvu, ale v pozorovacích úhlech to je daleko horší.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Pod úhlem 45° v horizontálním směru jsou barvy stále velice dobré a ani jas s kontrastem výrazněji neklesají. Dnes je to již typická ukázka toho, kam až se technologie TN dostala. Samozřejmě barevná degradace tu nějaká je, ale témeř se to vyrovná Prem.MVA panelům. Na S-PVA nebo nedejbože S-IPS to samozřejmě nemá.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při extrémním úhlu jsou již barvy značne zkresleny a i jas a kontrast výrazněji klesá. Barevná degradace také odpovídá technologii TN. Zkrátka taková pěkná ukázka toho jak dnes vypadají TNka.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

U vertikálního úhlu pohledu jsou barvy výrazně tmavší (zespodu tmavší, seshora světlejší). Opět zcela typická situace u TN.


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Při dalším zvětšování úhlu se sice obraz lehce projasní, ale žádný zázrak to není. Inu TNko dnes již zkrátka v tvrdé konkurenci VA a IPS technologií neobstojí.


Barevné podání



LCD monitory ViewSonic měly vždy velice dobré barevné podání a dokázaly i z obyčejné technologie TN vyloudit vcelku pěkný obraz. Dnešní panel není žádnou výjimkou. Tradiční bíločerný přechod ukázal, že i dithering s FRC (tento 6-bit panel samozřejmě dopočítává barvy pomocí ditheringu) dokáže zobrazit přechod velice plynule a bez zbytečného poružkování. Dokonce není přechod ani zabarven do nepříjemného modrého odstínu. Sice v tmavých oblastech dobře vidíte dithering (pri zvětšení tmavé oblasti), ale to se dalo ečekávat a vlastně to nelze brát u 6-bit panelu jako nevýhodu; zkrátka jde o jeho vlastnost.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

Ani duhový přechod nezklamal. Barvy jsou vcelku přirozeně podány a jen některé jsou lehce přitažené za vlasy a realitě příliš neodpovídají. Pokud to srovnám s ostatními TN panely (snad kromě EIZO), jde o jeden z nejlepších výsledků.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

U reálné fotografie si opět v tmavých oblastech všimnete ditheringu, ale jinak je obraz čistý a dobře podaný. Dokonce i červená růže má okvětní lístky od sebe dobře odděleny a nebijí do očí. Pleťová barva sice malinko pokulhává, ale stále jde o lehce nadprůměrný výsledek.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).

Celkově si barvy vedou více než dobře. V podstatě jsem nezaznamenal ani jednu výraznější vadu a to je na TN co ríci. Samozřejmě s S-PVA to nelze srovnávat, ale na leckteré Prem.MVA jistě kvalitou barev dosahuje a možná i lehce předčí.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení jednotlivých tónů od sebe je u 6-bit panelů fyzicky omezeno na 253/255. Dnešní panel dokázal rozlišit sice 2/0 (dobrý výsledek), ale ve světlých tónech to je trošku horší - 251/255.


Podsvícení



Podsvícení u takto malého panelu by teoreticky neměl být problém udělat velice dobré. Praktické měření to i potvrzuje. Plocha s intenzitou 85-100% zabírá pěkných 65,6%. Pouze u pravého okraje je intenzita lehce nižší a lze ji i okem zaznamenat.





reklama